Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

«ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»



Στις 9 Νοεμβρίου 1989 μετά από διαδηλώσεις του γερμανικού λαού, το Τείχος του Βερολίνου, το Τείχος της Ντροπής, που χώριζε ένα ολόκληρο έθνος στα δύο για σχεδόν τρεις δεκαετίες «έπεσε» και ο γερμανικός λαός ενώθηκε πάλι.


Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009 ήταν η 20η επέτειος της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια διοργανώθηκε το Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» που αποτέλεσε πρωτοβουλία του Association European Cartoon Animation και χρηματοδοτήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Κατά την εκδήλωση αφέθηκαν στον ουρανό, συμβολικά, 99 μπαλόνια από σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα άλλων Ευρωπαϊκών κρατών. Πάνω στα μπαλόνια ήταν δεμένες καρτέλες με τα στοιχεία του σχολείου που οργάνωνε την εκδήλωση καθώς και του παιδιού που το απέστελλε. Τα μπαλόνια χρησιμοποιήθηκαν σαν «εργαλεία επικοινωνίας» με στόχο να:

• πληροφορήσουν τον κόσμο, για τη σημασία της επετείου,

• δημιουργήσουν κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στα παιδιά που απελευθέρωσαν-απέστειλαν τα μπαλόνια και στα παιδιά, που πιθανό θα τα παραλάμβαναν από την άλλη πλευρά-χώρα. Στην περίπτωση της Κύπρου παιδιά που βρίσκονται στην κατεχόμενη πλευρά.

Το Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ (Κ.Β΄.) εκπροσωπώντας την Κύπρο στο πρόγραμμα «Μπαλόνια χωρίς σύνορα» ανάλαβε την οργάνωση της εκδήλωσης. Η εκδήλωση απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, αφού η απελευθέρωση των μπαλονιών έγινε στο τέρμα της οδού Λήδρας, στη διαχωριστική γραμμή της κατεχόμενης πατρίδας μας, τη μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:00 π.μ. από την Πλατεία Ελευθερίας με διανομή ενημερωτικού υλικού, κατά μήκος της οδούς Λήδρας, από τα παιδιά του Σχολείου. Το ενημερωτικό υλικό ήταν γραμμένο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Ομάδα παιδιών ετοίμασαν συνθήματα και πανό σχετικά με το μήνυμα της εκδήλωσης. Κατά την πορεία φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω το τείχος της Πράσινης Γραμμής», «Θέλω πατρίδα ελεύθερη». Φτάνοντας στο τέρμα της οδούς Λήδρας τα παιδιά τραγούδησαν δύο τραγούδια, ένα εκ των οποίων το «Θέλω πατρίδα ειρηνική», έγραψαν και συνέθεσαν τα ίδια. Η Πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους, για το στόχο της εκδήλωσης. Ακολούθησε η απελευθέρωση των μπαλονιών με την ευχή σύντομα να πέσει το τείχος που χωρίζει την ημικατεχόμενη πατρίδα μας στα δύο και να ελευθερωθούμε ζώντας σε μιαν πατρίδα ειρηνική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: