Τοποθέτηση Προοδευτικής στην εξ αποστάσεως συνεδρία του Διοικητικού Συμβούλιου ΠΟΕΔ 23 Απριλίου 2020 – Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου για απολαβές Δημοσίων Υπαλλήλων
Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Μας προβληματίζει έντονα η επόμενη μέρα της απόφασης της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (10 Απριλίου 2020), με την οποία ανατρέπονται οι αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στον Δημόσιο Τομέα. Η εκτίμηση αρκετών νομικών, ανάμεσά τους και ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΔ, και πολιτικών είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί προηγούμενο για το μέλλον, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για παρέμβαση στο αναφαίρετο δικαίωμα των μισθών και των συντάξεων κατά το δοκούν, με επίκληση την οικονομική κρίση. Θεωρούμε ότι το γεγονός πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο εγρήγορσης αλλά και την αφετηρία δημιουργίας ενός ισχυρού πανεργατικού μετώπου αντίστασης και αντίδρασης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές νέες προσπάθειες μείωσης απολαβών ή άλλων παρόμοιων μέτρων λιτότητας.
Αφήνοντας πίσω όλα όσα προηγήθηκαν της έκδοσης της απόφασης, τους δημόσιους εκβιασμούς και απειλές, το χρονικό διάστημα που επιλέγηκε να ανακοινωθεί η απόφαση, την ανομοιομορφία της συγκεκριμένης απόφασης σε σχέση με άλλες παλαιότερες παρόμοιας φύσης αποφάσεις, οι οποίες και αφορούσαν μείωση συντάξεων (Κουτσελίνη κ.α.) αλλά και απολαβές του δικαστικού σώματος, σημειώνουμε τα εξής, τα οποία και θεωρούμε σημαντικά για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στη συνέχεια:
1. Η νομική οδός, ως μέσο δικαίωσης έχει ολοκληρωθεί με αρνητική έκβαση, τουλάχιστον εντός Κύπρου. Για την Προοδευτική, η νομικής οδός δεν αποτελεί την κύρια μορφή αγώνα του εργατικού κινήματος.
2. Παρόλα αυτά δεν είμαστε αρνητικοί στο ενδεχόμενο να εξεταστεί η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες συντεχνίες του δημοσίου τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση στόχος πρέπει να είναι η μελλοντική νομική προστασία των απολαβών, των συντάξεων και των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην Κύπρο.
3. Πρώτιστος στόχος παραμένει, για την Προοδευτική, η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου αγώνα, αποτελούμενο από τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, την ΠΑΣΥΔΥ, άλλες Οργανώσεις του Δημοσίου και ημικρατικού τομέα, αλλά και τις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Η κατεύθυνση του αγώνα, πρέπει να στραφεί και πάλι εκεί που ιστορικά έχουν δικαιωθεί οι εργαζόμενοι, στις μαζικές δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων τους. Το καλοκαίρι του 2018 δείχνει σε όλους μας τον δρόμο.
4. Αποτελεί αδήριτη πλέον ανάγκη, η επανασύσταση του Πανσυδικαλιστικού Φόρουμ στην Κύπρο και η δημιουργία το συντομότερο δυνατό, ενός ευέλικτου συντονιστικού σώματος, το οποίο θα ετοιμάσει το εργατικό κίνημα για μαζικές αντιδράσεις σε περίπτωση νέων αντιλαϊκών μέτρων.
5. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, εισφέρουν μηνιαίως από τις απολαβές τους από τον Σεπτέμβριου του 2011, και θα συνεχίσουν να εισφέρουν μέχρι και το 2023. Άλλες πιθανές μονομερείς αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης ή βουλής θα προκαλέσουν νέες μαζικές αντιδράσεις.
6. Η ΠΟΕΔ δεν μπορεί να μείνει «σιωπηλή» όσον αφορά την απόφαση του Ανωτάτου. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει είναι να εκδώσει μια απλή ανακοίνωση με την οποία να προειδοποιεί για νέες μαζικές αντιδράσεις σε περιπτώσεις νέων μονομερών αποφάσεων, αλλά και την ίδια στιγμή οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά τα μέλη της, τόσο για την αρνητική έκβαση της νομικής διαδικασίας όσο και για το μέλλον των μαζικών προσφυγών στα Κυπριακά Δικαστήρια.
Καταληκτικά, η Προοδευτική θεωρεί ότι η ΠΟΕΔ μπορεί να διαδραματίσει συντονιστικό και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός Ενιαίου Μετώπου Αγώνα των Εργαζόμενων στην Κύπρο, μέσα και από την επανασύσταση του Πανσυδικαλιστικού Φόρουμ, και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί άμεσα. Ο αγώνας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχιστεί αν χρειαστεί με δυναμικές αντιδράσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου