Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Δεν δικαιολογείται πρόωρο κλείσιμο των σχολείων συμφωνούν οι υπουργοί Παιδείας - Υγείας

Δεν δικαιολογείται επί του παρόντος κλείσιμο σχολείων, αποφάσισαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, που εξέτασαν την κατάσταση με τη γρίπη Α. Ανδρέας Δημητρίου και Χρίστος Πατσαλίδης ανέφεραν ότι αναλόγως των εξελίξεων και του αριθμού των κρουσμάτων, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις.


Οι δυο υπουργοί πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να συνεκτιμηθεί η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για περιορισμό της μετάδοσης της νέας γρίπης στα σχολεία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως οι αρμόδιοι των δυο Υπουργείων βρίσκονται σε επικοινωνία, αναφέροντας ότι καθημερινά το Υπουργείο Παιδείας καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, ενημερώνει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και από κοινού αποφασίζεται κάθε επόμενο βήμα.

Ανέφερε ακόμη πως καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης των περιστατικών στα σχολεία, αποφασίστηκε όλες οι υπηρεσίες να λειτουργούν πιο αρμονικά και να γίνεται στενότερη παρακολούθηση όλων των περιστατικών.

«Τα στοιχεία συνεχώς επικαιροποιούνται και ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν και τα μέτρα που πρέπει» είπε.

Ξεκαθάρισε δε πως επί του παρόντος δεν δικαιολογείται το κλείσιμο των σχολείων, υποδεικνύοντας πως το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι μια απόφαση η οποία πρέπει να παίρνεται «με περισσή ευκολία», όπως είπε.

Πρόσθεσε πως σε περίπτωση που η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τέτοια και «αν οι αριθμοί είναι τέτοιοι», τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι τα δυο υπουργεία ουσιαστικά παραμένουν στην πολιτική που είχαν από κοινού σχεδιάσει το καλοκαίρι.

Επανέλαβε πως για την ώρα δεν δικαιολογείται το κλείσιμο σχολείων, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Παιδείας καταγράφει το τι συμβαίνει σε κάθε σχολείο σε όλη την Κύπρο και πως η κατάσταση θα επανεξετάζεται εξειδικευμένα για κάθε τάξη και κάθε σχολείο.

Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εξετάσει το θέμα που προκύπτει σε σχέση με τα κενά στη διαδικασία της μάθησης που μπορεί να παρατηρούνται σε διάφορες τάξεις.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το προηγούμενο Σάββατο τόσο οι καθηγητές όσο και οι δάσκαλοι είχαν κατηγορήσει το Υπουργείο Παιδείας πως δεν τους έχει ενημερώσει για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανιστούν πολλά κρούσματα, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το Σχέδιο Δράσης που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τον Αύγουστο, περιλαμβάνει τις σχετικές απαντήσεις.

«Επομένως οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα έπρεπε να θυμούνται τι έχουμε πει» πρόσθεσε και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να ανατρέξουν στα έγγραφα που τους έχει στείλει το Υπουργείο Παιδείας «εδώ και πολλούς μήνες».
Είπε ότι κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων συναντήσεων που θα έχει τόσο αύριο με την ΠΟΕΔ όσο και σε μερικές μέρες με την ΟΕΛΜΕΚ, θα ενημερώσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας παράλληλα τις απόψεις τους ως προς τη διαχείριση των κενών στη μάθηση των παιδιών που απουσιάζουν.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο τα σχολεία να κλείσουν νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων ο Υπουργός Παιδείας απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας πως το φαινόμενο παρακολουθείται καθημερινά και πως στην παρούσα φάση δεν δικαιολογείται το κλείσιμο των σχολείων.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση και σχολιάζοντας σχετικό σημερινό δημοσίευμα, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει μαζικότερη μετάδοση της γρίπης τότε είναι πιθανόν να αποφασιστούν επιπρόσθετα μέτρα.

Διευρύνεται η ομάδα ευπαθών πολιτών

Στο μεταξύ διευρύνεται από την Τετάρτη η ομάδα των πολιτών που μπορεί να προσέλθει για εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Θα μπορούν να εμβολιάζονται άτομα από 6 μηνών και άνω, τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης για τη γρίπη Α, Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, κάλεσε όλους όσους πρέπει να εμβολιαστούν αν το πράξουν αμέσως, αφού το εμβόλιο για να επιδράσει και να αποκτήσει κανείς αντισώματα, χρειάζεται δυο με τρεις βδομάδες.

Η κ. Χατζηαναστασίου επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: