Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΕΥ ανάβει πράσινο στην πρόταση του ΑΚΕΛ για τους αντικαταστάστες

Πηγή :  www.paideia-news.com
"Συζητείται αύριο Τριτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστεράς, Γιώργος Λουκαΐδης, Γιώργος Γεωργίου και Άντρος Καυκαλιάς για τους αντικαταστάτες. Οι τρεις βουλευτές προτείνουν την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για τον τρόπο υπολογισμού των μονάδων των εκπαιδευτικών που κάνουν αντικατάσταση. Συγκεκριμένα εισηγούνται την κατάργηση της οροφής των 18 μηνών που ισχύει σήμερα για τους αντικαταστάτες στα δημόσια σχολεία.

Όπως ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com, το μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Γιώργος Μαυροκορδάτος, η Ε.Ε.Υ. τάσσεται υπέρ της πρότασης. Όπως πληροφορούμαστε, υπέρ της πρότασης τάσσονται τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και η Νομική Υπηρεσία. 

Εξηγώντας τους λόγους που η Ε.Ε.Υ. ανάβει πράσινο για την ψήφιση της πρότασης, ο κ. Μαυροκορδάτος ανέφερε ότι είναι πιο δίκαια. 

Μας το έφερε το εξής παράδειγμα: Αν πάρουμε ένα συμβασιούχο και ένα αντικαταστάτη που έχουν δουλέψει τρία χρόνια, τότε σήμερα θα έχουμε τα εξής δεδομένα: Ο αντικαταστάτης θα έχει 25,5 μήνες υπηρεσία και θα πληρωθεί για δύο χρόνια. Αυτό, γιατί ο αντικαταστάτης, πληρώνεται μόνο για οκτώμισι μήνες το χρόνο. Του αφαιρούνται δύο μήνες από τις θερινές διακοπές, ένας μήνας για τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα και ο πρώτος μισός μήνας του Σεπτέμβρη που δεν γίνονται αντικαταστάσεις. Σήμερα θα πάρει 1 ½ μονάδα που είναι η οροφή, ½ μονάδα για κάθε εξάμηνο).
Από την άλλη, ο συμβασιούχος θα πληρωθεί στο ίδιο διάστημα για τρία χρόνια και θα έχει επίσης 1 ½ μονάδα (μισή μονάδα για κάθε χρόνο).
Με την τροποποίηση του νόμου και την κατάργηση της οροφής, ο αντικαταστάτης με υπηρεσία 25,5 μήνες θα έχει τέσσερα εξάμηνα υπηρεσίας και με μισή μονάδα κάθε εξάμηνο, θα πιστωθεί με δύο μονάδες. Το κέρδος του αντικαταστάτη, με την τροποποίηση του νόμου θα είναι μισή μονάδα.
Αυτό θα έλθει και ως αντιστάθμισμα για το γεγονός ότι ο αντικαταστάτης θα πληρωθεί πολύ λιγότερο απ’ ότι ο συμβασιούχος. Αυτό επίσης μειώνει την αδικία, αφού ο αντικαταστάτης για να δουλέψει τους 25/12 μήνες θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι ο συμβασιούχος.
Η συνέχεια αύριο στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: