Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Η Θέση της Προοδευτικής για τον υπο έμφαση στόχο της Ειρηνικής Συμφιλίωσης

Συνεχίζει η ΠΑΔΕΔ τον πόλεμο ενάντια στον υπό έμφαση στόχο της Ειρηνικής Συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Συνεχώς επαναφέρουν και ανασκαλίζουν το θέμα στην ΠΟΕΔ, βρίσκοντας κάθε φορά και καινούρια πρόφαση, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα στην υλοποίηση του υπό έμφαση στόχου.

Αυτή τη φορά, δια στόματος του προέδρου της ΠΟΕΔ, έθεσαν θέμα να σταλούν και πάλιν οδηγίες προς τα μέλη της Οργάνωσης για να υπενθυμίσουν, τάχα, ότι διαφωνούμε με τις επισκέψεις Τ/Κ εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία μας, πράγμα που αναγράφεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Τελικά το μόνο που πέτυχαν ήταν να κατηγορούνται στα ΜΜΕ οι εκπαιδευτικοί ως ρατσιστές, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στα σχολεία μας, αφού εκεί γίνονται καθημερινά προσπάθειες για διαπολιτισμική αγωγή.

Σχετικά με τις επισκέψεις Τ/Κ εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία μας, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών διαφώνησε και σε παλαιότερη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, με παρόμοια πρόταση της ΔΗ.ΚΙ., για να απαγορευτούν από την Οργάνωση. Θέση της Προοδευτικής ήταν και είναι, ότι οι επισκέψεις και η επαφή Ε/Κ με Τ/Κ μαθητών ή Εκπαιδευτικών στις ελεύθερες περιοχές, είναι αναγκαίες για προώθηση του στόχου και απαραίτητες για το μέλλον της πατρίδας μας. Η Προοδευτική ήταν η μόνη κίνηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ που διαφώνησε με την πρόταση της ΔΗ.ΚΙ..

Με την εξαιρετική δουλειά των δασκάλων και νηπιαγωγών στα σχολεία μας για το στόχο της διαπολιτισμικότητας, τα παιδιά έμαθαν για όλους σχεδόν του λαούς της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, από το Βόρειο Πόλο μέχρι την Αυστραλία. Από την άλλη δεν ξέρουν σχεδόν τίποτε για τα παιδιά των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, που ζουν μερικά χιλιόμετρα δίπλα μας, και κάποιοι επιμένουν να παρεμποδίζουν να γίνεται αυτό, και ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν και επανένωση της πατρίδας μας.

Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί έπρεπε η ΠΟΕΔ να στείλει ξανά ανακοίνωση για τον υπό έμφαση στόχο, την στιγμή που συμμετέχει στην Επιτροπή Προώθησης του Στόχου, η οποία εξέδωσε στις 9 Δεκεμβρίου ανακοίνωση και ετοίμασε το υλικό για τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτή τους την ενέργεια, τότε ας μας εξηγήσουν σε τι αποσκοπεί η ανακοίνωση. Η Προοδευτική διαφώνησε με το να σταλεί ξανά ανακοίνωση, η οποία, στο τέλος της ημέρας, ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ή ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ. Απλά κάποιοι προσπαθούν να δημιουργούν προβλήματα από το πουθενά.

Στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 5/2/2009, η Αγωνιστική Συνεργασία ζήτησε να μην εκδοθεί ανακοίνωση από την ΠΟΕΔ. Η πρόταση αυτή δε βρήκε ανταπόκριση, αφού όλες οι άλλες παρατάξεις θεωρούσαν αναγκαίο να βγει η ανακοίνωση.
Μέσα από τη συζήτηση της ανακοίνωσης η Αγωνιστική Συνεργασία Προοδευτικής - Αγώνα έθεσε τα πιο κάτω ζητήματα :
1. Ζητήσαμε ομοιόμορφη πολιτική της ΠΟΕΔ απέναντι σε όσα ζητά το Υπουργείο Παιδείας από τους εκπαιδευτικούς (πλάνα δράσης - δραστηριότητες για όλους τους στόχους - όχι μόνο για το συγκεκριμένο στόχο) , θέση η οποία υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο.
2. Θεωρήσαμε και θεωρούμε προσβολή προς τους εκπαιδευτικούς τη συνεχή αναφορά ότι «πρωταρχικός στόχος παραμένει το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ.» Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι διδασκαλικοί σύλλογοι έχουμε στην πρώτη γραμμή το συγκεκριμένο στόχο. Γιατί δηλαδή πρέπει η ΠΟΕΔ να μας το θυμίζει με ανακοίνωσή της. Μήπως ΠΑΔΕΔ, ΔΗΚΙ και ΑΚΙΔΑ θεωρούν ότι δεν υλοποιείται ο συγκεκριμένος στόχος στα σχολεία και οι συνάδελφοι χρειάζονται κάθε μήνα υπενθύμιση;
3. Προτείναμε διαφορετική μορφή ανακοίνωσης, η οποία δεν θα έκανε ιδιαίτερη αναφορά μόνο στο στόχο της Ειρηνικής Συνύπαρξης, αλλά για όλους τους στόχους και όλες τις δράσεις που ζητά το Υπουργείο από τους εκπαιδευτικούς. Διαμορφώσαμε μια ανακοίνωση πιο γενική, η οποία δεν θα προκαλούσε αντιπαραθέσεις και πάλι στα σχολεία, η οποία θα καλούσε τα μέλη της ΠΟΕΔ να μην δίνουν στοιχεία και αναφορές στο Υπουργείο για τις δράσεις που κάνουν για όλους τους υπό έμφαση στόχους και τις δραστηριότητες που ήδη επιβαρύνουν το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα των σχολείων μας.
Η πρόταση μας και πάλι δεν πέρασε, αφού ΠΑΔΕΔ, ΔΗΚΙ και ΑΚΙΔΑ επέμεναν στην αναφορά μόνο στον επίμαχο στόχο. Τουλάχιστον όμως, υιοθετήθηκε η πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για αντίδραση σε σχολαστικούς ελέγχους και αναφορές προς το Υπουργείο από τους εκπαιδευτικούς σε οδηγίες που επιβαρύνουν το εκπαιδευτικό έργο.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους όπως αναλάβουν πρωτοβουλίες και υλοποιήσουν τον υπό έμφαση στόχο της Ειρηνικής Συνύπαρξης. Οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί, σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουν, καλούνται να σηκώσουν για ακόμη μια φορά το μέλλον της πατρίδας μας στους ώμους τους. Ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί ένα βήμα μπροστά στη προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: