Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ο καύσωνας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του ελλιπούς σχεδιασμού και της προχειρότητας του ΥΠΠΑΝ

 Ο καύσωνας αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του ελλιπούς σχεδιασμού και της προχειρότητας του ΥΠΠΑΝ

 Κύριε Υπουργέ,

 Όλες και όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί «της έδρας», ήμασταν στις σχολικές μας μονάδες από την 1η Σεπτεμβρίου, διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα, για να είναι έτοιμα τα σχολεία να υποδεχθούν τα παιδιά με ασφάλεια. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, «τις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία, την ακτινοβολία και τη σκόνη", οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν φιλότιμα να ετοιμάσουν τις σχολικές μονάδες, να προετοιμάσουν προγράμματα ακόμα και να συμμετέχουν σε επιμορφώσεις, όπως το ζητήσατε.

 Δώσαμε καθημερινά μια άνιση μάχη με τα ελλιπή και ανεφάρμοστα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας που αποστείλατε. Πρωτόκολλα, τα οποία όπως αποκαλύφθηκε στο τέλος  ήταν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της συμβουλευτικής επιδημιολογικής ομάδας των ειδικών γιατρών και επιστημόνων.  

 Δώσαμε καθημερινά μια άνιση μάχη με τις ελλιπείς κτηριακές υποδομές των σχολείων, ώστε να τα προετοιμάσουμε κατάλληλα και να υποδεχτούμε με ασφάλεια τα παιδιά πίσω στις αίθουσες διδασκαλίας. Κουβαλήσαμε θρανία και πάγκους, τοποθετήσαμε καρέκλες, μοιράσαμε βιβλία, τοποθετήσαμε σημάνσεις, ετοιμάσαμε ατομικούς φακέλους, φροντίσαμε να μπουν σε όλους τους ενδεδειγμένους χώρους αντισηπτικά και κάναμε όλα όσα εσύ θεωρείς ότι "δεν είναι δουλειά των εκπαιδευτικών", ώστε να διασφαλίσουμε στον απόλυτο βαθμό την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Συμπαραστάτες, όπου ήταν δυνατό, το προσωπικό των Σχολικών Εφορειών. Ανάμεσα σε όσα δεν είναι δουλειά μας, βρήκαμε τρόπο και χρόνο να προετοιμαστούμε και για αυτά που «είναι δουλειά των εκπαιδευτικών", όπως δηλώσατε, την προετοιμασία της μάθησης.

Ως Προοδευτική, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τα τεκταινόμενα στον χώρο της δημόσιας παιδείας. Η απόφαση για μεταφορά της έναρξης της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε προνοούν και οι κανονισμοί, επιβεβαιώνει την ανετοιμότητα και τον κακό προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, η απόφαση επιβαλλόταν υπό τις συνθήκες που εσείς δημιουργήσατε, αφήνοντας το δημόσιο σχολείο έρμαιο των πολιτικών σας. Η επόμενη εβδομάδα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο για διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής όλων στο σχολικό χώρο με ασφάλεια.

 Τα παιδιά έχουν δικαίωμα και το απαιτούμε εμείς, να συμμετέχουν με ασφάλεια στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν εκείνες οι προετοιμασίες από πλευράς του Υπουργείου, για να διασαφηνιστούν πάρα πολλά σημεία των πρωτοκόλλων (αν χρειαστεί ακόμα και να αλλάξουν), να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα μαθήματα και βαθμίδες, να οργανωθούν επιμορφώσεις και γενικά να γίνουν όσα δεν έγιναν μέσα σε δύο μήνες για βελτίωση της ποιότητας του διδακτικού χρόνου σε συνθήκες πανδημίας. Αναμένουμε να λειτουργήσετε έστω και την υστάτη συλλογικά και οργανωμένα για το καλό του δημόσιου σχολείου και των παιδιών.

 Κύριε Υπουργέ,

 Αξιοποιήσατε τις καιρικές συνθήκες ως άλλοθι για να καλύψετε το «προγραμματισμένο και με πλάνο", όπως πολλές φορές είπατε, άνοιγμα των σχολείων. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι σπάνιες για τα δεδομένα της Κύπρου να ξέρετε. Σε τέτοιες συνθήκες αναγκάζονται να εργάζονται εκπαιδευτικοί και παιδιά κάθε χρόνο, λόγω της έλλειψης οράματος και ευαισθησίας για το δημόσιο σχολείο από μέρους του Υπουργείου.   

 Απαιτούμε να αντιμετωπίσετε το δημόσιο σχολείο ως αγαθό αδιαπραγμάτευτο, επενδύοντας και δημιουργώντας εκείνες της προοπτικές και συνθήκες που αξίζει στα παιδιά μας. Αλλιώς ίδια η κοινωνία θα απαιτήσει, κάποιοι να πάνε σπίτι τους.

 

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: