Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Τιμή στους μαθητές των «Οικολογικών σχολείων»

Οικολόγοι ετών δέκα


Έδειξαν έντονο οικολογικό ενδιαφέρον στη διάρκεια της χρονιάς και τώρα ήρθε η ώρα της επιβράβευσης. Ο λόγος για 290 σχολεία παγκύπρια, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» και χθες βραβεύθηκαν από την Ελληνική Τράπεζα σε μια περιβαλλοντική εκπαιδευτική εκδήλωση, που οργάνωσε χθες το τραπεζικό ίδρυμα, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης.
Χθες βραβεύτηκαν αρχικά τα 37 σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας, που συμμετείχαν κατά τα τελευταία δύο και τρία συνεχόμενα χρόνια στο θεσμό, ο οποίος στηρίζεται από τον Όμιλο της Ελληνικής Τράπεζας για έντεκα συνεχόμενες χρονιές. Τα σχολεία που βραβεύτηκαν παρέλαβαν τις Πράσινες Σημαίες, πιστοποιητικά και σφραγίδες.

Ανταποκρίθηκαν
Αναφερόμενος στην επιτυχία του προγράμματος, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Θωμάς Στυλιανού, έκανε λόγο για εντυπωσιακή ανταπόκριση των μαθητών της Κύπρου στα «Οικολογικά Σχολεία» και τα προγράμματά τους, κάτι που αποτελεί μια τρανή απόδειξη ότι «η νεολαία της Κύπρου συνειδητοποιεί το πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον που ζει και αναπνέει και αποφάσισε να παρέμβει αποφασιστικά στα περιβαλλοντικά κοινά και να ανατρέψει την τωρινή, όχι και τόσο ρόδινη, κατάσταση πραγμάτων».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της CYMEPA -η οποία είναι ο εθνικός χειριστής των οικολογικών προγραμμάτων στα σχολεία της Κύπρου- Μιχάλης Ιερείδης, υπογράμμισε την ανάγκη η οικολογική συνείδηση να γίνει βίωμα των μαθητών. «Ντρέπομαι κάθε φορά που οι μαθητές με ρωτούν για τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα, είναι αυστηρές οι ερωτήσεις τους. Η νεολαία όμως είναι η μόνη ελπίδα σΆ αυτόν τον τόπο», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποίησε διαλέξεις και παρουσιάσεις σε μαθητές.

Ευαισθητοποίηση
Τα «Οικολογικά Σχολεία» αποτελούν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της FEE (Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) και απευθύνεται στα νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Έχει σαν στόχο, μέσα από τη μελέτη θεμάτων όπως είναι η ενέργεια, το νερό, τα απορρίμματα και η βιοποικιλότητα, να βοηθήσει τους μαθητές και αυριανούς πολίτες να αποκτήσουν μια υπεύθυνη και ενεργητική στάση σε σχέση με το περιβάλλον. Στη διάρκεια των οικολογικών σεμιναρίων, οι μαθητές θα πρέπει να πλοηγηθούν με άνεση, στις προτεινόμενες από το πρόγραμμα ιστοσελίδες του διαδικτύου, ώστε να γνωρίσουν τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα και τους τρόπους επίλυσής τους.


Συνολικά, χθες, τιμήθηκαν το Γ δημοτικό σχολείο Λατσιών, το δημοτικό Κωνσταντινουπόλεως, το Ελένειο, το Α δημοτικό Έγκωμης (κύκλος β), το Στ δημοτικό Αγλαντζιάς, το Γ Καϊμακλίου, το Αρμένικο σχολείο, το δημοτικό της Χρυσελεούσης, το «Πεύκιος Γεωργιάδης», το δημοτικό της Ανθούπολης, το Α δημοτικό Έγκωμης, Ε δημοτικό Λακατάμιας, Γ δημοτικό Ιδαλίου, το δημοτικό Περιστερώνας, τα δημοτικά Αλάμπρας, Μιτσερού, Κακοπετριάς, Κοράκου, Καμπιών, Αρεδιού, 'Αι Γιάννη Μαλούντας, Ακακίου, Β Κοκκινοτριμιθιάς, Αγίου Σπυρίδωνα, το Γ Παλουριώτισσας, Β Αγίου Δομετίου, το δημοτικό σχολείο Στροβόλου, το Ά δημοτικό Τσερίου, και τα Λυκεία Ακροπόλεως, Σολέας και η Ευρωπαϊκή Σχολή Philips.

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: