Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Δημόσια Δἐσμευση Σταύρου Μαλά για αφαίρεση της αύξησης της ώρας από το μνημόνιο ή για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων



Απαντήσεις του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά στο υπόμνημα της ΠΟΕΔ

1.    Δεν υιοθετώ και ταυτόχρονα καταδικάζω τις ατεκμηρίωτες δημόσιες δηλώσεις στις οποίες έχουν προβεί διάφοροι, στις περισσότερες περιπτώσεις μη σχετικοί με την εκπαίδευση, με τις οποίες καταφέρονται εναντίον των δασκάλων και των εκπαιδευτικών γενικότερα. Προσωπικά αναγνωρίζω και εκτιμώ το έργο και την προσφορά των εκπαιδευτικών, από την προδημοτική μέχρι και την πανεπιστημιακή βαθμίδα, που είναι σημαντική και πολύτιμη προς τα παιδιά και τους νέους μας, ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως τόπος και ως λαός.

2.    Ως προς τη δυνατότητα της Εκπαίδευσης να συμβάλει στην ανάκαμψη και την πρόθεση διαφύλαξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος από τακτικές περικοπών και εκτεταμένης λιτότητας, σας παραθέτω αυτούσιο το πιο κάτω απόσπασμα του προεκλογικού μου προγράμματος, το οποίο μπορείτε να βρείτε ολοκληρωμένο στην ιστοσελίδα http://www.malas2013.com/site-menu-46-el.php.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί ξανά, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η κεντρική σημασία της παιδείας για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών. Διεθνείς μελέτες και έρευνες έχουν καταδείξει με τον πιο σαφή τρόπο τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την ποιοτική βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων μέσα από τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.
 Η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί το ζητούμενο της νέας εποχής, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας της γνώσης. Πρόκειται για μια

κοινωνία, που χαρακτηρίζεται από τη ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, όπου οι γνώσεις παλαιώνουν γρήγορα, η οργάνωση της εργασίας αλλάζει και η μάθηση γίνεται μια δια βίου διαδικασία. Μια εποχή, που απαιτεί νέες γνώσεις, υψηλού επιπέδου δεξιότητες, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεχίσουμε, όχι παρά την κρίση αλλά εξαιτίας της, να επενδύουμε στην παιδεία και την αναβάθμισή της. Ειδικά σήμερα, που η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις, πρέπει να απαντήσουμε με ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός στην παιδεία μας. Μόνο έτσι θα μπορέσει η σύγχρονη Κύπρος να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Μόνο έτσι, θα διαμορφώσουμε ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα που λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.

Επιδιώκουμε μιαν αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία, που θα εισαγάγει την Κύπρο στην κοινωνία του αύριο, στην κοινωνία της γνώσης και της δημιουργίας».

3.    Ως προς το μέτρο που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο και αφορά στην αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, θέση μου είναι:

·         Εάν θα έπρεπε να προέλθουν συγκεκριμένες εξοικονομήσεις από το χώρο της εκπαίδευσης, αυτές θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από το νοικοκύρεμα των δαπανών και τη διόρθωση κάποιων υφιστάμενων στρεβλώσεων, με τις οποίες δεν θα είχαμε τις αρνητικές παρενέργειες που επιφέρει το μέτρο της αύξησης του διδακτικού χρόνου.

·         Ως εκ τούτου, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να πειστεί η Τρόικα για την απάλειψη ή για τη διαφοροποίηση του μέτρου αυτού, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

·         Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, έχουμε επεξεργαστεί ως επιτελείο συγκεκριμένες προτάσεις για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο που προκύπτει να μη (επανα)διοριστούν έκτακτοι εκπαιδευτικοί, που σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται για αρκετά χρόνια στα σχολεία. Στόχος μας είναι να μην οδηγηθεί κανένας έκτακτος εκπαιδευτικός στην ανεργία. Όσον αφορά στη Δημοτική Εκπαίδευση, τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι, μεταξύ άλλων, η πλήρης εφαρμογή του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος σε όλες τις τάξεις, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, η θεσμοθέτηση του χρόνου που παραχωρείται για τους Η/Υ στα σχολεία κ.ά., τα οποία συζητήσαμε αναλυτικά κατά τη συνάντησή μας. Θεωρώ ότι με τη λήψη αυτών των μέτρων όχι μόνο δε θα οδηγήσουμε εκπαιδευτικούς στην ανεργία αλλά, αντίθετα, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. 

4.    Ως προς τη λήψη άλλων μέτρων που αναφέρετε ότι ακούγονται στη δημόσια συζήτηση, όπως την αύξηση των μαθητών κατά τμήμα, υπογραμμίζω ότι ουδέποτε έχουν τεθεί από εμένα προσωπικά και από όσους εκπροσωπούν τη δική μου υποψηφιότητα. Τέτοιες εισηγήσεις και θέσεις προέρχονται από άλλες πλευρές, οι οποίες είναι καλά γνωστές σε όλους. Τέτοια μέτρα, τα οποία δεν οδηγούν στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, ούτε έχουν περιληφθεί στο προεκλογικό μου πρόγραμμα ούτε και συγκεκαλυμένα σε οποιεσδήποτε προτάσεις μου για την οικονομία ή άλλα θέματα και δεσμεύομαι ρητά ότι δεν πρόκειται να τα λάβω μετά τις εκλογές. 

5.    Δεσμεύομαι να εργαστώ, στο πλαίσιο πάντα των υφιστάμενων δεδομένων, για την αύξηση των μόνιμων θέσεων και την πραγματοποίηση των μονιμοποιήσεων που εκκρεμούν, γιατί αναγνωρίζω την υφιστάμενη στρέβλωση να καλύπτουν εκατοντάδες έκτακτοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί μόνιμες ανάγκες των σχολείων.

6.    Επίσης, δεσμεύομαι ότι πριν από την προώθηση και λήψη απόφασης για οποιαδήποτε μέτρα πολιτικής, εκπαιδευτικά, οικονομικά ή άλλα, θα προηγείται διάλογος με όλες τις εμπλεκόμενους συνδικαλιστικές οργανώσεις και όσους φορείς επηρεάζονται από αυτά.

7.    Ως προς τα άλλα θέματα που θέσατε, τα οποία αφορούν στο Μνημόνιο, είχα ήδη την ευκαιρία κατά τη συνάντησή μας, να σας αναλύσω τις θέσεις μου. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι αποτελεί βασική μου δέσμευση για πρόσβαση όλων των πολιτών στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της ασφάλειας, μέσα στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: