Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Σε "εθνική επέτειο" έχει μετατραπεί στα σχολεία η 1η Οκτωβρίου

Οι αναφορές στα ΜΜΕ, τα επετειακά αφιερώματα, αλλά ιδιαίτερα οι εορτασμοί στα ελληνοκυπριακά σχολεία για την ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, υπήρξαν φέτος το αποκορύφωμα της σύγχυσης που επικρατεί, τόσο για το παρελθόν, όσο και για το επιδιωκόμενο μέλλον της Κύπρου.




Με θλίψη παρατηρούμε ότι η 1η Οκτωβρίου, μια επέτειος που θα μπορούσε να αποτελεί ευκαιρία προβληματισμού για τις δυνατότητες συμβίωσης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μετατρέπεται από χρόνο σε χρόνο σε ευκαιρία διακήρυξης της επιθυμίας μερίδας των Ελληνοκυπρίων για μια "καθαρή" και "ανόθευτη" Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία. Ο σκόπιμος υπερτονισμός των "υπερπρονομίων που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους", η παρουσίαση της περιόδου 1964-74 ως μιας περιόδου ειρήνης και ευνομίας και η πνευματική χειραγώγηση των μαθητών στην κατεύθυνση ενός γενικευμένου αντιτουρκικού αγώνα, αποτελούν μερικά μόνο στοιχεία της σύγχυσης που καλλιεργείται στα σχολεία στους αντίστοιχους εορτασμούς. Στα περισσότερα μάλιστα σχολεία, γίνεται καταμέτρηση των σημαιών, ώστε εκείνες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι ισάριθμες, όπως γίνεται δηλαδή και στις εθνικές επετείους. Οι δε αναφορές στις ομιλίες και στα κείμενα στην ΕΟΚΑ, είναι πολύ περισσότερες από τις αναφορές σε Τουρκοκύπριους - αν "από λάθος" γίνουν αναφορές σε αυτούς.

Οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εκφράζονται εθνικά μέσω των εθνικών τους επετείων (παρόλο που και εδώ αυτό δεν πρέπει να γίνεται με τους συνηθισμένους υψηλούς εθνικιστικούς τόνους, καθαρά ρατσιστικού χαρακτήρα). Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιούν μια κρατική επέτειο, μια επέτειο ενός κράτους που ανήκε σε όλες τις εθνότητες κατά την ίδρυσή του, για να "τονώσουν το εθνικό φρόνημα των μαθητών" και να τους καλέσουν να "σηκώσουν τα λάβαρα του εθνικού αγώνα".

Η Πλατφόρμα "Ενωμένη Κύπρος" θεωρεί ότι ενόσω οι διακηρύξεις για καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης παραμένουν στο επίπεδο της εξαγγελίας εξαιτίας του φόβου των εθνικιστικών αντιδράσεων, η εκπαίδευση θα κινείται στην ακριβώς αντίθετη φορά - τόσο μέσω του επίσημου αναλυτικού προγράμματος, όσο και μέσω του κρυφού.

Πηγή : Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: