Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Tι αλλάζει στην εκπαίδευση

ο Γ.Τσιάκαλος αποκαλύπτει στον ΑΣΤΡΑ τι αλλάζει στην εκπαίδευση

Σημαντικές αλλαγές στην δημοτική και μέση εκπαίδευση ανήγγειλε από τα μικρόφωνα του ΑΣΤΡΑ ο επικεφαλής της επιτροπής για τα νέα αναλυτικά προγράμματα Γιώργος Τσιάκαλος.


Όσον αφορά στην δημοτική εκπαίδευση θα υπάρξει μείωση στις διδακτικές ώρες από 35 θα γίνουν 28, χωρίς να μειώνονται όμως οι ώρες παραμονής των μαθητών στο σχολείο.

Όπως εξήγησε, με βάση το νέο πρόγραμμα, μεγαλώνουν το δεύτερο και το τρίτο διάλειμμα, και όλα τα διαλλείματα γίνονται πλέον 20λεπτά. Παράλληλα την τελευταία ώρα θα γίνεται αποκλειστικά η κατ’ οίκον εργασία και αυτό ίσως να ισχύσει μέχρι την 3η δημοτικού.

Όσον αφορά στις αλλαγές στην Μέση Εκπαίδευση, ο κύριος Τσιάκαλος σημείωσε ότι δεν θα υπάρχουν τεχνικές σχολές αλλά θα υπάρχουν μόνο λύκεια.

Όπως εξήγησε μέχρι την 1η λυκείου οι μαθητές θα έχουν όλοι το ίδιο πρόγραμμα.

Για την 2α και 3η λυκείου ο κύριος Τσιάκαλος παρουσίασε την δική του πρόταση σύμφωνα με την οποία εισηγείται για αρχή, κοινό πρόγραμμα με 18 διδακτικές περιόδους την εβδομάδα με στόχο να δοθεί στα παιδιά μια ανθρωπιστική και κοινωνική παιδεία αποκτώντας ικανότητες-κλειδιά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι στόχος είναι να υπάρξουν βιωματικές μορφές μάθησης, δηλαδή σχέδια εργασίας, τα οποία θα γίνονται υπό την επίβλεψη των καθηγητών.

Ακολούθως τα παιδιά θα κάνουν επιλογές προγραμμάτων και όχι μαθημάτων. Αυτά τα προγράμματα ανέρχονται στα 14 και έτσι θα υπάρχουν μόνο λύκεια και όχι τεχνικές σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: