Σενέρ Ελτσίλ: Εκπρόσωπος της Κύπρου στην εκπαιδευτική διεθνή
Ο Τ/Κ δάσκαλος που μας εκπροσωπεί
του Χασάν Καχφετζίογλου
Για πρώτη φορά ένας Τουρκοκύπριος δάσκαλος εξελέγη ως εκπρόσωπος ολόκληρης της Κύπρου στην Εκπαιδευτική Διεθνή που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία πριν μερικές μέρες. Πρόκειται για τον Σενέρ Ελτσίλ, γενικό γραμματέα της Συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, ο οποίος κατά τη Γενική Συνέλευση της «Εκπαιδευτικής Διεθνούς» με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από 42 χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου εξελέγη ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η εκλογή-έκπληξη ενός Τουρκοκύπριου στην «Εκτελεστική Επιτροπή» για πρώτη φορά στην ιστορία δεν ικανοποίησε τις ελληνοκυπριακές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, που κάθονταν εδώ και χρόνια στην «καρέκλα της χώρας μέλους». Πυρά δέκτηκε ο Ελτσίλ και στο βορρά γιατί η οργάνωση που εκπροσωπεί είναι επίσημα εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Σενέρ Ελτσίλ δήλωσε ότι πρότειναν πολλές φορές την «εκ περιτροπής» εκπροσώπηση της Κύπρου στον οργανισμό αυτό που εκπροσωπούνται 36 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί και στην Κύπρο έχει ως μέλη τρεις συντεχνίες εκπαιδευτικών από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τρεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Ελτσίλ ανέφερε ότι αυτή η πρόταση απορριπτόταν συνεχώς και γι΄ αυτό το λόγο κατήλθε ως υποψήφιος.
Αναβλήθηκε το γεύμα
Ο ίδιος ο Σενέρ προσπάθησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις, κυρίως των ε/κ εκπαιδευτικών οργανώσεων, προσκαλώντας όλες τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών σε γεύμα κάπου στη νεκρή ζώνη. Στις 15 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση όμως δεν κατέστη δυνατή.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, ο κ. Ελτσίλ εξήγησε ιστορικά το αίτημα των Τ/Κ για εκπροσώπηση της Κύπρου:
«Η Συντεχνία Τούρκων Εκπαιδευτικών Κύπρου (KTOS) ιδρύθηκε το 1968. Η συντεχνία αυτή είναι οργάνωση εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το 90% των μελών της συντεχνίας είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οργάνωση αυτή τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης. Η συντεχνία μας είναι μέλος τριών ξεχωριστών διεθνών οργανισμών εδώ και πολλά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι η οργάνωση της ΅Εκπαιδευτικής Διεθνούς΄ της Ευρώπης που διαθέτει 36 εκατομμύρια μέλη και ιδρύθηκε το 1992. Επιπλέον είμαστε μέλος και της οργάνωσης European Trade Union, Committee for Education (ETUCE). Η KTOS είναι μέλος και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συντεχνιών, η οποία διαθέτει 68 εκατομμύρια μέλη, εργάτες, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς. Η ETUCE και η Pan-European Structure διοργανώνουν μαζί τις γενικές τους συνελεύσεις. Γίνονται γενικές συνελεύσεις κάθε χρόνο. Τα μέλη της ETUCE είναι και μέλη της Pan-European Structure. Κάθε χρόνο συζητούνται σε αυτή τη γενική συνέλευση διάφορα εκπαιδευτικά θέματα. Κάθε τρία χρόνια διεξάγονται και εκλογές στις οποίες εκλέγονται ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Ευρώπης και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στην Εκτελεστική Επιτροπή κάθε χώρα διαθέτει μια θέση. Στη Γενική Συνέλευση οι συντεχνίες εκπροσωπούνται με έναν αντιπρόσωπο για κάθε χίλια μέλη τους. Επειδή η KTOS διαθέτει 2.000 μέλη, έχει δύο ψήφους. Τρεις συντεχνίες από την τουρκική πλευρά της Κύπρου είναι μέλη της οργάνωσης αυτής: Η KTOS, η συντεχνία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (KTOEOS) και από πέρσι η συντεχνία των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου (DAU-SEN). Από το νότιο μέρος της Κύπρου είναι μέλη τρεις οργανώσεις: οι συντεχνίες των δασκάλων δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ...».
Οι Τουρκοκύπριοι κομμάτι της ΚΔ
Ο Ελτσίλ, αναφέροντας ότι συζητούν εδώ και χρόνια το θέμα της «εκπροσώπησης της Κύπρου» με τις ελληνοκυπριακές συντεχνίες, σημείωσε τα εξής:
«Στην Εκτελεστική Επιτροπή κάθε μία από τις 42 χώρες διαθέτει μία και μοναδική έδρα. Στην οργάνωση κάθε χώρα διαθέτει μία και μοναδική ψήφο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των συντεχνιών-μελών ή ο αριθμός των μελών. Πριν πέντε χρόνια άρχισε μια συζήτηση ανάμεσα σε εμάς και τις ελληνοκυπριακές συντεχνίες για το ποιος θα καθίσει στην έδρα της χώρας. Η συζήτηση αυτή άρχισε την περίοδο πριν από το Σχέδιο Ανάν. Στην εισήγηση που υποβάλαμε στις ελληνικές οργανώσεις αναφέραμε ότι η Κύπρος είναι ένα ενιαίο σύνολο και ότι και οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν αντιπροσωπευόμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1963. Όμως, τα δικαιώματά μας εκεί υπάρχουν. Αναφέραμε στους Ελληνοκύπριους συνδικαλιστές ότι δεν είναι δυνατόν να εμποδιστούν τα δικαιώματά μας αυτά. Τα δέχτηκαν αυτά. Όμως, είπαν ότι ΅οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να καθίσουν σε αυτή την έδρα΄. Μετά το άνοιγμα των πυλών συναντηθήκαμε και συζητήσαμε το πρόβλημα που υπήρχε για την εκπροσώπηση της Κύπρου ως ενιαίο σύνολο στο θέμα της έδρας. Μας πρότειναν το καθεστώς του ΅παρατηρητή΄ στην Εκτελεστική Επιτροπή. Το απορρίψαμε. Τους είπαμε ότι θα κατέλθουμε και εμείς ως υποψήφιοι επειδή δεν δέχτηκαν την πρότασή μας για εκ περιτροπής. Μας είπαν το εξής: ΅Εσείς ζείτε στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εκπροσωπείτε το πολιτικό καθεστώς που υπάρχει εκεί. Αν εκλεγείτε εσείς εκεί, θα αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ΄. Με μια τέτοια αναχρονιστική και ρατσιστική λογική προσέγγισαν το θέμα. Εμείς είχαμε πει πριν πέντε χρόνια ότι θα κατερχόμασταν ως υποψήφιοι. Δεν είναι τώρα που το είπαμε. Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ETUCE ήρθαν δύο φορές στην Κύπρο για να μας οδηγήσουν σε συμφωνία, αλλά δεν τα καταφέραμε. Οι ελληνικές συντεχνίες καθόρισαν μεταξύ τους το άτομο που θα καθόταν στην έδρα της χώρας μέλους εκ περιτροπής. Το μέλος που έστειλαν εκεί τελευταίως, ο Κώστας Χατζησάββας, γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, ακύρωσε το δικαίωμα λόγου που είχαμε σε μια σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής στην οποία δεν συμμετείχαμε τον περασμένο Μάη».
Δεν μπορέσαμε
Ο Ελτσίλ ανέφερε τα εξής για την τελευταία συνάντηση κατά την οποία κατήλθε ως υποψήφιος:
«Μια βδομάδα πριν τη μετάβαση στην τελευταία Γενική Συνέλευση στη Βαρσοβία είχαμε μια συνάντηση με τις ε/κ συντεχνίες. Η ΟΕΛΜΕΚ δεν περνάει στο βόρειο μέρος της Κύπρου. Οι άλλες δύο συντεχνίες περνούν. Πήγαμε και συναντηθήκαμε ως εκπαιδευτικές οργανώσεις των δύο πλευρών. Όμως, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας. Κατόπιν τούτου αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος στη Γενική Συνέλευση. 'Αρχισε η Γενική Συνέλευση. Την ίδια μέρα η συντεχνία μου στην Κύπρο διοργάνωνε μια διαμαρτυρία. Έθεσα στην ημερήσια διάταξη εκεί τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Έκανα μια ομιλία. Επιπλέον εγκρίθηκε μια απόφαση, η οποία έγινε δεχτή ομόφωνα. Αργότερα άρχισε η εκλογική διαδικασία. Διεξήχθη ψηφοφορία για πέντε χώρες: την Κύπρο, την Πολωνία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Στις εκλογές εξασφάλισα 2.232 ψήφους. Ο Κώστας Χατζησάββας από την ΟΕΛΜΕΚ πήρε 808 ψήφους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου