Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΠΑΝ, η φετινή σχολική χρονιά στη Δημοτική Εκπαίδευση θα ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, αφού οι μαθητές και μαθήτριες θα προσέλθουν στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου αντί στις 14 Σεπτεμβρίου και οι εκπαιδευτικοί την 1η Σεπτεμβρίου αντί στις 7/9, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί λειτουργείας των δημοσιών σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης. Αυτή η πρόωρη έναρξη της Σχολικής Χρονιάς αποτελεί, σύμφωνα με τον ΥΠΠΑΝ, μέρος της προσπάθειας κάλυψης του χαμένου εδάφους για τους μαθητές και τις μαθήτριες , λόγω της αναστολής φοίτησης από τον Μάρτη μέχρι και τον Μάη του 2020.
Η νωρίτερη έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι εντελώς ανούσια αν δεν συνοδευτεί από ειδικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί στον ΥΠΠΑΝ και αναμένουμε την υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν την έγκαιρη και σωστή στελέχωση, την στήριξη των μαθητών και μαθητριών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την ανατολή φοίτησης καθώς και την αναπροσαρμογή των μαθησιακών στόχων ανά ηλικία και ανά γνωστικό αντικείμενο. Χωρίς την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, η πρόωρη έναρξη θα έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας καθαρά στείρας λογικής ποσοτικοποίησης στην εκπαίδευση η οποία δεν θα είναι προς όφελος των παιδιών.
Έγκαιρη και σωστή στελέχωση σημαίνει ολοκλήρωση των μεταθέσεων, τοποθετήσεων και διορισμών μέχρι τις 31 Αυγούστου και παρουσία αντικαταστατών στη θέση των εκπαιδευτικών που θα απουσιάζουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Ναι μεν η διαδικασία της στελέχωσης, των μεταθέσεων και των προαγωγών (παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εγκριθεί όλες οι διοικητικές θέσεις) προχωρά κανονικά βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά εάν στις 7 Σεπτεμβρίου δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί στις τάξεις, όλα αυτά θα διαγραφούν και η επίσπευση της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και θα λειτουργήσει εις βάρος της εκπαίδευσης αφού θα ξεκινήσουν τα σχολεία απροετοίμαστα και χωρίς οργάνωση.
Όσον αφορά την αναπροσαρμογή των μαθησιακών στόχων ανά ηλικία και ανά γνωστικό αντικείμενο, πολύ σωστά έχουν σταλεί οι μαθησιακοί στόχοι πρέπει να διδαχθούν τον Σεπτέμβρη για να υπάρξει ομαλή μετάβαση των μαθητών και μαθητριών στην επόμενη τάξη, αλλά αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί και με συνολική μείωση ή αναπροσαρμογή όλων των αναγκαίων μαθησιακών στόχων και δεικτών επιτυχίας και επάρκειας που πρέπει να επιτευχθούν ανά ηλικία και ανά γνωστικό αντικείμενο την επόμενη σχολική χρονιά. Αυτό που όλοι ονομάζουν «μείωση της διδακτέας ύλης» πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη, ειδικά για τη σχολική χρονιά 2020-2021, έτσι ώστε αυτό το μικρό μεταβατικό πρόγραμμα του Σεπτέμβρη να μην επιβαρύνει επιπλέον την σχολική χρονιά.
Πέραν της αναγκαιότητας για έγκαιρη και σωστή στελέχωση και της αναπροσαρμογής των μαθησιακών στόχων, αυτό που είναι πιο σημαντικό απ‘ όλα είναι η στήριξη και ενίσχυση των εκπαιδευτικών με τέτοια «εργαλεία», έτσι ώστε να μπορέσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς να βοηθήσουν τις ομάδες των παιδιών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αναστολή φοίτησης. Αυτές οι ομάδες είναι γνωστές σε όλους μας, είναι οι μαθητές και μαθήτριες με μαθησιακές δυσκολίες, οι μαθητές/τριες με μεταναστευτική βιογραφία, οι μαθητές/τριες που έχουν εγκριθεί για παροχή ειδικής εκπαίδευσης, οι μαθητές και μαθήτριες της προδημοτικής και της Α’ τάξης. Αυτά τα «εργαλεία» που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί και τα έχουμε ήδη εισηγηθεί στον ΥΠΠΑΝ και αναμένουμε την υιοθέτησή τους, είναι οι αυξημένες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας, οι αυξημένες ώρες για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία αλλά και για μαθητές που χρήζουν Ειδικής Εκπαίδευσης καθώς και η επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος, βάσει και της συμφωνίας της ΜΕΠΕΥ. Την περσινή σχολική χρονιά ως δια μαγείας τον Οκτώβριο του 2019, διαγράφηκαν από τα σχολεία μας 593 ώρες διδασκαλίας, οι οποίες ανήκαν σε μαθητές και μαθήτριες με υψηλό κίνδυνο αλφαβητισμού (λειτουργικός αλφαβητισμός). Αυτές τις ώρες, οφείλει το ΥΠΠΑΝ να τις επαναφέρει, γιατί είναι ώρες που τις χρειάζονται τα παιδιά μας.
Η πρόωρη έναρξη της σχολικής χρονιάς σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση για να καλυφθούν τα όποια μαθησιακά κενά άφησε πίσω της η καραντίνα. Αντίθετα, οι ουσιαστικές και πραγματικές λύσεις εμφανίζονται μέσα από την εφαρμογή αυτών των ειδικών ρυθμίσεων στην Προδημοτική, Δημοτική και Ειδική Εκπαίδευση. Αναμένουμε να δούμε στην πράξη έργα και όχι λόγια και υποσχέσεις, τα οποία στο τέλος της ημέρας δεν είναι τίποτα άλλο από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ο Σεπτέμβρης του 2020 έφτασε και το ΥΠΠΑΝ πλέον δεν θα έχει καμία δικαιολογία…..
Απόστολος Σκουρουπάτης
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ
Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών