Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Αρχιεπίσκοπε, μακριά από την εκπαίδευση!Αρχιεπίσκοπε, μακριά από την εκπαίδευση!
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει την έντονη απαρέσκειά της για τις μεσαιωνικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου, περί δημιουργίας σχολείων που θα «διορθώσουν την ανωμαλία της ομοφυλοφιλίας». Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως θέλει να πάρει τα παιδάκια από 2.5 - 3 χρονών και να τα «κατηχήσει», δημιουργώντας «σωστούς ανθρώπους με ήθος», χαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία "φρούτο της εποχής". Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η «ανωμαλία» μπορεί να "διορθωθεί" μέσα από τα «υποδειγματικά» σχολεία της Εκκλησίας, γιατί αυτή τη στιγμή στο δημόσιο σχολείο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πάνε με τον αυτόματο πιλότο, αφού τα χέρια τους είναι δεμένα.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει ξεφύγει. Οι δηλώσεις του είναι προσβλητικές, προάγουν τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Είναι άξιο απορίας που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει ακόμα θέση. Μήπως ο Υπουργός της Παιδείας συμφωνεί με αυτά που λέει ο Αρχιεπίσκοπος; Και αν θεωρήσουμε ότι επί της ουσίας αποφεύγει να τοποθετηθεί ο Υπουργός της Παιδείας για πολιτικούς λόγους, γιατί δεν αντιδρά στο δημόσιο διασυρμό του δημόσιου σχολείου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου; Η σιωπή του Υπουργείου Παιδείας αφενώς αποτελεί αποδοχή των ρατσιστικών δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου και αφετέρου αφήνει εκτεθειμένο ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο που εργάζεται στα δημόσια σχολεία, αναφέροντας ότι δυστυχώς δεν μπορεί να διαπαιδαγωγήσει μαθητές με ήθος και αρχές. Υπενθυμίζουμε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού τον δεύτερο στόχο υπό έμφαση, που το ίδιο το Υπουργείο του έχει θέσει για τη φετινή σχολική χρονιά: Η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού. Για άλλη μια χρονιά, προβλέπουμε πως ο στόχος θα είναι και πάλι διακοσμητικός. 
Επί της ουσίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ΔΕΝ έχει κανένα λόγο και ρόλο στα θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης και γενικά της παιδείας του τόπου. Ας μείνει επιτέλους στα δικά του χωράφια και ας αφήσει ήσυχη την παιδεία του τόπου. Δε χρειαζόμαστε άλλους «νταντάδες» στην εκπαίδευση, ειδικά αυτούς που προάγουν τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Οι απόψεις του, ξεκάθαρα παραπέμπουν σε θεοκρατικά κράτη και προάγουν την κοινωνική απομόνωση και αποκλεισμό συνανθρώπων μας. Μήπως αυτό διδάσκει ο Χριστιανισμός Αρχιεπίσκοπε Κύπρου; Πού πήγε η αγάπη για τον συνάνθρωπο; Άσε τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας Αρχιεπίσκοπε και ασχολήσου επιτέλους με αυτά που πρέπει.
Προπαντός Αρχιεπίσκοπε, μακριά από την εκπαίδευση!
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών,
3/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: