Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Η βάση έδειξε τον δρόμο των δυναμικών κινητοποιήσεων…



Η βάση έδειξε τον δρόμο των δυναμικών κινητοποιήσεων…


Οι αρνητικές εξελίξεις επιβάλλουν αλλαγή στάσης της ΠΟΕΔ


Οι συνεχείς εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί αποπαγοποίησης των προαγωγών στην Εκπαίδευση, πλήρωσης αριθμού κενών οργανικών θέσεων και διορισμού ακόμα 10 συμβασιούχων – απολυθέντων συναδέλφων – σε σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα δε μας εφησυχάζουν. Αντίθετα, μόνον προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι όποιες δημόσιες τοποθετήσεις Εκπαιδευτικών Κινήσεων ή άλλων φορέων περί δικαίωσης και έκφρασης ικανοποίησης για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της Παιδείας το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Στις 30 Οκτωβρίου 2013, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΠΟΕΔ έδωσε ισχυρή εντολή στο Δ.Σ. της Οργάνωσης για λήψη μέτρων για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της Παιδείας και επηρεάζουν άμεσα τον διδασκαλικό κόσμο. Η βάση των δασκάλων έδειξε με την εντολή αυτή τον δρόμο των δυναμικών κινητοποιήσεων, μη εξαιρουμένου ακόμα και των απεργιακών μέτρων. Το αποτέλεσμα αυτό δεν προσφέρεται για εκφράσεις ικανοποίησης ή δικαίωσης για ΚΑΜΙΑ διδασκαλική παράταξη. Αντίθετα, πρέπει να προβληματίσει όλους η ήπια, ίσως και παθητική στάση που τηρεί μέχρι τώρα η ΠΟΕΔ. Τα λεκτικά πυροτεχνήματα περί αντιδράσεων και κλείσιμο σχολείων, εάν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στα όποια επιπλέον μέτρα ενάντια στην ποιότητα της εκπαίδευσης, πρέπει να σταματήσουν και τη θέση τους να πάρουν έργα και πράξεις. Αυτό ζητά και αυτό ζητούσε η συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων όλο αυτό το χρονικό διάστημα.


Επιγραμματικά θυμίζουμε ότι:


1. Τις προαγωγές τις σταμάτησαν οι κυβερνώντες στη βουλή, ΧΩΡΙΣ να το έχει ζητήσει η Τρόικα.


2. Τις μονιμοποιήσεις τις σταμάτησαν οι κυβερνώντες στη βουλή, ΧΩΡΙΣ να το έχει ζητήσει η Τρόικα.


3. Την Παγκόσμια Τράπεζα την κάλεσαν στην Κύπρο, για να αξιολογήσει την Παιδεία και να προτείνει μέτρα, οι κυβερνώντες ΧΩΡΙΣ να το έχει ζητήσει η Τρόικα.


4. Δεκάδες συνάδελφοι, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, παρά τις δεσμεύσεις των κυβερνώντων και τη μόνιμη πλέον αποκοπή από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για τον επαναδιορισμό τους.


5. Τα περισσότερα των μέτρων που έχουν ληφθεί στο τομέα της Εκπαίδευσης, και τα οποία έστειλαν στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους, ήταν μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης ΧΩΡΙΣ να το έχει ζητήσει η Τρόικα.


ΟΥΤΕ μας ικανοποιούν ΟΥΤΕ μας καθησυχάζουν τα ψίχουλα που μας ρίχνει η κυβέρνηση για να σωπάσουμε.


Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, πιστή στη δικαιωμένη φιλοσοφία των δυναμικών κινητοποιήσεων, έχει προτείνει τόσο στις 30 Αυγούστου όσο και στις 16 Σεπτεμβρίου την άμεση λήψη δυναμικών μέτρων στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ. Την ίδια ΑΚΡΙΒΩΣ στάση και παρόμοιες προτάσεις, τηρούσαμε και καταθέταμε, και τα προηγούμενα χρόνια (βλέπε προτάσεις Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Δ.Σ. ημερομηνίας 6/9/2011, 5/12/2012, 10/1/2013 κ.α.), χωρίς να βρίσκουμε ανταπόκριση από την πλειοψηφία των Κινήσεων στο Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, και παρά το γεγονός ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η αντίστοιχη εξουσιοδότηση από τη βάση των δασκάλων.


Τώρα, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το ποτήρι έχει πλέον ξεχειλίσει. Οι απολύσεις συναδέλφων, η παντελής απουσία κοινωνικού διαλόγου, η απαξίωση που τυγχάνουν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις από τον Υπουργό Παιδείας και η συνεχής απειλή για νέες αποκοπές σε μισθούς και συντάξεις και για νέες απολύσεις συναδέλφων, επιβάλλουν την άμεση αντίδραση της ΠΟΕΔ. Διαχωρίσαμε και διαχωρίζουμε τη θέση μας για την απραξία της ΠΟΕΔ το τελευταίο τρίμηνο. Είναι η πρώτη φορά που συνάδελφοι στέλλονται στην ανεργία και η Οργάνωση που τους εκπροσωπεί παραμένει απαθής.


Καλούμε λοιπόν, όλες τις διδασκαλικές κινήσεις, να θέσουν το συμφέρον της Παιδείας πάνω από όλα, αφήνοντας πίσω τους τις όποιες σκοπιμότητες και να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι στη χάραξη μιας πολύ πιο δυναμικής πολιτικής και στρατηγικής της ΠΟΕΔ. Άμεσα το Δ.Σ. της ΠΟΕΔ πρέπει να εξετάσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Παγκύπριας Γενικής Συνέλευσης, να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να χαράξει πολιτική αντίδρασης.





Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών


16/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: