Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Αλλάζει το Δημοτικό Σχολείο

Αλλάζει το Δημοτικό Σχολείο
Οι δάσκαλοι ενέκριναν το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση ποικίλων και σημαντικών αλλαγών στη Δημοτική Εκπαίδευση, άνοιξε χθες, με την απόφαση που έλαβε η ηγεσία των δασκάλων. Το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ ενέκρινε κατά συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της Επιτροπής Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΕΔΑΠ) για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων, μείωση του διδακτικού χρόνου, ανακατανομή των ωρών διδασκαλίας των διαφόρων μαθημάτων και εισαγωγή των «ζωνών» Αγωγής Ζωής και Εμπέδωσης.

Μετά από πολύωρη συνεδρία, τα μέλη του Συμβουλίου της Οργάνωσης τοποθετήθηκαν θετικά επί των εισηγήσεων της ΕΔΑΠ, κρίνοντας ότι η εφαρμογή τους θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Για σωστή κατανομή των μαθημάτων και των περιόδων διδασκαλίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Δημήτρης Μικελλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις στον «Φ» τόνισε την ανάγκη να δρομολογηθούν χωρίς καθυστέρηση οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβρη του 2011. Επισήμανε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως το Υπουργείο Παιδείας και να ξεκινήσει εντατική επιμόρφωση των δασκάλων στα νέα αναλυτικά προγράμματα, προκειμένου ωρολόγιο και αναλυτικά να συμβαδίζουν. Ο κ. Μικελλίδης ανέφερε ότι η μοναδική επιφύλαξη που θέτει το Συμβούλιο, αφορά στο πρόγραμμα της Παρασκευής και εξήγησε ότι οι δάσκαλοι θεωρούν ότι τη συγκεκριμένη μέρα οι ώρες διδασκαλίας δεν πρέπει να μειωθούν από εφτά σε έξι. Αυτή η μια ώρα, όπως είπε, μπορεί να προστεθεί στις ώρες για την Εμπέδωση ή για την Αγωγή Ζωής ανάλογα με την τάξη.

Ερωτηθείς εάν υποβαθμίζονται τα Ελληνικά και τα Μαθηματικά λόγω μείωσης των διδακτικών περιόδων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. «Όσοι μιλούν για υποβάθμιση, απλώς κινδυνολογούν, γιατί δεν έχουν μελετήσει την κατανομή των μαθημάτων» είπε και πρόσθεσε πως π.χ. οι ώρες της Εμπέδωσης αφορούν κυρίως ενίσχυση των μαθητών στα Ελληνικά και Μαθηματικά. Όσον αφορά στην εισαγωγή των Αγγλικών από την πρώτη Δημοτικού, είπε ότι «χαιρετίζουμε τη συγκεκριμένη πρόταση» και εξήγησε: «Δεν θα περιμένουμε από τα πρωτάκια να γράφουν και να διαβάζουν Αγγλικά. Ο στόχος είναι να έχουν μια πρώτη επαφή με την αγγλική γλώσσα και ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμήσουμε το φροντιστήριο».

Να σημειωθεί ότι η Εμπέδωση στοχεύει στην ενίσχυση των παιδιών, τόσο αυτών που αντιμετωπίζουν αδυναμίες όσο και αυτών που μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω, ενώ παράλληλα ο χρόνος αυτός θα μπορεί κάλλιστα να αξιοποιείται για τη διεκπεραίωση της κατ’ οίκον εργασίας.



ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Με δεδομένη τη χθεσινή απόφαση της ΠΟΕΔ, η πρόταση για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα θα επικυρωθεί στη σημερινή συνεδρία της ΕΔΑΠ. Την ερχόμενη Δευτέρα, η πρόταση θα παραδοθεί στον υπουργό Παιδείας μαζί με τα τελικά αναλυτικά προγράμματα. Μετά από σχετική διαβούλευση με την ΠΟΕΔ, ο υπουργός αναμένεται να την καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε οι αλλαγές να εφαρμοστούν τον Σεπτέμβρη του 2011.

Πηγή : Εφημερίδα Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: