«Η Προοδευτική παραμένει σταθερή σε θέσεις, αρχές και αξίες»
Στο πνεύμα των γιορτών του Πάσχα, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών απευθύνει προς τον διδασκαλικό κόσμο τις θερμές της ευχές. Προσδοκούμε και εργαζόμαστε για τη βελτίωση της καθημερινότητας του εκπαιδευτικού και για την ανάσταση του τόπου μας.
Με λύπη και απογοήτευση παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τα όσα λαμβάνουν χώρο στο εσωτερικό μέτωπο της ΠΟΕΔ. Από τη μια οι συνεχείς αντιπαραθέσεις, δημόσιες και μη, ΠΑΔΕΔ και ΑΚΙΔΑ, και από την άλλη οι δημόσιες ανακοινώσεις για τη διαδικασία πλήρωσης της θέσης του Ειδικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ, έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος και την εικόνα της Οργάνωσης. Ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός πως όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις γίνονται σε μια περίοδο που επιβάλει η Οργάνωση ενωμένη να δώσει τον κρίσιμο αγώνα για τους συμβασιούχους και αντικαταστάτες συναδέλφους. Πάρα πολλά θέματα που απασχολούν έντονα τον κλάδο μένουν σε στασιμότητα, αφού αξιωματούχοι της Γραμματείας της ΠΟΕΔ αναλώνονται σε προσωπικές και προεκλογικές αντιπαραθέσεις.
Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, κάθε πιθανή μορφή σωματικής και λεκτικής βίας. Διαφορές και αντίθετες απόψεις μεταξύ των κινήσεων φυσικά και υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν για εμάς δικαιολογία για λεκτική και σωματική βία. Η διατήρηση συνεχούς κόντρας και το μπαράζ υποτιμητικών και υβριστικών χαρακτηρισμών, εσωτερικά ή ακόμα χειρότερα με δημόσιες αναρτήσεις πλήττει πρώτα από όλα την ΠΟΕΔ, που δήθεν τόσο κόπτονται για αυτήν. Εμείς θυμίζουμε ότι μετά την 30η Μαΐου, ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές της ΠΟΕΔ, υπάρχει και η 31η Μαΐου, ημέρα που η Οργάνωση πρέπει να βγει πιο δυνατή για να συνεχίσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της.
Όσο αφορά το θέμα και τις διαδικασίες πρόσληψης Ειδικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μέσα από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις ΠΑΔΕΔ-ΔΗΚΙ και ΑΚΙΔΑ, επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε στους συναδέλφους ότι η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καμία εμπλοκή δεν είχε στα όποια «παιχνίδια» έχουν διαδραματιστεί στην όλη διαδικασία. Αντίθετα έχουμε πλήρως σεβαστεί τόσο τις διαδικασίες, όσο και τις εισηγήσεις και προτάσεις του οίκου που έχει μισθώσει η ΠΟΕΔ για να εκτελέσει την όλη διαδικασία πλήρωσης της θέσης. Σεβόμενη τόσο τις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ, όσο και τους πόρους της Οργάνωσης, κινήθηκε βάσει των προτάσεων του ανεξάρτητου οίκου. Είναι πραγματικά λυπηρά και καταδικαστέα όσα ακολούθησαν της πρόσληψης του νέου Ειδικού Γραμματέα, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.
Καταληκτικά, δηλώνουμε πως σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσουμε τον τρόπο που πολιτεύονται οι άλλες Κινήσεις στην ΠΟΕΔ. Αντίθετα θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ήθος και αξιοπρέπεια, έχοντας ως οδηγό τις σταθερές αξίες και αρχές της Κίνησης. Η υπευθυνότητα και η συνέπεια σε θέσεις, αρχές και αξίες είναι στοιχεία που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία κάθε οργανωμένου συνόλου και ιδίως μιας διδασκαλικής Κίνησης. Δυστυχώς κάποιοι τα έχουν θυσιάσει και αυτά στο βωμό εκλογικών κι άλλων συμφερόντων.
Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017