Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στο 23ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΠΟΕΔ-ΔΟΕ, χθες στη Λάρνακα

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί Κύπρου και Ελλάδας,Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να παραστώ σήμερα στο 23ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΠΟΕΔ-ΔΟΕ. Η διοργάνωση κοινών εκπαιδευτικών συνεδρίων από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις Κύπρου και Ελλάδας είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στη σύσφιγξη των αδελφικών μας δεσμών, αλλά και στην ανταλλαγή ιδεών, σκέψεων και εμπειριών για σύγχρονα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά θέματα και ζητήματα.


Συγχαίρω γι΄ αυτό θερμά την Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν στο νησί μας το 23ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο. Με την ευκαιρία της πρώτης μου παρουσίας στο Εκπαιδευτικό Συνέδριο θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης γενικότερα για τα θέματα της παιδείας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.


Ως Κυβέρνηση κατατάσσουμε τους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας, αφού θεωρούμε ότι αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.Η σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση Χριστόφια στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2009, τον πρώτο της διακυβέρνησης Χριστόφια, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2008 περίπου κατά 16%.


Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την επιστημονικοτεχνική επανάσταση, την έκρηξη των γνώσεων και τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας η οποία, πολύ εύστοχα, έχει χαρακτηριστεί ως η εποχή της παγκοσμιοποίησης θα πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε ώστε κανένας νέος να μη μένει αμόρφωτος. Θα πρέπει όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους νέους και, κυρίως, να εξισώσουμε τις δυνατότητες επιτυχίας τους.


Απορρίπτοντας λογικές που στοχεύουν στην προσαρμογή ή, ακόμη χειρότερα, στην ολοκληρωτική υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς, θέλουμε ο δικός σας λόγος, των εκπαιδευτικών και των επιστημόνων, ειδικά σε θέματα παιδείας, να έχει μεγαλύτερη απήχηση από ό,τι ο λόγος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.


Η πολιτική που ακολουθούμε τοποθετεί την παιδεία πάνω από την αγορά. Στοχεύοντας στην ενίσχυση όλων των δημόσιων φορέων παιδείας οραματιζόμαστε ένα δημοκρατικό σχολείο της αγοράς του δήμου. Ένα δημοκρατικό σχολείο του πολίτη και όχι ένα σχολείο της οικονομίας της αγοράς στο οποίο όλοι, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, μέσα σε συνθήκες αποδοχής όλων από όλους, σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων, των προτιμήσεων και ενίσχυσης των κλίσεων και των ταλέντων τους θα οδηγούνται να βρουν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν και να τον διατρέξουν μέχρι το τέλος.


Αναγνωρίζοντας ότι το παγκοσμιοποιημένο, πλέον, θεσμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση περιλαμβάνει και θετικά στοιχεία, όπως είναι ο στόχος για περισσότερη ισότητα στην εκπαίδευση, για μείωση του ποσοστού των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο και για βελτίωση της εκπαίδευσης που προσφέρεται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, προσδοκούμε στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχονται για το καλό της κυπριακής εκπαίδευσης.


Η εκπλήρωση του οράματός μας περνά μέσα από την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Δεσμευθήκαμε ότι η προώθηση των αλλαγών θα γίνεται πάντοτε μέσα από ένα συνεχή, ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γνώμονας των προσπαθειών μας ήταν και θα είναι η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Με συναίνεση μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές και συγκεκριμένες λύσεις στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε και έτσι να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική. Η επιτυχία στηρίζεται στη συλλογική θέληση και αποφασιστικότητα. Στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια και είναι υποχρέωσή μας να συνθέσουμε, μέσα από τη διαφορετικότητα των θέσεων και απόψεων, μια κοινή γραμμή.


Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι καμιά προσπάθεια για πραγματική αλλαγή στην εκπαίδευση, καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν υπάρχει η ενεργός συμμετοχή και η συνεργασία όλων των φορέων. Στο διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και, πολύ περισσότερο, στην τιτάνια προσπάθεια για υλοποίησή της, εκφράζω την πεποίθηση ότι θα έχετε και εσείς τη δική σας αποφασιστική συνδρομή και συμβολή. Θα είναι αυτό ακόμα μια υπηρεσία των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην εκπαίδευση και στην κοινωνία γενικότερα κοντά στις τόσες άλλες που πρόσφεραν και προσφέρουν.


Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνω σε όλους σας τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου για το σημαντικό έργο που επιτελείτε. Προσωπικά πιστεύω ότι εσείς οι εκπαιδευτικοί και οι οργανώσεις σας νοιάζεστε για την παιδεία μας και είστε έτοιμοι να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό στην προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Έχω εμπιστοσύνη στο έργο και επενδύω στη συνεισφορά σας για να θεμελιώσουμε από κοινού ένα σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης που θα δίνει στα δικά μας παιδιά όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να κατακτήσουν το μέλλον.


Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για τη δράση και προσφορά της ΠΟΕΔ και της ΔΟΕ, εύχομαι ξανά κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.


Το ετήσιο συνέδριο των ΠΟΕΔ - ΔΟΕ αποτελεί κάθε χρόνο ένα σημαντικό σταθμό τόσο για σας, αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί όσο και για την κοινωνία ευρύτερα. Μέσα από αυτό δίνεται η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και άλλων συνόλων γύρω από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την εκπαίδευση, της οποίας εσείς αποτελείτε το βασικό κομμάτι, αλλά όλες σχεδόν τις πτυχές της κοινωνίας. Ο διάλογος που αναπτύσσεται σε τέτοιου είδους συνέδρια βοηθά καταλυτικά στην επέκταση και εμβάθυνση του ευρύτερου, δημόσιου διαλόγου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.


Πολλά θα μπορούσαν σίγουρα να λεχθούν αναφορικά με το πολύ ενδιαφέρον θέμα του συνεδρίου σας, στα οποία, οπωσδήποτε, εσείς θα επεκταθείτε και θα εμβαθύνετε μέσα από τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.


Εκφράζω και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια στις δύο οργανώσεις των δασκάλων της Κύπρου και της Ελλάδας για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία τους, καλωσορίζω και συγχαίρω τους εισηγητές και όλους τους συνέδρους στην όμορφη Λάρνακα και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: