Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΕΔ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΙΟΥ 2008


Στην αρχή της τριετίας 2005 – 2008 είχαμε καταθέσει ολοκληρωμένο έγγραφο όπου αναλύσαμε τα οράματα , τις θέσεις και τη τακτική που θα έπρεπε η Οργάνωση να ακολουθήσει πάνω σε συνδικαλιστικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα.

Δηλώσαμε τότε ξεκάθαρα ότι στόχος μας θα ήταν η συνεργασία με όλες τις Κινήσεις και η κοινή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του διδασκαλικού κλάδου, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου που πρέπει να διαδραματίζει η ΠΟΕΔ στο συνδικαλιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τομέα . Δηλώσαμε επίσης ότι θέλουμε μια ΠΟΕΔ σεβαστή από όλους τους φορείς και πρωτοστάτη στην πνευματική και όχι μόνο ζωή της πατρίδας μας. Μια πατρίδα ακόμα μοιρασμένη γεγονός το οποίο μας επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά και γι’ αυτό τονίσαμε την αναγκαιότητα της αναβάθμισης των σχέσεων της Οργάνωσης με τις τουρκοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις για να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην επαναπροσέγγιση και επανένωση του κυπριακού λαού.

Στο τέλος της τριετίας αυτής μπορούμε να κάνουμε ένα όσο το δυνατό πιο αντικειμενικό απολογισμό για τη δράση μας. Νιώθουμε κατ’ αρχή ικανοποιημένοι γιατί μια σειρά από θέματα που η Κίνησή μας προωθούσε συστηματικά υλοποιήθηκαν ή προωθούνται για υλοποίηση και που αναφέρθηκαν και στη Λογοδοσία του Δ.Σ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγιναν όλα όσα έπρεπε.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση παρόλο που δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Απογοητευτήκαμε την τελευταία αυτή χρονιά με τα σκαμπανεβάσματα και τις παλινδρομήσεις της επίσημης πλευράς και τους λεγόμενους στρατηγικούς σχεδιασμούς που ανέκοψαν για πάνω από ένα χρόνο το δομημένο διάλογο.
Θεωρούμε ως Κίνηση ότι η Οργάνωση ανταποκρίθηκε εποικοδομητικά στο διάλογο, κατέθεσε προτάσεις και, παρά τις παλινδρομήσεις κάποιων, κρίνουμε ότι σε μερικές περιπτώσεις ήμασταν πέραν του κανονικού ανεκτικοί στην προχειρότητα με την οποία οι λειτουργοί του Υ.Π. αντιμετώπιζαν κάποια θέματα.

Στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, μερικές φορές, αντιδρούσαμε πολύ χλιαρά και παίζαμε το ρόλο του καλού παιδιού, την ίδια στιγμή που εμφανιζόμασταν στα Μ.Μ.Ε. επαναστάτες. Η δική μας Κίνηση έθεσε αρκετές φορές στο Δ.Σ. θέμα δυναμικής αντίδρασης χωρίς ανταπόκριση όμως από τις άλλες Κινήσεις. Επιτρέψαμε έτσι να μη μας λαμβάνει σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών. Ανεχτήκαμε τη γνωστή κοροϊδία να παρουσιάζεται το Υπουργείο Παιδείας σύμμαχος αλλά να μην μπορεί να γίνει τίποτε, γιατί αντιδρούσε « ο δράκος της οικονομίας ».

Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου σε 15 σχολεία. Αναγνωρίζουμε βέβαια τα προβλήματα που υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Καταγγείλαμε την πρόχειρη πολλές φορές και αναποτελεσματική διαχείριση του θέματος από τους υπεύθυνους του Υ.Π. , οι οποίοι, σε κάποιες περιπτώσεις, ενεργούσαν ή δεν ενεργούσαν δίνοντας την εντύπωση ότι δεν επεδίωκαν ο θεσμός να επιτύχει. Καταγγέλλουμε επίσης την υποβάθμιση που την τελευταία ιδιαίτερα χρονιά επιχειρήθηκε (και εν μέρει επιτεύχθηκε) στο θεσμό του προαιρετικού Ολοήμερου.

Παρόλα αυτά εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα για συνέχιση και επέκταση του θεσμού, γιατί εξυπηρετεί τα κατώτερα στρώματα του λαού μας και αναβαθμίζει τα μέγιστα τη δωρεά, δημόσια, υποχρεωτική εκπαίδευση, που κάθε κράτος έχει ευθύνη να διασφαλίζει για τους πολίτες του. Νιώθουμε περήφανοι, γιατί η δική μας σθεναρή στάση στήριξης του θεσμού από την αρχή, οδήγησε τελικά και άλλες Κινήσεις στη στήριξη, έστω και θεωρητικά, του νέου θεσμού, Από δω και πέρα θα επιδιώξουμε, αφού γίνει η σωστή αξιολόγηση και αφού διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα του κλάδου, ο θεσμός σταδιακά να επεκταθεί τόσο στα δημοτικά όσο και στα νηπιαγωγεία. Στόχος μας το νέο σχολείο να λειτουργήσει με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τα παιδιά μας, την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.

Έμφαση η ΠΟΕΔ πρέπει να δώσει στην επίλυση των προβλημάτων της Προδημοτικής όπως και της Ειδικής Εκπαίδευσης. Για τα νέα σχέδια υπηρεσίας της Ε.Ε. θα εργαστούμε για την προώθησή τους. Θα επιμείνουμε όμως να διασφαλίζουν την κάλυψη όλων των εν υπηρεσία συναδέλφων, την ενότητα του Κλάδου Ε.Ε. αλλά και το κλείσιμο παραθύρων για εισδοχή μη προσοντούχων στην Ειδική Εκπαίδευση. Θα εργαστούμε επίσης ώστε οι συνάδελφοι να μην αδικηθούν ως προς την ανέλιξή τους με την παραχώρηση σ’αυτούς τόσων θέσεων προαγωγής όσων αναλογικά δικαιούνται και οι υπόλοιποι δάσκαλοι. Παράλληλα θα εργαστούμε ώστε η Οργάνωση να προωθήσει πιο δυναμικά την επίλυση όλων των άλλων προβλημάτων των δασκάλων Ε.Ε. που απορρέουν από την καθημερινότητα της δουλειάς τους .

Χαιρετίζουμε την εξέλιξη που είχε το θέμα της μισθολογικής αναβάθμισης των δασκάλων μουσικής. Θεωρούμε όμως ότι αυτή αποτελεί την αρχή της δικαίωσης των συναδέλφων και παραμένει ακόμα η αδικία σε βάρος τους, αφού και σε χαμηλότερες κλίμακες είναι και καμιά ευκαιρία ανέλιξης έχουν. Η δική μας ιδεολογικοπολιτική φιλοσοφία δεν επιτρέπει άνιση μεταχείριση για την ίδια εργασία .

Στα εσωτερικά της ΠΟΕΔ έχει γίνει πρόοδος σε κάποια θέματα όπως η σωστότερη διαχείριση των οικονομικών, η αναβάθμιση των εξοχικών μας στις Πλάτρες, η αναβάθμιση της πολιτιστικής προσφοράς προς τον κλάδο και την κοινωνία κ.ά. Έχουμε και πάλι υστερήσει σημαντικά στην ενημέρωση του κλάδου (ο Εκπαιδευτικός, το ενημερωτικό μας έντυπο, αν το θυμάστε, εκδόθηκε μόνο μια φορά). Στην αξιοποίηση των εκλελεγμένων Γ.Α.(μάλλον παραγνώριση υπάρχει) μείναμε και πάλι στα ίδια .

Η τροποποίηση και εκσυγχρονισμός του Καταστατικού της ΠΟΕΔ έμεινε κι αυτή την τριετία στόχος ανέφικτος αφού κάποιες Κινήσεις που βολεύονται με τον αναχρονισμό και τη συντήρηση, βολεύονται και με «λιγότερη δημοκρατία», φτάνει να πετυχαίνουν τα στενά κινησιακά τους συμφέροντα. Εμείς θα συνεχίσουμε αμέσως μετά τις εκλογές τις προσπάθειές μας και ελπίζουμε κάποιοι να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να καταλάβουν το αυτονόητο : ένα καταστατικό δεν μπορεί να είναι αντιδημοκρατικό και να μη δίνει την ευκαιρία στην πλειοψηφία να κυβερνά.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι Γενικοί Αντιπρόσωποι

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στα επί μέρους θέματα και διεκδικήσεις που η ΠΟΕΔ πρέπει να προωθήσει. Θα έχουμε εξάλλου την ευκαιρία στην πρώτη Συνδιάσκεψη της επόμενης τριετίας να θέσουμε στόχους , επιδιώξεις και στρατηγική.
Στόχος μας το σύνθημα της παρούσας τριετίας που λήγει : «οραματιζόμαστε, διεκδικούμε – ποιότητα στην Εκπαίδευση» να καταστεί βίωμα και διαχρονική επιδίωξη.Πρώτιστο μέλημά μας είναι το δημόσιο χαρούμενο, δημοκρατικό, ανθρωποκεντρικό σχολείο για όλα τα παιδιά.

Έχουμε την πεποίθηση ότι με τη νέα Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και με δεδομένες τις σωστές θέσεις που έχει στο πρόγραμμά της για την Παιδεία, ο στόχος αυτός μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης . Στο χέρι μας είναι να « συμμετάσχουμε, να διεκδικήσουμε », δυναμικά όποτε χρειαστεί, τα προγράμματα να εφαρμοστούν στην πράξη. Στο χέρι μας είναι να αναβαθμίσουμε το Δημόσιο Σχολείο και να εξυψώσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια του διδασκαλικού κλάδου .


Για την Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής - Αγώνα

Λάζαρος Αβραάμ Αντρέας Πιττάκαρας

Πρόεδρος Προοδευτικής Πρόεδρος Αγώνα


Δεν υπάρχουν σχόλια: