Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η 8η του Μάρτη παραμένει μέρα αντίστασης και αγώνα για τις γυναίκες όλου του κόσμου


Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Μέρα Γυναίκας. Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, απευθύνει θερμό – αγωνιστικό χαιρετισμό προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου και ιδιαίτερα προς όλες τις αγωνίστριες που καθημερινά δίνουν τη μάχη στο τομέα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 
Οι γυναίκες είναι η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας, αφού διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη των παιδιών στην οικογένεια και στο σχολείο, όσο και στην ομαλή ένταξη και προσαρμογή των παιδιών στην κοινωνία. Αναγνωρίζουμε και τιμούμε την Κύπρια γυναίκα εκπαιδευτικό, η οποία δίνει τις δικές της μάχες, όχι μόνο για τη δική της οικογένεια, αλλά για τα παιδιά όλης της Κύπρου.
Η πολυδιαφημισμένη ισότητα και οι ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, δεν πρέπει να παραμένουν στο χαρτί. Είναι πλέον καιρός να ύπαρξη πραγματική αλλαγή στον τομέα αυτό στην Κύπρο και η κοινωνική θέση της γυναίκας να βελτιωθεί σημαντικά με την αύξηση της συμμετοχής της γυναίκας στα κέντα λήψης αποφάσεων, σε πολιτειακά αξιώματα και σε ανώτερες και ανώτατες βαθμίδες στη δημόσια Υπηρεσία. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση η αρχή, ότι τα φύλα είναι ίσα στη διαφορετικότητα τους και αυτή η ισότητα λόγω φύλου είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να γίνεται σεβαστό.
H 8η Μαρτίου στρέφει τη σκέψη μας στις ανώνυμες ηρωίδες, εργάτριες των υφαντουργείων της Νέας Υόρκης, που με το αίμα τους σφράγισαν την ιστορία του Γυναικείου Κινήματος. Σ' αυτές, που πριν από 159 χρόνια τόλμησαν να σηκώσουν το μικρό τους ανάστημα και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, περισσότερο ψωμί, ίσα δικαιώματα. Σ' αυτές που τόλμησαν και τα έβαλαν με την άρχουσα τάξη θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της δικαιοσύνης, γιατί ένιωσαν από πρώτο χέρι, τι θα πει διάκριση, τι θα πει καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο, τι θα πει αδικία.
Η μεγαλύτερη τιμή προς την Ημέρα της Γυναίκας και τις πρωτοπόρες εργάτριες του 1857 είναι η συνέχιση της οργανωμένης πάλης για ισοτιμία, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για ελευθερία και δημοκρατία, για απαλλαγή από κάθε μορφή καταπίεσης, εκμετάλλευσης και διακρίσεων.
Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η 8η του Μάρτη παραμένει μέρα αντίστασης και αγώνα για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Χαιρετίζουμε λοιπόν τις γυναίκες - εκπαιδευτικούς και τις διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για περαιτέρω αύξηση της άδειας μητρότητας, για γονική άδεια με απολαβές και για αύξηση της άδειας θηλασμού.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
8/3/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: