Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Εκπαίδευση για την Ειρήνη: Για την επανένωση της πατρίδας μας

 Εκπαίδευση για την Ειρήνη: Για την επανένωση της πατρίδας μας

Διαχρονικά η  Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, είναι η μόνη παράταξη εντός της ΠΟΕΔ, η οποία έχει αναπτύξει πλούσια και ουσιαστική δικοινοτική δράση. Η δράση αυτή έχει ενδυναμωθεί μέσα από τις ιδιαίτερες επαφές και σχέσεις που διατηρούμε με την συντεχνία των Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών (ΚΤΟΣ), αλλά και τη συνεργασία  και υποστήριξη κοινών δράσεων με φορείς και οργανώσεις που εργάζονται άοκνα για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου (Peace Players, πρεσβείες άλλων χωρών, Home for Cooperation, Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας κ.α.). Ενδεικτικά παραδείγματα της δράσης της Προοδευτικής αποτελούν: η οργάνωση και συνδιοργάνωση δικοινοτικών συνεδρίων για εκπαιδευτικούς, η συνδιοργάνωση παιδικής δικοινοτικής χορωδία, ξεναγήσεις και περιδιαβάσεις σε όλη τη Λευκωσία, η διοργάνωση αθλητικών συναντήσεων, ποδηλασιών και μουσικών βραδιών

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών έχει διαδραματίσει καθοριστικό και σημαντικό ρόλο στο να εδραιωθεί και να υιοθετηθεί η ιδέα της επαναπροσέγγισης τόσο από εκατοντάδες συναδέλφους και κατ’ επέκταση από την ίδια την ΠΟΕΔ. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, «απαγόρευσε» με πλειοψηφική απόφαση (με μόνη εξαίρεση τη ψήφο της της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ) κάθε επαφή με Τουρκοκύπριους Εκπαιδευτικούς  και μαθητές/τριες, στα πλαίσια της ανάπτυξης και καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμφιλίωσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δέκα χρόνια μετά, η ρατσιστική και απαράδεκτη αυτή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ όχι μόνον έχει εγκαταλειφθεί, αλλά έχει εμπράκτως απορριφθεί. Για τον λόγο αυτό απαιτούμε σήμερα από την ΠΟΕΔ ν’ αναλάβει πολύ περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις με σκοπό την εκπαίδευση για την ειρήνη.

Η δημόσια εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα. Όσο απομακρυνόμαστε από την περίοδο του 1974 και όσο οι συμπατριώτες μας με βιώματα και μνήμες από τις περιόδους της κοινής συμβίωσης και συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων λιγοστεύουν, τόσο αυξάνεται το βάρος της ευθύνης των εκπαιδευτικών για να διατηρηθούν οι μνήμες της συνύπαρξης, του αλληλοσεβασμού και των κοινών αγώνων, αλλά και για να αποφευχθούν νέοι διχασμοί και συγκρούσεις. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία θα έπρεπε να αναδεικνύονται όλα όσα ενώνουν τις δύο κοινότητες, ως άνθρωποι με μια κοινή πατρίδα, και ταυτόχρονα τα παιδιά εξοπλίζονται με τα απαραίτητα εκείνα νοητικά εργαλεία τα οποία θα τα βοηθήσουν να κατανοήσουν ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πάγια θέση  της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών είναι ότι η διδασκαλία της σύγχρονης Κυπριακής Ιστορίας, θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις οι οποίες αναπαράγουν μια μονολιθική και συχνά χωρίς ιστορική τεκμηρίωση αφήγηση η οποία δίνει χώρο για ανάπτυξη του σωβινισμού. Ως Προοδευτική στηρίζουμε τη διδασκαλία της Ιστορίας μέσα από προσεγγίσεις που καλλιεργούν τον ιστορικό γραμματισμό και την κατανόηση του φαινομένου της ύπαρξης διαφορετικών ερμηνειών για το παρελθόν.

Καθοδηγούμενοι από την ιστορία μας, δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Θα συνεχίσουμε την πλούσια δικοινοτική μας δράση που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια με κύριο μας στόχο την εδραίωση και ανάπτυξη της θέλησης για ειρήνη και επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Αποτελεί επιδίωξη, δέσμευση, επιθυμία και υπόσχεση μας η προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερα κοινά προγράμματα μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, σε επίπεδο σχολικής τάξης και σχολικής μονάδας. Η άμεση επαφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, οι κοινές διδασκαλίες, τα κοινά εκπαιδευτικά συνέδρια, οι κοινές αθλητικές, μουσικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες αποτελούν μερικές από τις δράσεις που άμεσα μπορούν να αναληφθούν για να προχωρήσουμε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην αποδοχή, στη φιλία και στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων της Κύπρου. Η υιοθέτηση τέτοιου είδους δράσεων τόσο από την ΠΟΕΔ όσο και από ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ.

Ο αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας και δικαίωση του λαού της περνά πρώτιστα μέσα από την εκπαίδευση. 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: