Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Συνάντηση ΠΟΕΔ με ΥΠΠΑΝ 4/5/2020

Σε σημεία τα όσα σημαντικά ανάφερε ο ΥΠΠΑΝ στην ΠΟΕΔ, στην συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 :


Εξ αποστάσεως εκπαίδευση :

  • Πρέπει να συστηματοποιηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού μεγαλώνει η υποχρέωσή των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου, να στηρίξουν τα παιδιά από το σπίτι.
  • Συνεχίζει η σύγχρονη εκπαίδευση σε Ε και Στ τάξη μέσα από την πλατφόρμα της Teams, σε καθημερινή και συστηματική βάση. Το συντομότερο δυνατό θα πάνε ακόμα 1300 συσκευές τάμπλετ στους μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν.
  • Για όλες τις άλλες τάξεις του δημοτικού αλλά και στο Νηπιαγωγείο, συνεχίζει η ασύγχρονη εκπαίδευση και καθημερινή επικοινωνία εκπαιδευτικών με μαθητές και μαθήτριες. Δεν αποτελεί υποχρέωση η χρήση της teams, αλλά το ΥΠΠΑΝ έχει αφήσει αυτό το θέμα ανοικτό, έχει δηλαδή επιτρέψει και τους άλλου τρόπους για καθημερινή επικοινωνία. Μπορούν να αξιοποιήσουν και τα δύο δεκαπεντάλεπτα τηλεοπτικά προγράμματα για κάθε τάξη στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.
  • Θα γίνει το συντομότερο δυνατό σχεδιασμός για τον Σεπτέμβρη μαζί με την ΠΟΕΔ. Ο Σεπτέμβρης θα αξιοποιηθεί για καλυφθούν τα κενά της φετινής χρονιάς.
  •  Για την Ειδική Εκπαίδευση θα δοθούν οδηγίες από την Διεύθυνση Δημοτικής.
Σταδικό Άνοιγμα των Σχολείων :
  • Το ΥΠΠΑΝ είναι επικεντρωμένο στην επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου (11 Μαΐου).
  • Αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει το συντομότερο δυνατό τα σχολεία, αλλά πολύ προσεκτικά. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το άνοιγμα σχολείων είναι η δημόσια Υγεία, Εκπαιδευτικές Προτεραιότητες (για αυτό ξεκινούν από την Γ Λυκείου) , Κοινωνικοί λόγοι που αφορούν εργαζόμενους γονείς. Για αυτό και το άνοιγμα Δημοτικών προορίζεται για αργότερα, στην επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων (Ιούνιο).
  • Σε κάποια στιγμή, μέσα στον Ιούνιο το πιο πιθανόν, θα επιστρέψουν ίσως για κανένα δεκαπενθήμερο κάποιοι μαθητές Δημοτικού σε κάποια Δημοτικά Σχολεία. Γίνονται διάφορα σενάρια σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τα δημοτικά έστω και για λίγες μέρες μέσα στον Ιούνιο.
  • Αυτή τη χρονική στιγμή θα ζητηθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων να καταγράψουν τους εκπαιδευτικούς που μπορούν να εργαστούν από τον σχολικό χώρο και να στείλουν ένα αριθμό στο ΥΠΠΑΝ, όχι ονόματα. Έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από σπίτι και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών, θα πληρώνονται κανονικά. Το ΥΠΠΑΝ καταγράφει τις ανάγκες για προσωπικό, για να μπορεί να δει αν αποτελεί εφικτό σενάριο το άνοιγμα του Δημοτικού για κάποιες μέρες.  Χρειάζονται διπλάσιο προσωπικό και διπλάσιες αίθουσες για να ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα δημοτικά. Όταν έχουν τον πραγματικό αριθμό των εκπαιδευτικών που μπορεί να επιστρέψει στο σχολικό χώρο και έχουν την πραγματική εικόνα, τότε μπορούν να γίνουν και εφικτά σενάρια επιστροφής των μαθητών στο σχολείο.
  • Προχωρά η διαδικασία της στελέχωσης των δημοτικών για την επόμενη σχολική χρονιά και στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία των προαγωγών στη Δημοτική έχει προτεραιότητα. Θα ζητηθεί από το ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει και η πλήρωση των νέων θέσεων προαγωγής που δημιουργούνται από τις πρόωρες αφυπηρετήσεις.
  • Τα Ειδικά Σχολεία δεν θα ανοίξουν καθόλου αφού το έχει απαγορεύσει η επιστημονική ομάδα. Τα νηπιαγωγεία είναι πάρα πολύ δύσκολο ως αδύνατο να ανοίξουν τη φετινή σχολική χρονιά.
  • Εργασιακά θέματα : Όσοι εκπαιδευτικοί θα δηλώσουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στον σχολικό χώρο (είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε για γονικούς λόγους) αλλά μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως από σπίτι, θα συνεχίσουν να αμείβονται κανονικά.
4/5/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: