Τρίτη 13 Μαΐου 2014

«Αφροδίτη με την Γούνα» ή αλλιώς «Venus in Fur» Η επιτυχημένη Αθηναϊκή παράσταση για δύο μόνο μέρες στο θέατρο Ριάλτο



«Αφροδίτη με την Γούνα» ή αλλιώς «Venus in Fur» 
Η επιτυχημένη Αθηναϊκή παράσταση για δύο μόνο μέρες στο θέατρο Ριάλτο

Ο Γιώργος Οικονόμου, μετά τον "Ιβάν και τα σκυλιά"  επιστρέφει στο θέατρο Ριάλτο σκηνοθετώντας δύο από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς, τη Βίκυ Παπαδοπούλου και τον Γιώργο Παπαγεωργίου, στους πιο κωμικούς και παράλληλα τολμηρούς τους ρόλους. Το θεατρικό έργο του David Ives, είναι μια ευφυής ιστορία που απέσπασε σημαντικά βραβεία ενώ πρόσφατα έγινε και κινηματογραφική ταινία από τον Ρομάν Πολάνσκι.

Σημείωμα σκηνοθέτη 

Ακρόαση για ένα ρόλο. Έναν συναρπαστικό γυναικείο ρόλο.  Νεαρά ηθοποιός ψάχνει για δουλειά, νεαρός  σκηνοθέτης-συγγραφέας ψάχνει για νεαρά ηθοποιό. Ψάχνει και δεν βρίσκει. Το έργο του Ντέιβιντ 'Αιβς Venus in Fur περιγράφει αυτήν ακριβώς τη διαδικασία με κείμενο αναφοράς το ομώνυμο μυθιστόρημα του Λεοπόλδου Σαχερ Μαζόχ, του συγγραφέα του 19ου αιώνα από το όνομα του όποιου βγήκε ο όρος μαζοχισμός. Η διαδικασία της ακρόασης μοιάζει στρωτή και οριοθετημένη. Οι ρόλοι διακριτοί. Το παιχνίδι όμως που θα παιχτεί πάνω σε ένα καμβά στερεοτύπων, κρυφών κι «αμαρτωλών» προσωπικών επιθυμιών, ακραίων διεκδικήσεων, λαγνείας και διαστροφής ανατρέπει κάθε προηγούμενο κανόνα.  
Το Venus in Fur είναι ένα έργο γραμμένο με σπάνια τεχνική μαεστρία, διεισδυτικότητα και χιούμορ. Ένα έργο που μέσα από μια «απλή» ακρόαση στήνει ένα πολύ περιπετειώδες, επικίνδυνο αλλά και πικάντικο ταξίδι. Οι χαρακτήρες ταξιδεύουν στον χρόνο και στους πλέον μύχιους πόθους τους. Διεκδικούν  τα πάθη τους και συγκρούονται για τη λύτρωση με κομψότατη  πάντα βαρβαρότητα.  
Τα πάντα σκηνοθετούνται κι όμως τίποτα δεν είναι απόλυτα στέρεο σ' αυτό το έργο.  Το θύμα σκηνοθετεί τον θύτη κατασκευάζοντας ένα  αισθησιακό σκηνικό υποταγής και συχνά ανεξέλεγκτης βίας που μας ταξιδεύει από τα σανατόρια της Τρανσυλβανίας του 1870 σε μια καταιγίδα κι ένα στούντιο στο σημερινό Μανχάταν. κι από κει στο θέατρο Θησείο. Το επικίνδυνο φλερτ με τη βία, το φετίχ και την υποταγή υπηρετεί επικινδύνως υψηλά ιδεώδη και διεκδικεί τις δάφνες μιας ρομαντικής διαχρονικότητας. Τη διαχρονικότητα της Αφροδίτης. Της Αφροδίτης με τη γούνα. Very Kinky! 
Γιώργος Οικονόμου

Θέατρο Ριάλτο, Τρίτη 13 και Τετάρτη 14 Μαΐου, 20.30
Πληροφορίες / κρατήσεις: 77 77 77 45
Τιμή Επιχορηγημένη για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ : 
 15 για 2 άτομα

Δεν υπάρχουν σχόλια: