Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Σχολεία Εργοτάξια και Φέτος

«Σχολεία – εργοτάξια» θα λειτουργήσουν και κατά τη φετινή σχολική χρονιά, δήλωσε ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Παττίχης, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της επικείμενης έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο κ. Παττίχης είπε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες «υλοποιούν ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων», σημειώνοντας ότι τα έργα αυτού του προγράμματος, «διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».«Τα έργα αυτά», πρόσθεσε, «αφορούν στην ανάπτυξη της σχολικής υποδομής γενικά, όπως είναι η επέκταση των χώρων διδασκαλίας και η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, καθώς επίσης και εργασίες συντήρησης, επισκευής και βελτίωσης της υφιστάμενης υποδομής».
Το πρόγραμμα αυτό, συνέχισε, είχε αρχίσει το 2001 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2011, «διότι προέκυψαν πολλά άλλα έργα στην πορεία».Ο κ. Παττίχης, είπε, ότι παρόλο που ο αριθμός των μαθητών μειώνεται, εντούτοις «εμείς, συνεχώς κτίζουμε νέα σχολεία, είτε γιατί μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, είτε γιατί μετακινούνται οι μαθητές από περιοχή σε περιοχή».

Σημείωσε ότι «φέτος θα λειτουργήσουν δύο νέα Δημοτικά σχολεία, το Δημοτικό σχολείο Τύμβου στη Μακεδονίτισσα και το Δημοτικό Σχολείο Ασίνου».
Είπε, επίσης, ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι δύο φάσεις ανέγερσης των λυκείων Εμπας και Γεροσκήπου».

85 σχολεία - εργοατάξια
Ερωτηθείς κατά πόσο θα παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο με την ύπαρξη «σχολείων – εργοταξίων», είπε ότι «ασφαλώς και θα υπάρχουν σχολεία εργοτάξια, διότι συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των σχολείων το οποίο, όπως είπα και προηγουμένως, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».
Ο αριθμός των σχολείων-εργοταξίων, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ανέλθει κατά τη φετινή σχολική χρονιά στα 85 περίπου σχολεία και αφορούν, όπως είπε, « είτε ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, είτε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων κτιρίων».
Δήλωσε, επίσης, στο ΚΥΠΕ ότι «πολλά έργα μικρής κλίμακας έγιναν σε πάρα πολλά σχολεία, γύρω στα 150, κατά τη περίοδο των καλοκαιρινών μηνών», σημειώνοντας ότι «είναι κάτι που φέτος γίνεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση».
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως στα σχολεία – εργοτάξια θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τους μαθητές, προσθέτοντας ότι στα σχολεία αυτά, όπου θα διεξάγονται έργα, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρχει και κάποια μικρής κλίμακας οχληρία.
«Ο στόχος μας είναι να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με το θέμα της ασφάλειας των μαθητών και η οχληρία να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό», είπε.Οπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή επιθεωρούμε τα σχολεία για να βεβαιωθούμε ότι θα είναι ασφαλή για τους μαθητές κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο».

Ο κ. Παττίχης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ανέγερσης νηπιαγωγείων και είπε ότι «μέσα στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα λειτουργήσουν φέτος και αρκετά νέα νηπιαγωγεία».
Ερωτηθείς, τέλος από το ΚΥΠΕ, ποια θα είναι δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, είπε ότι «ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας για την ανάπτυξη των σχολείων για το 2009 ανερχόταν στα 75 εκατομμύρια ευρώ», σημειώνοντας ότι «έχει δοθεί η έγκριση για άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 95 εκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: