Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Η μετατροπήτης Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αφορά όλους και όλες…

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί αφορά όλους και όλες…

 Αφορά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο που σκέφτεται και λειτουργεί παγκόσμια. Που σκέφτεται και λειτουργεί κριτικά απέναντι σε οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το θέμα για ιδιοτελείς σκοπούς θεωρώντας ότι τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και γενικά τα δημιουργήματα του ανθρώπινου πολιτισμού ανήκουν σε μια εθνότητα/δόγμα και άρα μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία διχασμού της ανθρωπότητας.

Η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο Παγκόσμιο. Όπως είναι ο Παρθενώνας στην Αθήνα, το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, η αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία που ισοπέδωσαν οι φανατικοί ισλαμιστές του ISIS, οι δέκα εκκλησίες του Τροόδους στην Κύπρο και χιλιάδες άλλα μνημεία σε όλο τον κόσμο. Μνημεία που ξεπέρασαν τα όρια του «πολιτισμού» που τα έκτισε και είναι κληρονομιά της ανθρωπότητας. Γιατί ακριβώς δεν είναι ένας πολιτισμός που τα γέννησε αλλά το «πάντρεμα» επιδράσεων από πολλούς πολιτισμούς. 

Η Αγιά Σοφιά λοιπόν είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι, σύμφωνα με την UNESCO, ένα μνημείο μοναδικής αρχιτεκτονικής που στα χρόνια που ακολούθησαν επηρέασε τον τρόπο κτισίματος τόσο των  χριστιανικών όσο και των μουσουλμανικών ναών. Και είναι εκεί για να μνημονεύει τα όρια του ανθρώπινου πολιτισμού, τη συνύπαρξη των θρησκειών και την ισότιμη ανάπτυξη και αλληλοενίσχυση των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής. Πολιτισμών που εξελίχθηκαν συμπληρωματικά και με τρόπο ώστε να αποτελούν ένα σχεδόν ενιαίο και λειτουργικό σύνολο. 

Η πολιτική και θρησκευτική εκμετάλλευση μνημείων που ανήκουν στην ανθρωπότητα, με τον τρόπο που επιχειρεί να το κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας και όσοι/όσες παίζουν το παιχνίδι του απαντώντας με παρόμοιου τύπου επιχειρήματα, εξάπτουν τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, που με τη σειρά του, από όποια θρησκεία και αν προέρχεται, οδηγεί αναπόφευκτα στην καταστροφή μοναδικών μνημείων ανθρώπινου πολιτισμού.

 Το στοίχημα για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο αυτή την ώρα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εθνικότητα ή θρησκεία ή κουλτούρα και αν προέρχεται, δεν είναι το αν θα επικρατήσει ο ένας πολιτισμός απέναντι στον άλλο. Το στοίχημα για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο αυτή την ώρα είναι το αν θα επικρατήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός απέναντι στη βαρβαρότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: