«Σεπτέμβρης 2020 : Ένα σενάριο δεκάδες λύσεις»
Tο τελευταίο διάστημα, συνεχώς διαβάζουμε και ακούμε δηλώσεις του ΥΠΠΑΝ οι οποίες αφορούν τα διάφορα σενάρια και τους διαφορετικούς σχεδιασμούς για την έναρξη της νέας σχολικής χρόνιάς. Τη μια φορά με σχέδιο Β, την άλλη φορά με τρία ή ακόμα και τέσσερα διαφορετικά σενάρια, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία προβλέπεται πως θα βρίσκεται η Κύπρος τον Σεπτέμβρη. Ένας/μια μαθητής/τρια σε κάθε θρανίο, αποστάσεις δύο μέτρων, μερική φοίτηση, εκ περιτροπής φοίτηση, αναζητούνται καρέκλες και θρανία, ψάχνουν για χώρους, στήνουν υπολογιστές, αναβαθμίζουν διαδίκτυο κλπ.
Εύηχα όλα αυτά και πραγματικά ευχόμαστε το ΥΠΠΑΝ να είναι έτοιμο για όλα τα δήθεν «σενάρια», αλλά κατά τη δική μου την αντίληψη, όλα τα σενάρια έπρεπε να είναι ένα και μόνον ένα, με δεκάδες έτοιμες λύσεις. Αυτό το ένα και μοναδικό σενάριο δεν μπορεί να είναι άλλο από την ασφαλή επιστροφή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών και μαθητριών στις σχολικές μονάδες τον Σεπτέμβρη. Εξάλλου κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχουν παιδιά που έχει από τον Μάρτη να πάνε σχολείο, τα περισσότερα γιατί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του ΥΠΠΑΝ να μεριμνήσει να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες στις σχολικές μονάδες με ασφάλεια :
1. Αν πρέπει να εφαρμόζουμε κατά γράμμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους επόμενους τρεις ή τέσσερεις μήνες μέχρι και να βρεθεί το εμβόλιο και η θεραπεία, τότε ο σχεδιασμός λειτουργείας των σχολικών μας μονάδων τον Σεπτέμβρη πρέπει να είναι στη βάση αυτού, με την ταυτόχρονη υλοποίηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών που πρέπει να γίνουν πριν τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν οι σχολικές μας μονάδες να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα για όλους τους μαθητές τους.
2. Αν οι ανάγκες επιβάλλουν την αγορά επιπλέον θρανίων ή ειδικών ακόμα καρεκλών με πτυσσόμενο μέρος αντί θρανίου για να εφαρμοστεί το «ένας μαθητής σε κάθε θρανίο και 2 τ.μ. χώρος για κάθε μαθητή», τότε το ΥΠΠΑΝ οφείλει να τα έχει ήδη εξασφαλίσει.
3. Αν οι ανάγκες επιβάλλουν αξιοποίηση και άλλων χώρων πέραν των σχολικών αιθουσών, τότε το ΥΠΠΑΝ οφείλει να τους βρει.
4. Αν χρειάζεται να προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί, ως έκτακτοι – αντικαταστάτες για να καλύψουν νέες ανάγκες από την ενδεχόμενη μείωση μαθητών λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης , το ΥΠΠΑΝ να είναι έτοιμο να προσλάβει.
5. Ακόμα και αν χρειαστεί να μετακινηθούν κάποια τμήματα σε γειτονικά σχολεία που έχουν το περιθώριο να τα φιλοξενήσουν, πρέπει και πάλι να είναι έτοιμο το ΥΠΠΑΝ να το κάνει.
Η εκ περιτροπής φοίτηση δεν είναι τίποτα άλλο από μια εύκολη και οικονομική λύση, η οποία εφαρμόστηκε τον Μάιο και Ιούνιο. Η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα για το ΥΠΠΑΝ είναι να καταφέρει να ξεκινήσει την χρονιά με όλους τους μαθητές και μαθήτριες στις τάξεις εφαρμόζοντας κατά γράμματα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία για το δημοτικό να εφαρμοστεί μόνον σε περιπτώσεις που θα έχουμε τοπικά αναστολή φοίτησης ή σε παιδιά που θα είναι υποχρεωτικά σε καραντίνα για κάποιο διάστημα.
Σε τρεις εβδομάδες το πρώτο κουδούνι για τη σχολική χρονιά 2020-2021 θα κτυπήσει. Αν θα είναι για όλα τα παιδιά ή για μερικά είναι στο χέρι του ΥΠΠΑΝ. Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να επικεντρωθεί στο ένα και μοναδικό σενάριο επιστροφής όλων των παιδιών στα σχολεία τους.
Απόστολος Σκουρουπάτης
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ
Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου