Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ ο Υπουργός Οικονομικών πρότεινε πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για περίοδο δύο ετών στην ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία απέρριψε την πρόταση.
Ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ : www.politis.com.cy
Προ των ευθυνών της φέρεται να έθεσε χθες την Κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών, περιγράφοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο την κατάσταση της οικονομίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας μόλις ένα σκαλοπάτι πάνω από τη μη επενδυτική περιοχή.
Με σημείωμά του μάλιστα προς το Υπουργικό, το οποίο εξασφάλισε ο «Π» και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και τη βάση συζήτησης για τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, προειδοποιεί πως, εάν η παρούσα κατάσταση δεν αναστραφεί, η Κύπρος θα οδηγηθεί σύντομα σε αυξημένη ανάγκη προσφυγής στο μηχανισμό Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΔΧΣ), τον γνωστό EFSF. Ο Κίκης Καζαμίας, με μια ρεαλιστική μάλλον καταγραφή των εξελίξεων -όσο δραματική κι αν προκύπτει να είναι- παραδέχεται πως το μόνο που για την ώρα κρατά την Κύπρο εκτός του ΕΔΧΣ είναι η μερική αναχρηματοδότηση και η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από εγχώριες τράπεζες και, κυρίως, ο δανεισμός των 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία. Ο κ. Καζαμίας ενημέρωσε χθες τους συναδέλφους του και τον Πρόεδρο Χριστόφια πως από τον Ιούνιο η χώρα μας, εξαιτίας και των υποβαθμίσεων που προηγήθηκαν, βρίσκεται εκτός της παραδοσιακής αγοράς δανειακών κεφαλαίων, και πως στην ουσία κανείς δεν είναι πρόθυμος να δανείσει πλέον την Κύπρο για κάλυψη των ελλειμμάτων της και για αναχρηματοδότηση του χρέους της. Προκειμένου, πάντως, να αποφευχθούν νέες υποβαθμίσεις από τους οίκους, που θα φέρουν την Κύπρο στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ο υπουργός τονίζει την ανάγκης λήψης ισχυρών μέτρων στον δημοσιονομικό τομέα και αποτελεσματικής διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί πως οι νέες υποβαθμίσεις είναι «αναπόφευκτες».
Ιστορικό υποβαθμίσεων
Με το σημείωμα που ετοιμάστηκε από το υπ. Οικονομικών και κατέθεσε ο Κ. Καζαμίας, το Υπουργικό ενημερώθηκε με λεπτομέρεια και για τις τελευταίες υποβαθμίσεις από τους Standard & Poor’s και τους Moody’s, για τις προειδοποιήσεις των δύο οίκων για νέα υποβάθμιση, αλλά και για την ενδεχόμενη υποβάθμιση και από τον οίκο Fitch. Όπως προκύπτει από το σημείωμα και από τις ανακοινώσεις των οίκων, η κατρακύλα της διαβάθμισης των κυπριακών ομολόγων -που όπως φαίνεται και στον πίνακα άρχισε εδώ και καιρό, χωρίς ακόμα να υπάρξουν απαντήσεις στις ανησυχίες των οίκων και των αγορών- οφείλεται τόσο στην έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα, όσο και στην αδυναμία προώθησης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Κύπρο.
Σε σχέση με την τελευταία υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους Standard & Poor’s (27/10/11), κατά μία βαθμίδα, σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+» και την απόφαση του οίκου να διατηρήσει την αξιολόγηση της Κύπρου υπό αρνητική παρακολούθηση, το σημείωμα αναφέρει πως αυτό συνεπάγεται πιθανή νέα υποβάθμιση μέσα σε τρεις μήνες.
Για την τελευταία υποβάθμιση από τους Moody’s (4/11/11), κατά δύο βαθμίδες, σε «Baa3» από «Baa1», το υπουργείο και πάλι αναφέρεται στην απόφαση του οίκου να διατηρήσει την αξιολόγηση της Κύπρου υπό αρνητική παρακολούθηση, συμπληρώνοντας πως αυτό συνεπάγεται και πάλι πιθανή νέα υποβάθμιση μέσα σε τρεις μήνες.
<+voula><+Text_Normal>Για τους Fitch, το υπουργείο αναφέρει πως ο οίκος με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10/08/11 αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση της Κύπρου.
<+voula><+Text_Normal>Για τους Fitch, το υπουργείο αναφέρει πως ο οίκος με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 10/08/11 αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση της Κύπρου.
Ανάγκη μέτρων
Ο Κίκης Καζαμία αναφέρει, περαιτέρω, πως οι τελευταίες υποβαθμίσεις και προειδοποιήσεις «οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χωρίς τη λήψη ισχυρών αποφασιστικών μέτρων στον δημοσιονομικό τομέα και χωρίς αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων του τραπεζικού τομέα, οι νέες υποβαθμίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους πιο πάνω οίκους αξιολόγησης, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, είναι αναπόφευκτες». Ήδη, προσθέτει, η τελευταία υποβάθμιση από τους Moody’s οδήγησε την Κύπρο σε απόσταση μόνο μίας βαθμίδας από την κατηγορία «σκουπιδιών». «Εάν», καταλήγει το σημείωμα, «η πιο πάνω κατάσταση δεν αναστραφεί σύντομα (και πολύ χειρότερα, εάν ακολουθήσουν νέες υποβαθμίσεις που θα φέρουν την Κύπρο μέσα στη μη επενδυτική περιοχή), η Κύπρος θα οδηγηθεί σύντομα σε αυξημένη ανάγκη προσφυγής στον μηχανισμό ΕΔΧΣ, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες».
Είδε και την ΠΑΣΥΔΥ
Για τις δραματικές διαπιστώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης ενημερώθηκε χθες επίσημα και η ΠΑΣΥΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η ηγεσία της συντεχνίας είχε χθες συνάντηση με τον υπ. Οικονομικών στη διάρκεια της οποίας δέχθηκε ανεπίσημα πρόταση για πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για περίοδο δύο ετών, την οποία, όμως απέρριψε. Εντούτοις, οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να συνεχιστούν και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ευελπιστεί σε δεύτερες σκέψεις από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ αφού σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στον EFSF οι επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις τάξεις του Δημοσίου θα είναι πιο οδυνηρές. Και ο υπουργός, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει με το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο (με αναστολή καταβολής και των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ), αφού αποτελεί μια από τις προτάσεις που πολλοί αναλυτές θεωρούν πως θα έχει θετική επίδραση στις τοποθετήσεις των οίκων.
Πάντως, οικονομολόγοι εκφράζουν και δημοσίως την άποψη πως η ιδέα της ένταξης της Κύπρου στον EFSF δεν πρέπει να τρομάζει. Πρόσφατα, ο πρώην υπ. Οικονομικών, Μ. Σαρρής, δήλωσε πως η Κύπρος έπρεπε ήδη να μιλά με το μηχανισμό στήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου