Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Από τη θεωρία στην πράξη: Ανάπτυξη δικοινοτικών δραστηριοτήτων από δασκάλους/ες δημοτικής εκπαιδευσης




Στις 19 και 20 Μαρτίου σε ξενοδοχείο της Λεμεσού πραγματοποιήθηκε διήμερη εκπαιδευτική συνάντηση μεταξύ είκοσι Ελληνοκυπρίων και είκοσι Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η συνάντηση  έγινε με  πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών οργανώσεων: KTOS και Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Σκοπός ήταν η αλληλογνωριμία των εκπαιδευτικών από τις δύο κοινότητες αλλά και ο προγραμματισμός νέων δικοινοτικών δράσεων, στα πλαίσια της προσπάθειας για προώθηση της ειρήνης στην Κύπρο.  

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμoύς, από τον πρόεδρο της Προοδευτικής Κίνησης δασκάλων και Νηπιαγωγών κ. Χριστόφορo Θεοφάνους και τον Γενικό Γραμματέα της ΚΤΟΣ κ. Σενέρ Ελσίν. Στη συνέχεια, ακολούθησαν παρουσιάσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων των δύο κοινοτήτων από τους εκπαιδευτικούς Γεωργία Ζήνωνος, Κυριάκο Κυριάκου και Σουλεϊμάν Γκελενέρ.

Με τη συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκε η ανάγκη για περίσσότερες δικοινοτικές συναντήσεις στο μέλλον με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για διάφορα καίρια εκπαιδευτικά θέματα. Ακολούθως, παρουσιάστηκαν οι επιμέρους στόχοι της ημερίδας, καθώς επίσης και το θεωρητικό υπόβαθρο πίσω από την απόφαση για διεκπεραίωση τέτοιων δράσεων, από την εκπαιδευτικό Άντρη Νεοφύτου. Τέλος, μέσα από ομαδικές εργασίες, οι συμμετέχοντες εισηγήθηκαν διάφορες ιδέες για μελλοντικές δράσεις και έκαναν ένα αρχικό προγραμματισμό. Ανάμεσα σε άλλα, λήφθηκαν αποφάσεις για:


  • Λειτουργία δικοινοτικών κατασκηνώσεων για εκπαιδευτικούς και παιδιά στα Περβόλια και στο Λευκόνοικο, 
  • Διοργάνωση μέρας «Αθλητισμού» 
  • Διοργάνωση μέρας «Εκδρομής» 
  • Διοργάνωση δικοινοτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς

Οι πιο πάνω ιδέες συζητήθηκαν λεπτομερώς, έγινε ο σχεδιασμός τους και έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί. Η τελική αξιολόγηση, έδειξε ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν ευχαριστημένοι από την ημερίδα, η οποία είχε προσθετική αξία για τον καθένα ξεχωριστά. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων δήλωσε την πρόθεσή του να συμμετέχει σε μελλοντικές δικοινοτικές δράσεις. Τέλος, οι στόχοι της διοργανωτικής επιτροπής επιτεύχθηκαν, εφόσον οι ιδέες για δράσεις δόθηκαν από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, για τους εκπαιδευτικούς και σε σύντομο διάστημα άρχισαν να πραγματοποιούνται.   

Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών  30/03/2016

"Σχήματα που χορεύουν...", Εκπαιδευτικό Συνέδριο Προδημοτικής, Προοδευτική Λευκωσίας


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 "Σχήματα που χορεύουν: Προσέγγιση μαθηματικών εννοιών στην ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ μέσα από δημιουργική κίνηση."
Βιωματικό Εργαστήρι από την Μαρία Καμπέρη
ΔΕΥΤΕΡΑ 11/4/2016, 16:30 - 1900. Νέο Κτήριο ΠΟΕΔ- Αίθουσα Α΄
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
Χριστίνα Παναγή 99740716
Άντρη Αριστοδήμου Χαΐλή 99449514
Σκέυη Γεωργίου 99750782

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η 8η του Μάρτη παραμένει μέρα αντίστασης και αγώνα για τις γυναίκες όλου του κόσμου


Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, απευθύνει θερμό – αγωνιστικό χαιρετισμό προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου και ιδιαίτερα προς όλες τις αγωνίστριες που καθημερινά δίνουν τη μάχη στο τομέα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 
Οι γυναίκες είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας, αφού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο, όσο και στην ομαλή ένταξη και προσαρμογή των παιδιών στην κοινωνία. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε την Κύπρια γυναίκα εκπαιδευτικό, η οποία δίνει τις δικές της μάχες, όχι μόνο για τη δική της οικογένεια, αλλά για τα παιδιά όλης της Κύπρου.
Η πολυδιαφημισμένη ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, δεν πρέπει να παραμένουν στο χαρτί. Είναι πλέον καιρός να ύπαρξη πραγματική αλλαγή στον τομέα αυτό στην Κύπρο και η κοινωνική θέση της γυναίκας να βελτιωθεί σημαντικά με την αύξηση της συμμετοχής της γυναίκας στα κέντα λήψης αποφάσεων, σε πολιτειακά αξιώματα και σε ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες στη δημόσια Υπηρεσία. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση η αρχή, ότι τα φύλα είναι ίσα στη διαφορετικότητα τους και αυτή η ισότητα λόγω φύλου είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να γίνεται σεβαστό.
H 8η Μαρτίου στρέφει τη σκέψη μας στις ανώνυμες ηρωίδες, εργάτριες των υφαντουργείων της Νέας Υόρκης, που με το αίμα τους σφράγισαν την ιστορία του Γυναικείου Κινήματος. Σ' αυτές, που πριν από 159 χρόνια τόλμησαν να σηκώσουν το μικρό τους ανάστημα και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, περισσότερο ψωμί, ίσα δικαιώματα. Σ' αυτές που τόλμησαν και τα έβαλαν με την άρχουσα τάξη θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της δικαιοσύνης, γιατί ένιωσαν από πρώτο χέρι, τι θα πει διάκριση, τι θα πει καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, τι θα πει αδικία.
Η μεγαλύτερη τιμή προς την Ημέρα της Γυναίκας και τις πρωτοπόρες εργάτριες του 1857 είναι η συνέχιση της οργανωμένης πάλης για ισοτιμία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για ελευθερία και δημοκρατία, για απαλλαγή από κάθε μορφή καταπίεσης, εκμετάλλευσης και διακρίσεων.
Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η 8η του Μάρτη παραμένει μέρα αντίστασης και αγώνα για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Χαιρετίζουμε λοιπόν τις γυναίκες - εκπαιδευτικούς και τις διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για περαιτέρω αύξηση της άδειας μητρότητας, για γονική άδεια με απολαβές και για αύξηση της άδειας θηλασμού.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
8/3/2016

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Αντιστεκόμαστε στις Νεοφιλελεύθερες Πολιτικές Αγωνιζόμαστε για Ισότητα.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών συντάσσει τις δυνάμεις της με το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, και το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, τιμώντας την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σε μια δυναμική κινητοποίηση, 
το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016,
κάτω από το σύνθημα: 
Αντιστεκόμαστε στις Νεοφιλελεύθερες Πολιτικές Αγωνιζόμαστε για Ισότητα
Θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στη Λευκωσία, η ώρα 10.30 και στις 11.00 θα ακολουθήσει πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο
Αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αυτή που συγκεκαλυμμένα ή και απροκάλυπτα καταπατείται, καθημερινά, στο βωμό της δήθεν προόδου. Ας δώσουμε όλοι δυναμικά το παρόν μας! Η 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή. Είναι εφαλτήριο για αντίσταση και αγώνα!


Περισσότερες λεπτομέρειες...