Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ελλάδα : "Στον αέρα λόγω γρίπης η νέα σχολική χρονιά"

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Στον αέρα λόγω γρίπης η νέα σχολική χρονιά

Αρμόδιοι των υπουργείων Παιδείας και Υγείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο

Η νέα γρίπη «απειλεί» και τη νέα σχολική χρονιά. Το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εξετάζουν οι αρμόδιοι των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, καθώς η νόσος μπορεί το φθινόπωρο να χτυπήσει 1 στους 3 Ελληνες. Ενώ τα κρούσματα ήδη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η νέα γρίπη ανησυχεί πλέον κάθε ελληνική οικογένεια, όπως είπε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Νίκη Γκοτσοπούλου, ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας επίσημη συνάντηση ώστε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πανδημία. Τις ανησυχίες ενισχύει η νέα επιστημονική δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση «Νature», σύμφωνα με την οποία το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης φαίνεται να παρουσιάζει πολύ μεγάλες ομοιότητες με εκείνο που προκάλεσε την πανδημία ισπανικής γρίπης το 1918. Η κύρια ομοιότητα είναι ότι εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει πολύ ευκολότερα θανατηφόρες πνευμονίες.
Σε αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και πάντως- αν τελικά ανοίξουν- το υπουργείο Παιδείας θα προχωρεί άμεσα σε αναστολή των μαθημάτων σε όποιο σχολείο εκδηλωθεί ξέσπασμα της νέας γρίπης. Αν το ξέσπασμα της νόσου είναι γενικευμένο τότε πιθανότατα θα κλείσουν όλα τα σχολεία.
Το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα έχει πάρει η πανδημία της γρίπης στη χώρα μας το φθινόπωρο. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους επιδημιολόγους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Σε κάθε περίπτωση, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα δοθούν οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στο διδακτικό προσωπικό και στους μαθητές. 290 τα κρούσματα, παραγγέλθηκαν εμβόλια Αλλα 32 κρούσματα αναφέρθηκαν χθες από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται. Από αυτά τα 17 προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού και τα έξι είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι επαφές των υπόλοιπων εννέα διερευνώνται. Συνολικά τα περιστατικά που έχουν νοσήσει από τον νέο ιό της γρίπης στην Ελλάδα ανέρχονται σε 290 (σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ), εκ των οποίων τα 128 έχουν ιαθεί πλήρως. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Σχετικά με τα πανδημικά εμβόλια, ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σε χθεσινή ανακοίνωση επαναλαμβάνει ότι Ελλάδα θα καλυφθεί με τουλάχιστον 8 εκατ. δόσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η προμήθειά τους, μετά την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή, « ώστε να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της χώρας και ο εμβολιασμός του πληθυσμού».
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν ότι ένα εμβόλιο που θα έχει πλήρη αδειοδότηση δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: