Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΟΡΑΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Δεν είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε απλώς την εξουσία. Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα όραμα» (Δημήτρης Χριστόφιας)
Ο λαός μας πριν ένα περίπου χρόνο εμπιστεύτηκε και αποδέκτηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και επέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έδωσε με τη ψήφο του την έγκριση για υλοποίηση ενός οράματος που στοχεύει στη δίκαιη λύση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας και εφαρμογή στην πράξη της δίκαιης κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Σημαντικότατη θέση στο όραμα αυτό έχει η Παιδεία, το αντικείμενο της οποίας, βέβαια, είναι η νεολαία μας, το μέλλον του τόπου μας. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που άρχισε να υλοποιείται από την προηγούμενη διακυβέρνηση με προμετωπίδα το μανιφέστο των εφτά ακαδημαϊκών, έδωσε ένα σαφή προσανατολισμό στις εκπαιδευτικές επιδιώξεις. Το ζητούμενο πλέον είναι το σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Εξαιρετική ανάλυση των όρων δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο δίνεται στην πρόταση της Επιτροπής για το Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα των σχολείων μας όπου αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν, η αποστολή και οι σκοποί της Εκπαίδευσης, οι θεμελιώδεις παιδαγωγικές αρχές και οι αρχές οργάνωσης και εφαρμογής των προγραμμάτων σπουδών. Η σύσταση της Επιτροπής ήταν ουσιαστικά η πρώτη σημαντική κίνηση της Κυβέρνησης αφού είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς σοβαρές αλλαγές στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης δεν προχωρεί καμιά μεταρρύθμιση.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και έχει καλέσει όλους τους κοινωνικούς φορείς σε διαβούλευση για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Δυστυχώς, κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να παρεμβάλλουν εμπόδια στην πορεία αυτή βρίσκοντας «κινδύνους για την ελληνικότητα», ανακαλύπτοντας «προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας» και ψάχνοντας καθημερινά να βρουν μια λέξη στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για να απαγγείλουν τα εθνικιστικά τους ποιήματα και να προειδοποιήσουν για την καταστροφή του Γένους. Τους ενοχλούν κάποιες αλήθειες και δεν θέλουν να μάθουν τα παιδιά μας ποιοι και πόσο ευθύνονται για εθνικές τραγωδίες. Όχι για να εκδικηθούμε κανένα μετά από τόσες δεκαετίες, αλλά για την αλήθεια, την ιστορική αλήθεια. Πώς μπορούν κάποιοι να επιμένουν ότι δεν υπήρξαν εξτρεμιστές έλληνες όταν ανακαλύφθηκαν ομαδικοί τάφοι τουρκοκυπρίων; Και γιατί θίγονται οι ίδιοι προσωπικά για εγκλήματα που έγιναν πριν σαράντα και πενήντα χρόνια; Μήπως θεωρούν και την ΕΟΚΑ Β΄πατριωτική οργάνωση;
Ας σταματήσουν λοιπόν όλοι αυτοί που παριστάνουν τους «θεματοφύλακες της πατρίδας και θρησκείας» να πλάθουν σενάρια και να κινδυνολογούν. Με κάτι τέτοιες συμπεριφορές και εθνικοθρησκευτικές εξάρσεις συμβάλαμε στην υλοποίηση των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας και πέσαμε στις καλοστημένες παγίδες του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να σεβαστούν το δικαίωμα των παιδιών μας για σωστή εκπαίδευση και γνώση της ιστορικής αλήθειας.
Εμείς καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει αποφασιστικά ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Οι αντιδράσεις που εκφράζονται από τους συγκεκριμένους εθνικιστικούς κύκλους ήταν αναμενόμενες. Τους φοβίζει η πρόοδος και η αλήθεια. Θέλουν το εκπαιδευτικό σύστημα καθηλωμένο σε παρωχημένες εποχές. Θέλουν τα παιδιά μας να αγνοούν το παρελθόν και τις αμαρτίες της ακροδεξιάς. Αυτό είναι και απόδειξη ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Η μεγαλύτερη όμως απογοήτευση είναι η στάση της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ. Θέλω να πιστεύω ότι εκφράζει μόνο μικρή μερίδα εκπαιδευτικών. Ας αναλογιστούν το ρόλο που διαδραματίζουν και την ευθύνη που έχουν απέναντι στη νέα γενιά. Ας προσπαθήσουν να προωθήσουν την ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος των παιδιών, ας συζητήσουν μαζί τους και ας τα καθοδηγήσουν να ανακαλύψουν αλήθειες, να αμφισβητήσουν κανόνες και να καταλήξουν σε σωστές αποφάσεις μακριά από δογματισμούς και απόκρυψη γεγονότων. Μεγάλο μέρος των προβλημάτων μας προήλθε από την εθνικιστική παιδεία που για δεκαετίες εφαρμόζαμε. Δεν είναι δυνατό οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να επιδιώκουν να συνεχίζονται αυτές οι πρακτικές.
Το όραμα έχει καθοριστεί : Δημοκρατία και ανθρωπιά στα σχολεία μας... Απομένει η υλοποίησή του. Εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα υλοποιηθεί. Σήμερα όλη η κοινωνία μιλά για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χρωστούμε στα παιδιά μας να ξεφύγουμε από τα στεγανά και τα λάθη της δικής μας γενιάς. Θα τους πούμε την αλήθεια και θα τους προσφέρουμε όλα όσα πρέπει, για να αποφύγουν τα δικά μας λάθη και να γίνουν καλύτεροι από μας.


Λάζαρος Αβραάμ
Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Δακάλων και Νηπιαγωγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: