Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ένταση για το κοράνι

Επέστρεψε το σύνθημα «αυτή η χώρα είναι δική μας»

Στιγμές χωρίς προηγούμενο στα χρονικά του ψευδοκράτους εκτυλίχθηκαν χθες στα κατεχόμενα, όταν πολυπληθείς ομάδες ισλαμιστών που διαμένουν στα κατεχόμενα χωριά Κυθρέας, Γύψου και Γερόλακου, πραγματοποιώντας πορεία, κατέληξαν στα γραφεία της τ/κ συντεχνίας δασκάλων για να επιδώσουν ένα μαύρο στεφάνι, ζητώντας να συνεχιστούν τα μαθήματα για το κοράνι. Οι ομάδες ισλαμιστών, με συνθήματα (στο πλακάτ της φώτο αναγράφεται: «Η ευσέβεια δεν είναι έγκλημα»), ζήτησαν από τα μέλη της συντεχνίας να μην εναντιώνονται σε αυτά τα μαθήματα, λέγοντας πως βάσει και της ΕΕ τα μαθήματα των θρησκευτικών επιτρέπονται.
Σε αυτή την κινητοποίηση των ισλαμιστών, οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Παρέλαβαν το μαύρο στεφάνι διαμαρτυρίας των ισλαμιστών και κατευθύνθηκαν προς την «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα με το σκεπτικό ότι η 'Αγκυρα ευθύνεται για την όλη κατάσταση.
Ωστόσο η «αστυνομία» δεν επέτρεψε στις συντεχνίες να προσεγγίσουν την «πρεσβεία» και δημιουργήθηκε αρκετή ένταση. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των δασκάλων, Γκιουβέν Βάρογλου, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα έπρεπε να είναι ο πραγματικός αποδέκτης του μαύρου στεφανιού των ισλαμιστών, καθώς με την πολιτική της πληθυσμιακής αλλοίωσης των κατεχομένων έχουν προκύψει τέτοια ζητήματα. Ο πρόεδρος των Τ/Κ καθηγητών, Αντνάν Ερασλάν, είπε πως «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα αυτή είναι δική μας». Εν τω μεταξύ, η νεολαία του ΡΤΚ πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κίνηση της «κυβέρνησης» Έρογλου να αλλάξει τα νέα και αναθεωρημένα σχολικά βιβλία ιστορίας, καθώς και για τα μαθήματα κορανίου που θα διεξάγονται τη νέα χρονιά στα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: