Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Δράσεις που προάγουν τους στόχους της σχολικής χρονιάς 2008 - 2009

1ος Στόχος: Καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης, αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Προτεινόμενες ενέργειες και δραστηριότητες:
Γλώσσα
1. Ανάγνωση λογοτεχνικών κείμενων από το κυπριακό ανθολόγιο και το ανθολόγιο κειμένων που συνοδεύει τα νέα βιβλία των ελληνικών, που σχετίζονται με το διαπολιτισμικό διάλογο και την ειρηνική συμβίωση ειδικότερα.
2. Ανάγνωση παραμυθιών (που υπάρχουν ήδη στις βιβλιοθήκες των τάξεών μας) που προωθούν την αποδοχή της διαφορετικότητας γενικότερα και το διαπολιτισμικό διάλογο και την ειρηνική συμβίωση ειδικότερα.
3. Συνεντεύξεις από παππούδες ή γιαγιάδες που έζησαν την ειρηνική συμβίωση πριν τον πόλεμο και τις δικοινοτικές ταραχές.
4. Συνεντεύξεις από τουρκοκύπριους για τη σημερινή καθημερινότητα τους (επαγγέλματα, κατοικία, διατροφικές συνήθειες, μουσική, χορός, ελεύθερος χρόνος, παιχνίδια, τρόποι διασκέδασης).
5. Συγγραφή μιας ιστορίας με θέμα την καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού σε μια ενωμένη Κύπρο. Πόσο θα διαφέρει από τη δική μας καθημερινότητα; Ποια θα είναι τα καλά και ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίζουμε;
6. Περιγραφή των εθίμων και παραδόσεων της Κύπρου.
Γεωγραφία
7. Ζητείται από τους μαθητές να εντοπίσουν στο χάρτη της Κύπρου από ποια πόλη/χωριό κατάγονται. Αναφορά στις πιθανές επισκέψεις των παιδιών στις πόλεις/χωριά τους και τους τωρινούς Τουρκοκύπριους πρόσφυγες κάτοικούς τους.
8. Φέρνουν πληροφορίες για το κατεχόμενο χωριό τους.
Μουσική
9. Εκμάθηση τραγουδιών που προωθούν το διαπολιτισμικό διάλογο ευρύτερα ή και πιο συγκεκριμένα την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
10. Εκμάθηση στίχων τραγουδιών που μέρος τους είναι στην τουρκική γλώσσα:
- Το άλλο μισό Νεσιέ Γιασίν
11. παρακολούθηση ταινίας με τη δικοινοτική χορωδία ή το δικοινοτικό συγκρότημα.
Τέχνη
12. Με αφετηρία την κυπριακή σημαία και τον συμβολισμό της γνωριμία με τις σημαίες άλλων χωρών.
13. Προσπάθεια τα εικαστικά θέματα να συνδυάζουν διαφορετικές αισθητικές και τεχνοτροπίες, οικείες του κυπριακού πολιτισμού.
Επισκέψεις
14. Επίσκεψη στο δικοινοτικό χωριό Πύλα (τα σχολεία, η εκκλησία, το τζαμί αλλά και κοινοί χώροι συνάθροισης π.χ. καφενεία).
Συναντήσεις
15. Επίσκεψη στο δικοινοτικό χωριό Πύλα. Συνάντηση, ξενάγηση, συνομιλία, παιχνίδι με τα συνομήλικα τους παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Πύλας.
16. Φιλοξενία των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου της Πύλας.
17. Φιλοξενία των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου: ξενάγηση, συνομιλία, παιχνίδι.
18. Συνομιλία με ανθρώπους που έζησαν την κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
19. Συνομιλία με Κύπριους λαογράφους (π.χ. Γιώργος Σοφοκλέους) για την Ελληνοτουρκική φιλία και ειρηνική συνύπαρξη μέσα από τις παραδόσεις και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Εκδηλώσεις
20. Τελική γιορτή: Ήθη και έθιμα του τόπου μας
Τα παιδιά παρουσιάζουν ήθη και έθιμα του τόπου μας που τηρούνταν ή και τηρούνται και στις δύο κοινότητες.
21. Πρόσκληση σε συγγραφείς που έγραψαν βιβλία για την ειρηνική συμβίωση (Μαρία Πυλιώτου)
22. Πρόσκληση της δικοινοτικής χορωδίας ή του δικοινοτικού συγκροτήματος σε εκδήλωση που θα διοργανώσει το σχολείο.
Σχολικά έντυπα
23. Όλες οι δραστηριότητες μπορούν να παρουσιαστούν σε ένα ειδικά αφιερωμένο σχολικό έντυπο.

ΕΛΕΝΗ ΜΗΝΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: