Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Εικονομάχοι και εικονολάτρες .Στα δύο η εκπαιδευτική κοινότητα για τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία

Πηγή : Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Εικονομάχοι και εικονολάτρες

Στα δύο η εκπαιδευτική κοινότητα για τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία

Θρανία, έδρα, πίνακας και ακριβώς από πάνω η εικόνα του Χριστού. Το θρησκευτικό σύμβολο κατέχει δεσπόζουσα θέση στις ελληνικές σχολικές αίθουσες, μολονότι στις μέρες μας δίπλα στα Ελληνόπουλα κάθονται χιλιάδες παιδιά αλλόθρησκα ή ετερόδοξα.

Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από τα ιταλικά σχολεία ώστε να μην προσβάλλεται η ελευθερία της θρησκευτικής επιλογής, έχει προκαλέσει σάλο στην Ιταλία. Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι είναι πρώτη φορά που παρουσιάζεται εθνική ενότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες διαφωνούν με την απόφαση. Προσθέτουν μάλιστα ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι «δώρο» προς τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει εκ νέου «γέφυρες» με το Βατικανό.

Ωστόσο, στην Ελλάδα η εικόνα είναι διαφορετική. Η εκπαιδευτική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη αν πρέπει να υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία.

«Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία σύμβολα όπως οι σταυροί ή οι θρησκευτικές εικόνες που διαχωρίζουν τους μαθητές», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ. Δημήτρης Μπράτης. Όπως προσθέτει, «το σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλους χωρίς κανένας μαθητής να αισθάνεται μειονεκτικά λόγω της καταγωγής, της φυλής ή του θρησκεύματός του».

Τονίζει ακόμα ότι τόσο το θέμα της ύπαρξης θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία- στα ελληνικά, υπάρχουν οι εικόνες λέει- όσο και ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία, «πρέπει να συζητηθούν σε βάθος από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση στο πλαίσιο της ισότητας των πολιτών όπως ορίζει το Σύνταγμά μας».

Αντίθετη με την ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων όπως είναι οι θρησκευτικές εικόνες στα ελληνικά σχολεία δηλώνει και η φυσικός κ. Αγγελική Φατούρου, μέλος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). «Σεβόμενοι την ανεξιθρησκία και το γεγονός ότι στα σχολεία φοιτούν μαθητές διαφορετικών θρησκειών ή άθρησκοι, δεν θα πρέπει να υπάρχουν εικόνες ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα ούτε στα δημόσια ούτε στα ξένα σχολεία» αναφέρει.

ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σταυροί από ιταλικά σχολεία

Θεολόγοι: «Θα αντιδράσουμε...»

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ κατά την οποία επιχειρηθεί απομάκρυνση των θρησκευτικών εικόνων από τις σχολικές τάξεις, «ως Ένωση Θεολόγων δεν θα το δεχθούμε» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, δρ Θεολογίας και φιλόλογος κ. Ηλίας Μπάκος. «Και η Εκκλησία θα αντιδράσει και η ελληνική κοινωνία δεν θα το κάνει αποδεκτό», λέει. Και συνεχίζει: «Τέτοια σύμβολα όπως είναι οι εικόνες, αποτελούν την έκφρασή μας, την ιστορία μας, την ταυτότητά μας. Άλλωστε έως σήμερα δεν έχουν υπάρξει αντιδράσεις. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μια τάση αποχριστιανισμού». Την προσωπική του άποψη- όπως διευκρινίζει- διατυπώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρης Πεππές. «Τα θρησκευτικά σύμβολα δεν προσβάλλουν το θρησκευτικό συναίσθημα και τη διαφορετικότητα. Είναι συνδεδεμένα με την παράδοση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος», λέει.

Άναψε φωτιές εγκύκλιος που μιλά για αλλόπιστους

«ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ απόσπασμα εγκυκλίου σημειώματος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Διονυσίου και παρακαλούμε, στο μέτρο του δυνατού, να συνεργαστείτε με τους ιερείς των ενοριών σας για τη δημιουργία κατηχητικών σχολείων στην περιοχή σας: "Η αλλοίωσις του πληθυσμού με την εισροή εις την χώρα μας αλλοπίστων, ο ηθικός ξεπεσμός (...) επιβάλλουσιν επαγρύπνησιν και ανάληψιν δραστηριοτήτων υφ΄ ημών των ποιμένων διά του ευαίσθητου χώρου της νεότητος"». Το παραπάνω κείμενο που αναφέρεται σε εισροή αλλοπίστων που... αλλοιώνουν τον πληθυσμό, εστάλη προ ημερών υπό μορφήν εγκυκλίου από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας στα σχολεία της περιοχής. Η ενέργειά του προκάλεσε ξεσηκωμό αρκετών εκπαιδευτικών που την κατήγγειλαν στη ΔΟΕ.

«Είναι απαράδεκτο σε εγκύκλιο προϊσταμένου Γραφείου να υπάρχουν τέτοιες εκφράσεις τόνισε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος τη ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης.

Ας μείνουν στις εκκλησίες

Η ΑΠΟΦΑΣΗ με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Αντιλαμβάνομαι πως η σκληροπυρηνική καθολική κοινωνία της Ιταλίας αλλά και η επίσης μισαλλόδοξη ορθόδοξη της Ελλάδας δεν συνειδητοποιούν ότι σχολεία- κατακλυσμένα από θρησκευτικά σύμβολα, προσευχές και προσηλυτιστικά μαθήματα- είναι απαράδεκτα σήμερα, την εποχή των πολυπολιτιστικών σχολείων. Τα σχολεία είναι ο προνομιακός χώρος της «χαρούμενης γνώσης», οι προσευχές, οι μπούρκες και οι σταυροί ας μείνουν στις εκκλησίες όπου ανήκουν.

Άλλα είναι τα ουσιώδη ανθρώπινα προβλήματα

Σε ερωτήματα αυτού του είδους- αν πρέπει να διατηρηθούν ή όχι τα θρησκευτικά σύμβολαπου έχουν να κάνουν με πρακτικές χρόνων και παραδόσεις, η απάντηση (ειδικά για εμάς τους Έλληνες) δεν μπορεί να είναι ένα απλό «ναι» ή «όχι». Ανεξάρτητα αν πιστεύουμε ή όχι, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ορισμένα σύμβολα (η σημαία, ο σταυρός, οι εικόνες) διατηρούν την ισχύ τους ακόμη. Θα έλεγα μάλιστα πως αυτή η ισχύς φανερώνεται ακριβώς την ώρα που αυτά τα σύμβολα (όσο συμβατικά κι αν είναι) φαίνεται να απειλούνται. Ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις δικαστικές αποφάσεις της Ευρώπης, να απειληθούν τα σύμβολα δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από το να παραμένουν ως έχουν. Άλλωστε, όπως πιστεύω, ελάχιστοι είναι οι γονείς ή οι μαθητές των σχολείων μας, ομόδοξοι ή αλλόδοξοι, που νοιάζονται πια για τέτοια θέματα. Άλλα είναι τα ουσιώδη ανθρώπινα προβλήματα που μας απασχολούν. Εξάλλου η κακομοιριά των σχολείων μας και της Παιδείας μας εξαρτάται από την ύπαρξη του σταυρού ή όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: