Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τοποθέτηση Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτικής – Αγώνα για την οικονομική κρίση και την αντίδραση της ΠΟΕΔ

 
Εν μέσω περιόδου έντονης δοκιμασίας για το διδασκαλικό συνδικαλιστικό κίνημα, η παρούσα Παγκύπρια Συνδιάσκεψη αποτελεί την καταλληλότερη ευκαιρία για απολογισμό, αυτοκριτική, επανασχεδιασμό στρατηγικής και αντεπίθεση. Λαμβάνοντας υπόψη την κομβική σημασία της Συνδιάσκεψης, ως Αγωνιστική Συνεργασία καταθέτουμε τη δική μας εισήγηση για τα μέτρα στήριξης της κυπριακής οικονομίας, η οποία επικεντρώνεται στην καλοπροαίρετη – δημιουργική κριτική, στον εντοπισμό λαθών και παραλείψεων και τέλος, στον επανακαθορισμό της στρατηγικής της ΠΟΕΔ, ώστε να ισχυροποιηθεί ο αγώνας για την προστασία των ωφελημάτων του κλάδου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η οικονομική κρίση δεν άγγιξε μόνο την Κύπρο, αλλά αποτελεί παγκόσμιο γεγονός. Συνιστά κοινή παραδοχή, ότι η άποψη που κατά διαστήματα εκφράστηκε από κυβερνητικά στελέχη για μη επηρεασμό της κυπριακής οικονομίας από τη διεθνή οικονομική κρίση, ήταν λανθασμένη. Από την πρώτη στιγμή τέθηκε και εξακολουθεί να τίθεται το καίριο ερώτημα, κατά πόσο  η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία θα πετύχουν την ισόνομη συνεισφορά όλων για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας Προς το παρόν, όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή εξαγγελθεί, αδίκως πλήττουν μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εκπαιδευτικούς. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν ευθύνονται ούτε για το σπάταλο κράτος, ούτε για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, ούτε για την ευρύτερη οικονομική κρίση, ούτε έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εξολοκλήρου και κατά αποκλειστικότητα  το λογαριασμό της κρίσης. Από τη μια, ως πολίτες της Κύπρου, βλέπουμε την ανεργία, τις οικονομικές δυσκολίες πολλών συνανθρώπων μας, βιώνουμε τις περικοπές και την προσπάθεια περιορισμού του κράτους δικαίου και από την άλλη, βλέπουμε την πλουτοκρατία να παραμένει στο απυρόβλητο. Δίπλα από τις «παράγκες, την ανεργία και τη φτώχια», βλέπουμε τις προκλητικές επαύλεις και τα υπερκέρδη. Η αδικία αυτή δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, βιώσαμε το τελευταίο διάστημα και μια άνανδρη προσπάθεια απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και μια συντονισμένη επιχείρηση παραγκωνισμού των συνδικαλιστών και επιβολή από τη νομοθετική εξουσία νέων τρόπων ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μεταξύ  κρατικών υπαλλήλων και κυβέρνησης.

«Η Εικόνα της ΠΟΕΔ και η Κοινή Γνώμη»

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Προοδευτικής Αγώνα στην ΠΣΓΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: