Για μας ελληνική Παιδεία είναι στην πράξη, η ανθρωπιστική, οικουμενική, πολυπολιτισμική Παιδεία
Για το ΑΚΕΛ πρώτος και βασικός στόχος είναι το σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο
Συνέντευξη του Υπεύθυνου του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ , Γ. Λουκαΐδη, στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ
Ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Λουκαΐδης αναφέρει :
- Εχουν ασφαλώς την αξία και τη σημασία τους όλες οι αλλαγές που γίνονται στη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά αν δεν αλλάξει το περιεχόμενο, αν δεν εκσυγχρονιστούν οι παιδαγωγικές μέθοδοι, αν δεν προχωρήσουμε σε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, των δεικτών επιτυχίας των μαθητών, αν δεν στοχεύσουμε σε αυτό που εμείς ονομάζουμε δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο μέσα από τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, τα υπόλοιπα είναι επουσιώδη.
- Όταν μιλάμε για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναφερόμαστε για επιμόρφωση τους στη βάση των νέων εκσυγχρονισμένων αναλυτικών προγραμμάτων. Ακόμα και το ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι συνδεδεμένο και επηρεάζεται από το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων. Ανάλογα και σε ότι αφορά στο σχολικό περιβάλλον ως τέτοιο, είναι σημαντικό να υπάρχει συνάφεια με το περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων.
- Για το ΑΚΕΛ πρώτος και βασικός στόχος είναι το σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο. Το σχολείο που θα πρωτεύει στην ανθρωπιά, που θα καλλιεργεί ανθρώπους με τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης, τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης.
- Θεωρούμε ότι γενικότερα οι εκσυγχρονιστικές αλλαγές που επιχειρούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης, θα πρέπει να επιδιώκονται μέσα από την εξεύρεση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.
- Θα ήταν παραλογισμός, να υποστηρίξει κάποιος πως δεν θα ήταν ελληνική η Παιδεία που θα προσφέρεται στους Ελληνοκύπριους. Ασφαλέστατα και θα είναι ελληνική η Παιδεία των Ε/κ. Από κει και πέρα για μας ελληνική Παιδεία είναι στην πράξη, με βάση και την παράδοση που μας έχουν κληρονομήσει οι κλασσικοί, ανθρωπιστική, οικουμενική, πολυπολιτισμική παιδεία. Κατά συνέπειαν, σε καμιά περίπτωση δε μπορεί η ελληνική παιδεία να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται στην πράξη ως στενά εθνοκεντρική παιδεία, ως μονοπολιτισμική ή ακόμα χειρότερα ως εθνικιστική - σοβινιστική παιδεία.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ.Λουκαΐδη στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου