Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Γ Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ιδαλίου : Καθημερινά πνιγμένοι από αναθυμιάσεις καυσαερίων των εργοστασίων ασφάλτου.Γ Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ιδαλίου : Καθημερινά πνιγμένοι από αναθυμιάσεις καυσαερίων των εργοστασίων ασφάλτου. 

Ένα από τα μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Λευκωσίας, με σχεδόν 600 μαθητές και μαθήτριες (450 παιδιά στο δημοτικό και 125 στο νηπιαγωγείο αντίστοιχα) και με πέραν των 70 ατόμων προσωπικό (εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό), σε τακτά χρονικά διαστήματα, πνίγεται στην κυριολεξία από αναθυμιάσεις καυσαερίων που προέρχονται από τη λειτουργία των δύο ασφαλτικών εργοστασίων που το περιβάλλουν.

Το Γ’ Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Ιδαλίου λειτούργησε μόλις το 2006,  και  εκκρεμεί η απόφαση της πολιτείας για ίδρυση και  λειτουργία του τέταρτου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στην συγκεκριμένη περιοχή της Ενορίας Κωνσταντίου και Ελένης του Δήμου Ιδαλίου. Ενώ το σχολείο βρίσκεται σε μια από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές της Λευκωσίας σήμερα δυστυχώς υπολειτουργεί, αφού τις ημέρες που τα καρκινογόνα καυσαέρια των δύο εργοστασίων γεμίζουν το χώρο του σχολείου, προκαλούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και  τα παιδιά δεν μπορούν να βγουν έξω στην αυλή για παιχνίδι το διάλειμμα ή για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ούτε ακόμα και το μάθημα εντός των αιθουσών διδασκαλίας μπορεί να διεξαχθεί κανονικά. Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, όταν η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας συνοδευόμενοι από την ΠΟΕΔ, προέβησαν σε επίσημη καταγγελία στην αστυνομία, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.  

Οι φωνές και ανησυχίες τόσο του Συνδέσμου Γονέων του Δημοτικού όσο και των εκπαιδευτικών, έρχονται να ενισχύσουν αυτές των κατοίκων της περιοχής που εδώ και χρόνια αγωνίζονται για την μετακίνηση των δύο εργοστασίων. Και ενώ τη φετινή σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας από τον διδασκαλικό σύλλογο και την ΠΟΕΔ, ολοήμερες αποχές από τα μαθήματα από τον Σύνδεσμο Γονέων (η τελευταία μάλιστα ήταν διήμερη 21&22 Μαΐου), καταγγελίες στην αστυνομία, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συναντήσεις και συζητήσεις, ομαδικές αιτήσεις για μετεγγραφές μαθητών και μεταθέσεις εκπαιδευτικών,  το μόνον που έχει εξαγγελθεί μέχρι σήμερα είναι προφορικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις της διυπουργικής επιτροπής για μετακίνηση των εν λόγω εργοστασίων. 

Ο Σεπτέμβρης του 2020 πλησιάζει και είναι ξεκάθαρο ότι σχολεία και εργοστάσια παραγωγής ασφάλτου δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Συνεπώς, πάντα με πρώτιστη έγνοια τη δημόσια υγεία, τα εργοστάσια ή θα κλείσουν μέχρι να μετακινηθούν ή αν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι να μετακινηθούν, πρέπει να ληφθούν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των κατοίκων της περιοχής και ειδικά των μαθητών, των μαθητριών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων, οι οποίοι είναι και τις περισσότερες ώρες εκτεθειμένοι στα καρκινογόνα καυσαέρια. Αν η πολιτεία δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μετακινήσει τα εργοστάσια ή να προστατεύσει την υγεία των χιλιάδων κατοίκων και εκατοντάδων μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών της περιοχής, τότε δεν μπορεί να περιμένει ότι τον Σεπτέμβρη του 2020 το Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου θα εργαστεί κανονικά. 

Η μετακίνηση των εργοστασίων μακριά από τις κατοικημένες περιοχές καθώς και η εγκατάστασή τους σε χώρο που δεν θα επηρεάζει την υγεία άλλων πολιτών της Δημοκρατίας είναι επιβεβλημένη. Η δημόσια υγεία δεν μετριέται με χρήματα και οι όποιες απαιτήσεις αποζημιώσεων των εργοστασιαρχών για τη μη μετακίνησή τους δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για άλλη καθυστέρηση. Εξάλλου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσια υγείας, πολύ σωστά,  κανείς δεν υπολόγισε τις προβλεπόμενες ζημιές της οικονομίας της Κύπρου, από τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των εργοστασίων ασφάλτου, αφού η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι υπεράνω του χρηματικού ποσού που απαιτείται για τη μετακίνηση των εργοστασίων.

Το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιουνίου και ώρα 9:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια εκδήλωση διαμαρτυρίας από τον Δήμο Ιδαλίου, τους κατοίκους αλλά και τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων, στην έξοδο Τσερίου στον υπεραστικό δρόμο Λεμεσού Λευκωσίας, η οποία έχει ως κύριο στόχο την άμεση απομάκρυνση των δύο συγκεκριμένων βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφάλτου αλλά και τον αποχαρακτηρισμό των ζωνών οχληράς βιομηχανίας Τσερίου, Γερίου και Ιδαλίου, σε ελαφράς βιομηχανίας ζώνες. Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι και η τελευταία εκδήλωση διαμαρτυρίας.  Ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.
Απόστολος Σκουρουπάτης
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ
Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: