Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας οριοθέτησε ως φετινό στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ. Προφανής ο σκοπός. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή κι αν θέλουμε να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας πρέπει να μάθουμε η μια κοινότητα την άλλη. Πρέπει να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο γιατί τα χρόνια του διαχωρισμού είναι πάρα πολλά και οι γενιές Ε/κ και Τ/κ που έζησαν μαζί σε μια κοινή πατρίδα, φεύγουν. Λιγοστεύουν. Και είναι χρέος της πολιτείας να καλλιεργήσει αυτή την κουλτούρα ανάμεσα στις νέες γενιές.
Σ’ αυτόν τον τομέα, η παιδεία μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ο εκπαιδευτικός, ο δάσκαλος, ο παιδαγωγός, αυτός που παίρνει στα χέρια του τα παιδιά μας, έχει χρέος να τους μιλήσει γι’ αυτά που ενώνουν Ε/κ και Τ/κ. Δεν παραγράφουμε το παρελθόν, αλλά δεν μένουμε σ’ αυτά που μας χωρίζουν. Οι εποχές που οι τοίχοι των σχολείων ή άλλων κτιρίων ήταν γεμάτοι με συνθήματα που έσπερναν το μίσος και τη διχόνοια πέρασαν ανεπιστρεπτί.
Ούτε η μια ούτε η άλλη κοινότητα έχει την πολυτέλεια να αφήνει τον χρόνο να διαρρέει, χωρίς να γίνονται βήματα επαναπροσέγγισης, συμφιλίωσης, κοινής δραστηριότητας που θα οδηγήσουν και στη μελλοντική ειρηνική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ. Είναι γι’ αυτό που όλοι οι φορείς πρέπει να συμβάλουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης του φετινού στόχου του Υπουργείου Παιδείας.
Η στάση των δασκάλων, μόνο απογοήτευση προκαλεί. Αν σ’ αυτούς δημιουργεί άγχος η υλοποίηση του στόχου, σε μας τους γονείς τι πρέπει να προκαλεί η στάση τους; Τι κακό προκαλεί η επίσκεψη Τ/κ μαθητών ή εκπαιδευτικών στα σχολεία μας; Ή φοβόμαστε πως θα αντιληφθούμε, τελικά, πως δεν διαφέρουμε με τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Πέραν του ότι κι εκείνοι δυο μάτια και δυο χέρια έχουν, όπως εμείς, έχουν και τις ίδιες έγνοιες με μας. Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, σε ποια κοινωνία θα τα μεγαλώσουν, πώς θα διασφαλίσουν το μέλλον τους... Αμα οι δάσκαλοι, οι παιδαγωγοί που έπρεπε να πρωτοπορούν σε προοδευτικές ιδέες έχουν τέτοιες αντιλήψεις, τι πρέπει να περιμένουμε από τον υπόλοιπο κόσμο;
Η ΠΟΕΔ οφείλει να κάνει δεύτερες σκέψεις και να συστρατευθεί με όλες τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών για υλοποίηση του στόχου καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Τα σχολεία πρέπει να προάγουν την επανένωση και όχι τον διαχωρισμό.
Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου