Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Αναστολή ή άρση των μέτρων μόνο όταν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της ΠΟΕΔ



Αναστολή ή άρση των μέτρων μόνο όταν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της ΠΟΕΔ
Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών οι αντιδράσεις για την αλλαγή στους όρους εργοδότησης μερίδας νέων εκπαιδευτικών καθώς και για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, όπως είναι η παραβατικότητα, ο αναλφαβητισμός κλπ., προβλήματα που παραμένουν στάσιμα λόγω της ύπαρξης συγκεκριμένης οροφής στον αριθμό των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στον προϋπολογισμό του κράτους, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «μικροσυνδικαλιστικά αιτήματα της ΠΟΕΔ», όπως συνεχώς τα χαρακτηρίζει άστοχα και προκλητικά ο Υπουργός της Παιδείας. Αντίθετα μάλιστα, η ΠΟΕΔ έχει υποχρέωση και καθήκον να αγωνιστεί μέχρι το τέλος, με όσα μέσα διαθέτει, για την επίλυση τόσων σημαντικών εκπαιδευτικών ζητημάτων.
Θεωρούμε λοιπόν παράλογη και άστοχη την απόφαση αναστολής των απεργιακών μέτρων, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε σε διαδικασία εφαρμογής και υλοποίησής τους και χωρίς μάλιστα να υπάρχει η οποιαδήποτε θετική ένδειξη για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, ειδικά όσον αφορά την αφαίρεση της οροφής από τους προϋπολογισμούς του κράτους. Για την Προοδευτική, κομβικό σημείο στον όλο αγώνα της ΠΟΕΔ αποτελεί η συζήτηση των προϋπολογισμών του κράτους στη Βουλή, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική. Αναμένουμε από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως απαιτήσουν την τροποποίηση του προϋπολογισμού, αφαιρώντας την απαράδεκτη πρόνοια για μέγιστο αριθμό προσλήψεων στην εκπαίδευση, από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε εξέλθει του μνημονίου, σύμφωνα με τους κυβερνώντες! Ούτε νέες προσλήψεις ζητάμε ούτε διορισμούς χωρίς δικαιολογία. Ζητάμε το αυτονόητο… οι κενές θέσεις που προκύπτουν βάση των αναγκών να πληρώνονται με συμβασιούχους και όχι με αντικαταστάτες του εαυτού τους.
Βάσει των πιο πάνω, θεωρούμε άκαιρη και άστοχη την ανακοίνωση στον τύπο και την πρόταση της ΑΚΙΔΑ στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ για αναστολή των απεργιακών μέτρων για όσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο εξωτερικό για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τη στιγμή μάλιστα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μας έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ασχολείται, ούτε τον ενδιαφέρουν τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουμε για ακόμη μια φορά, την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Προέδρου της ΠΟΕΔ, ο οποίος έσπευσε δημόσια να εξαγγείλει πιθανότητα άρσης των απεργιακών μέτρων, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ. Η όλη συμπεριφορά της ΑΚΙΔΑ και του Προέδρου της ΠΟΕΔ μόνο ζημιά έχει προκαλέσει στον αγώνα της ΠΟΕΔ. Μπορούσαν και οι δύο να θέσουν τις απόψεις τους στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, να αποφασίσει το Συμβούλιο και μετά να βγουν να διαφημίσουν τα κατορθώματά τους. Αντί αυτού προτίμησαν και οι δύο πλευρές να βγουν δημόσια την ημέρα της απεργίας στην Επαρχία Αμμοχώστου και να εξαγγείλουν άρση των απεργιακών μέτρων με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε προγραμματισμένη απογευματινή κινητοποίηση την επόμενη μέρα. Δεν μπορούν από τη μια να επικαλούνται την ενότητα και την ανάγκη στήριξης από την κοινωνία του δίκαιου αγώνα μας και από την άλλη οι ίδιοι να τα υποσκάπτουν. Με τις κινήσεις τους οδηγούν τον κλάδο σε διάσπαση, εφοδιάζοντας το Υπουργείο και την κοινωνία με επιχειρήματα που πλήττουν τον αγώνα μας και το ίδιο το κύρος της Οργάνωσης και των εκπαιδευτικών γενικότερα.
Η Προοδευτική παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της, διαφώνησε με την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και θα συνεχίσει να επιμένει στη συνέχιση των αντιδράσεων μέχρι δοθεί η προσδοκώμενη λύση. Είναι πεποίθησή μας και θέση αρχής ότι τα μέτρα πρέπει να κλιμακωθούν τον Δεκέμβριο και να πραγματοποιηθεί μεγάλη κινητοποίηση από το Προεδρικό προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών,
4/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: