Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

«Μέσα από τον πολιτισμό η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου» - Προτάσεις και θέσεις Προοδευτικής για την ανάπτυξη πολιτιστικής δράσης από την ΠΟΕΔ.

 «Μέσα από τον πολιτισμό η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου» - Προτάσεις και θέσεις Προοδευτικής για την ανάπτυξη πολιτιστικής δράσης από την ΠΟΕΔ.

H Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας. Η καλλιτεχνική δημιουργία, σε όλες της τις μορφές, αποτελεί πανανθρώπινη και διαχρονική έκφραση και ανάγκη του ανθρώπου. Μέσα από τον πολιτισμό εκφράζονται και σφυρηλατούνται τα πιο ωραία οράματα για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία, αλληλεγγύη, αποδοχή κι αλληλοσεβασμό.

H Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών πορεύεται διαχρονικά με φάρο τα πανανθρώπινα αυτά οράματα και αξίες και αγωνίζεται για δημοκρατική και ανθρώπινη παιδεία, η οποία να έχει στο επίκεντρό της την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Ταυτόχρονα επιδιώκει και αγωνίζεται για μιαν κοινωνία στην οποία ο άνθρωπος  να ευημερεί, να μπορεί να εκφράζεται και να δημιουργεί ελεύθερα. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η παιδεία αλλά και η κοινωνία ευρύτερα έχει ανάγκη από δασκάλους/ες οι οποίοι/ες να δίνουν όραμα, περιεχόμενο και προοπτική στην εκπαίδευση και στην κοινωνία ευρύτερα και αναγνωρίζοντας τη σημασία και την αξία του πολιτισμού στη διαδικασία αυτή, ως Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εισηγούμαστε:

·       Δημιουργία Κεντρικού Φορέα Πολιτισμού της ΠΟΕΔ ο οποίος θα αναλαμβάνει τη συγκέντρωση και προβολή της δουλειάς των συναδέλφων που ασχολούνται με τον πολιτισμό. Δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες ασχολούνται καθημερινά, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, με τον πολιτισμό: ζωγράφοι, ηθοποιοί, συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, τραγουδιστές, κλπ.  Αυτό που πραγματικά απουσιάζει είναι οι ευκαιρίες προβολής της δουλειάς τους, τόσο εντός του κλάδου όσο και ευρύτερα προς την κοινωνία, κάτι το οποίο, ανάμεσα σ’ άλλα, θα προσέδιδε περαιτέρω κύρος στον κλάδο. Ο Κεντρικός Φορέας Πολιτισμού θα έχει επίσης την ευθύνη να εξετάζει αιτήματα συναδέλφων ή ομάδων συναδέλφων για επιχορηγήσεις ή άλλου είδους στήριξη της δουλειάς τους.

·       Ενεργή συμμετοχή της ΠΟΕΔ σε Παγκύπριες ή Επαρχιακές διοργανώσεις Πολιτισμού. Η μόρφωση και η παιδεία του ανθρώπου συνεχίζεται και έξω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τη  συμμετοχή σε δράσεις πολιτισμού που αφορούν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, παρουσιάσεις έργων σημαντικών ανθρώπων, εικαστικές εκθέσεις, κτλ. Το έργο της παρότρυνσης και ενημέρωσης του κόσμου για τη συμμετοχή στα κοινά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του επαγγελματισμού μας.

·       Πέραν της συμμετοχής σε τέτοιας μορφής διοργανώσεις, η ΠΟΕΔ έχει την δυνατότητα να διοργανώσει η ίδια πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο σε Επαρχιακό όσο και σε Κεντρικό Επίπεδο. Τέτοιες μορφής εκδηλώσεις θα μπορούσαν να ήταν η λειτουργία «επιστημονικού καφενείου» , παρουσίαση παράστασης, παρουσίαση ενός βιβλίου και μετά συζήτηση με τον συγγραφέα ή τον σκηνοθέτη,  περιπατικές διαδρομές με βάση την ιστορία της κάθε πόλης, πολιτιστικές εκδρομές σε διάφορες πόλεις με θεματικές ενότητες, αναβάθμιση, αξιοποίηση και προβολή του μουσείου εκπαίδευσης στη Βάσα κλπ.

·       Αύξηση των επιχορηγήσεων προς τα Επαρχιακά Γραφεία έτσι ώστε να ενισχυθούν οι υφιστάμενες Πολιτιστικές Ομάδες και να δημιουργηθούν νέες. Η ΠΟΕΔ πρέπει να δίνει βήμα δημιουργίας, έκφρασης και ψυχαγωγίας, ξεδιπλώνοντας μια πολύπλευρη δράση μέσα από διδασκαλικές πολιτιστικές ομάδες και σχήματα.

·       Αξιοποίηση της κάρτας μέλους της ΠΟΕΔ για μειωμένες τιμές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους – θέατρα, συναυλίες, μουσεία, κλπ – μετά από συμφωνίες με ΥΠΠ και άλλους οργανισμούς.

·       Δημιουργία πολιτιστικού αρχείου της ΠΟΕΔ.

 

«Πλάτυνε η Σκέψη τη ζωή τόσο πολύ, τόσο πολύ,

που 'κανε ο άνθρωπος τη Γη κι όλο το Σύμπαν σπίτι.» (Τεύκρος Ανθίας)

 

Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών- Πρώτη και στον Πολιτισμό!


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: