Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Αντρέα Δημητρίου

Το βιβλίο της ιστορίας και πιθανές αλλαγές σας έχουν φέρει σε
τροχιά σύγκρουσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Πώς
απαντάτε στην σκληρή κριτική που σας ασκεί τελευταίως ο
Προκαθήμενος της Εκκλησίας;
Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, γιατί νομίζω ότι συχνά ο Αρχιεπίσκοπος όταν μιλά για θέματα παιδείας δεν είναι καλά πληροφορημένος και επομένως δεν θα ήθελα ένα δημόσιο διάλογο στη βάση κακής πληροφόρησης. Πιστεύω ότι ο φόβος που εκφράζει για τα βιβλία της ιστορίας δεν πηγάζει από σωστή ενημέρωση. Γι αυτό άλλωστε έχω πει ότι είμαι διαθέσιμος να εξηγήσω την πολιτική του υπουργείου και τις απόψεις μου ως Υπουργού Παιδείας. Ακόμα αναμένω.

Παρά ταύτα έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα. Ο Προκαθήμενος της
Εκκλησίας εκφράζεται με σκληρή γλώσσα εναντίον του Υπουργού
Παιδείας. Νιώθετε ότι υπάρχει κάτι το προσωπικό;
Πρέπει να είναι σαφές ότι την πολιτική για την παιδεία την σχεδιάζει και την υλοποιεί η υπεύθυνη κυβέρνηση και ο υπεύθυνος Υπουργός. Κατά συνέπεια αφενός, ακούω τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου όπως και κάθε άλλου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με προσοχή αλλά, αφετέρου, προχωρούμε σταθερά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την επιστολή του Κυπριακού λαού. Την πολιτική για την παιδεία στην Κυπριακή Δημοκρατία την εκφράζει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός.
Η εκκλησία είχε και έχει μια διαχρονική ευαισθησία στα θέματα παιδείας. Οι ανησυχίες που εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος ότι δηλαδή κινδυνεύει ο Ελληνικός χαρακτήρας της παιδείας έχουνε βάση;
Είναι αβάσιμες εντελώς. Αλλά δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτή την συζήτηση. Οι ανησυχίες είναι και αδικαιολόγητες και αβάσιμες αλλά όπως είπα στη βάση κακής ή ελλειπούς πληροφόρησης.
Πέραν από τις αντιδράσεις ποιο είναι το όραμα σας για το βιβλίο της
ιστορίας;
Καταρχήν δεν πρόκειται μόνο για ένα βιβλίο. Πρόκειται για ένα αναλυτικό πρόγραμμα ως προς την διδασκαλία της ιστορίας από το Δημοτικό έως και το Λύκειο και ως προς την διδασκαλία κάθε μαθήματος. Σε ό,τι αφορά την ιστορία, το όραμά μου είναι ένα αναλυτικό πρόγραμμα, το οποίο να παρέχει ακριβή πληροφόρηση για την ιστορία μας από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα ώστε να έχουμε πολίτες οι οποίοι ξέρουν καλά την ιστορία τους. Ξέρουν τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας ως Έθνους και Λαού ώστε να είναι αφενός περήφανοι για τις μεγαλειώδεις πλευρές της ιστορίας μας, τους απελευθερωτικούς αγώνες, τις μεγάλες επιτυχίες του πολιτισμού μας αλλά και από την άλλη μεριά να τοποθετούνται κριτικά απέναντι στις λιγότερο ευτυχείς στιγμές της ιστορίας, κατά τις οποίες έγιναν λάθη. Αυτό είναι το γενικό όραμα, θέλω να πιστεύω, κάθε σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος. Θέλουμε ενεργούς, δημοκρατικούς καλά πληροφορημένους κριτικούς πολίτες που σεβόμενοι τις μεγάλες αξίες της ανθρωπότητας μέσα σε συνθήκες δημοκρατίας εργάζονται για το κοινό καλό και την προσωπική τους ευτυχία.
Ολόκληρη η Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: