Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

Συντονιστικός Φορέας Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και Ισότιμων Σχολών

Σχετικά με το σάλο που δημιουργήθηκε από την αφαίρεση, κατόπιν απόφασης της Ε.Ε.Υ., των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. από τους καταλόγους διοριστέων, της κατηγορίας Ειδικής Εκπαίδευσης.
Ο ΣΥ.Τ.Ε.Μ. Κύπρου, φορέας των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. στη χώρα μας, με αφορμή τον σάλο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αφαίρεση από τους καταλόγους διοριστέων, των αποφοίτων ΤΕΙ των ειδικοτήτων ειδικής εκπαίδευσης, αφού μελέτησε διεξοδικά το θέμα και με μοναδικό σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των αρμοδίων και του κοινού, αλλά και την αποκατάσταση της αλήθειας, απερίφραστα δηλώνει ότι:

Ø Καμιά αλλαγή στο καθεστώς του Ακαδημαϊκού επιπέδου των ΤΕΙ, που παραμένουν νομοθετικά κατοχυρωμένα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αυτό ορίζεται μέσα από την συνολική νομοθεσία περί Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην Ελλάδα.
Ø Όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν αυτές τις ημέρες περί του αντιθέτου, αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας και κακής προαίρεσης αλλά και ευσεβοποθησμό αυτών που θέλουν να μονοπωλούν τη γνώση, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Ø Οι βαρύγδουποι τίτλοι σε ημερήσιες εφημερίδες, σαν αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με αλλαγή στο ακαδημαϊκό επίπεδο, δηλαδή την αξία, ισοτιμία και αντιστοιχία των χορηγουμένων πτυχίων, αλλά σε προβλήματα που προέκυψαν από μια νέα παράτυπη ερμηνεία, κατά την άποψη μας, που έδωσε η ΕΕΥ, με αφορμή την τροποποίηση των σχεδίων υπηρεσίας, που αφορά στην κατηγορία ειδικής εκπαίδευσης και παρ’ ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση από το προηγούμενο Σχέδιο Υπηρεσίας (βλέπε πρόνοια 3α), στα απαιτούμενα προσόντα της θέσης.

Στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική που έχει χαραχθεί -από κοινού- εδώ και πολλά χρόνια, είναι η εναρμόνιση των εκπαιδευτικών συστημάτων όλων των ευρωπαϊκών χωρών μελών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ανώτατη Εκπαίδευση σε όλη την ΕΕ, είναι Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Έτσι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα χωρών της ΕΕ (Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρος κλπ) έχουν μετεξελιχθεί σε ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς ποτέ να αμφισβητείται η αξία των χορηγούμενων πτυχίων, μετά από τακτική παρακολούθηση προγράμματος σπουδών, σε αυτά.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση ενός από τους πλέον έγκριτους νομικούς στην Ελλάδα, με μια πλούσια, έντονη και αξιοζήλευτη συνάμα πολιτική δράση, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μέσα από το πολιτικό του ημερολόγιο στο διαδίκτυο, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά στις 13/11/2006: «Τα ΤΕΙ πρέπει να είναι κανονικά ισότιμα ΑΕΙ τεχνολογικής κατεύθυνσης. Συνεπώς ότι λέγεται για τα πανεπιστήμια αφορά και τα τεχνολογικά πανεπιστήμια μια που τώρα ονομάζονται ΤΕΙ. Φυσικά αυτό σημαίνει σεβασμό των ακαδημαϊκών προδιαγραφών όπως αυτές ισχύουν διεθνώς».

Ας μη ξεχνάμε επίσης παλαιότερες δηλώσεις αξιωματούχων και δει του τότε Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στη χώρα μας, όταν προέκυψαν τα νέα δεδομένα από τον νόμο ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Κατηγορηματικά υποστήριζε ότι, «αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, έγινε προ δεκαετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν τα 50 πολυτεχνεία μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστήμια» και πολύ ορθά διερωτήθηκε «γιατί εφόσον αναγνωρίζουμε τα αντίστοιχα ΤΕΙ του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να εφαρμόσουμε άλλη τακτική στην περίπτωση των ΤΕΙ της Ελλάδος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ αναγνωρίζονται όπως ακριβώς και οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων, το μόνο που απομένει έλεγε τότε, είναι «η τυπική διαπίστευση από το ΚΥΣΑΤΣ», αφού τύχει και της γραπτής πληροφόρησης από το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλάδος. Όπως και πραγματικά έγινε στη συνέχεια (γιατί άραγε η EEY στην όλη διαδικασία, απαξίωσε το ΚΥΣΑΤΣ;).

Επτά χρόνια μετά, στο ίδιο έργο θεατές. Και όλα αυτά φτιαγμένα με την ίδια συνταγή. Πλήρης απομόνωση και απηνής διωγμός μας σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Βιώνουμε μια απίστευτη κατάσταση για δημοκρατικό κράτος.

Αφού δυστυχώς δεν καλεστήκαμε για να εκφέρουμε απόψεις σε κανένα στάδιο της όλης διαδικασίας, με κατάπληξη λοιπόν πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, απόφαση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), που δε στηρίχθηκε στα βάσιμα δεδομένα που είχε στη διάθεση της, αλλά κατά βάση σε πληροφόρηση που σύμφωνα με τον τύπο επικαλείται ότι είχε από την Ελλάδα και δει από τα ΤΕΙ Πειραιά (γιατί άραγε όχι από τα αρμόδια όργανα;), της οποίας με βάση τα προαναφερθέντα, αμφισβητούμε και την εγκυρότητα αλλά και την ερμηνεία που της δόθηκε από την επιτροπή, μάλλον κατά το δοκούν. Φαίνεται, κάποιοι να έχουν καταφέρει να ποδηγετούν τις εξελίξεις, διακατεχόμενοι από προκαταλήψεις και φοβίες. Όταν εφαρμόζονται τεχνητοί κοινωνικοί αποκλεισμοί, σαν και αυτόν που βιώνουν οι απόφοιτοι ΤΕΙ και οι πολίτες δεν είναι όλοι ίσοι έναντι των νόμων, τότε υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, μάλιστα ενδο-ευρωπαϊκό.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε στη λήψη της σχετικής απόφασης πέραν του ότι δεν ήταν η πρέπουσα, αφήνει υπόνοιες και για «εχθρική» αντιμετώπιση των αποφοίτων των ΤΕΙ, αφού η απουσία εκπροσώπησης των αποφοίτων αυτής της κατεύθυνσης, επιτρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις, ερήμην ημών. Επιτακτικά λοιπόν προβάλλει και πάλι η ανάγκη εκπροσώπησης των αποφοίτων αυτής της κατεύθυνσης στα πολιτειακά όργανα, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατικότητα της λειτουργίας τους μέσα από τη δυνατότητα έκφρασης και συζήτησης όλων των θέσεων και απόψεων και όχι την υιοθέτηση μονόπλευρων και αγκυλωμένων απόψεων, που πηγάζουν πιθανά από προκαταλήψεις και ιδιοτέλεια.

Επικρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πρωτίστως και η ΕΕΥ κατά δεύτερο λόγο ενήργησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, που σαν αποκορύφωμα είχε να σταλεί και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το θέμα στη βουλή και ουσιαστικά όπως οι ίδιοι οι βουλευτές επικαλούνται, δε δόθηκε ευκαιρία ευρύτερου διαλόγου και ως ισχυρίζονται παραπλανήθηκαν, αφού επιμελώς αγνόησαν οι αρμόδιοι να ενημερώσουν το σώμα για τις παρενέργειες που θα επέφερε αυτή η ήδη ειλημμένη απόφαση τους ή έστω παρέλειψαν να εξετάσουν προηγουμένως πιθανές παρενέργειες, ένα γεγονός που εν πάση περιπτώσει, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Εκφράζουμε την λύπη μας αλλά και την αγανάκτησή μας για αυτή την κατάντια και θεωρούμε ότι η απόφαση της ΕΕΥ δημιουργεί θέμα ηθικής τάξης και οδηγεί τις εξελίξεις σε επικίνδυνα μονοπάτια. Πολύ φοβούμαστε ότι η απόφαση της ΕΕΥ ενισχύει ανησυχίες για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και ισοπέδωση θεσμών και αξιών, εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς. Ουσιαστικά μέσα από αυτή την μεροληπτική αντιμετώπιση των αποφοίτων των ΤΕΙ, επιβάλλει φραγμούς και επιλεκτικά δεν επιτρέπει την επαγγελματική δραστηριοποίηση και εξέλιξη των αποφοίτων των ΤΕΙ, μεταθέτοντας χρονικά το ζήτημα ώστε να δοθεί χρόνος να έχουν τη κατάληξη τους άλλες διαδικασίες που ίσως έχουν αναπτυχθεί ή θα αναπτυχθούν στη συνέχεια και θα θέτουν εκ νέου φραγμούς στους αποφοίτους των ΤΕΙ και όχι μόνο, δημιουργώντας συνθήκες άνισης μεταχείρισης.

Το πρόβλημα της αμφισβήτησης των ΤΕΙ και των αποφοίτων τους στην Κυπριακή κοινωνία δεν είναι σημερινό, αλλά διαχρονικό. Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι όταν υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τότε οι οποιεσδήποτε αντιστάσεις κάμπτονται, τα νομικά ακόμα και συνταγματικά εμπόδια υπερπηδούνται και οι ακαδημαϊκές φωνές αγνοούνται, από πολιτειακά όργανα και όχι μόνο, που εμφανίζονται μάλιστα διπρόσωπα.

Τιμωρούν τους χιλιάδες Πτυχιούχους και φοιτητές των Τ.Ε.Ι, οι οποίοι επέλεξαν, μέσω ενιαίων κρατικών εξετάσεων, να σπουδάσουν για 4 χρόνια σε δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην
Ελλάδα, προσμετρώντας βέβαια σε αυτή τους την απόφαση και τα ισχύοντα δεδομένα επαγγελματικής δραστηριοποίησης με την επιστροφή τους στην χώρα μας, απόρροια υπεύθυνων αποφάσεων αρμοδίων Πολιτειακών οργάνων, ως και η ΕΕΥ. Τα πολιτειακά αυτά όργανα σήμερα, κατά τους θερινούς μήνες σπέρνουν ανέμους, αλλά είμαστε σίγουροι ότι από το φθινόπωρο θα θερίσουν θύελλες.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω και επιπρόσθετα το γεγονός ότι,
· Το ακαδημαϊκό “status” των ΤΕΙ έχει ήδη ρυθμιστεί μέσα από σχετικούς νόμους και αποφάσεις αρμοδίων οργάνων, σε Κύπρο και Ελλάδα, από το 2001.
· Το πτυχίο των ΤΕΙ αναγνωρίζεται σαν Πτυχίο - Βασικός Τίτλος Σπουδών (Bachelor degree) - που δίνει πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές.
· Τα ΤΕΙ σήμερα έχουν όμοια χαρακτηριστικά ως και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα που συναποτελούν την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα:
v Είναι Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τετραετή διάρκεια σπουδών.
v Θεσμοθετήθηκε σ' αυτά η έρευνα ως αναπόσπαστο στοιχείο του προσανατολισμού τους.
v Υλοποιούνται σ' αυτά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια.
v Ανέπτυξαν εκπαιδευτικές και ερευνητικές συνεργασίες, σε ισότιμη βάση, με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και έχουν πετύχει την αναγνώρισή τους στον Ευρωπαϊκό Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
· Το ΚΥΣΑΤΣ σήμερα, αναγνωρίζει τον τίτλο σπουδών Πτυχίο που απονεμήθηκε από τα ΤΕΙ ως τίτλο ισότιμο και ισότιμο και αντίστοιχο προς Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα και όπως ορίζεται από τους σχετικούς κανονισμούς 4.-(1) «Πτυχίο» που σημαίνει τον καταληκτικό τίτλο πανεπιστημιακού επιπέδου, ο οποίος χορηγείται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος σπουδών και
· Σε περίπτωση απλής ισοτιμίας, το ΚΥΣΑΤΣ σύμφωνα και με δήλωση της κ. Ε. Κεραυνού στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, αναγνωρίζει το πτυχίο των ΤΕΙ ισότιμο με «Πτυχίο», που σημαίνει τον καταληκτικό τίτλο πανεπιστημιακού επιπέδου,
· Αποτελεί το πλέον οξύμωρο σχήμα, τα πτυχία τρίτων χωρών, τα οποία με βάση την αξιολόγηση που τυγχάνουν από το ΚΥΣΑΤΣ , θεωρούνται ισότιμα και αντίστοιχα με αυτά των ΤΕΙ αντίστοιχων ειδικοτήτων, να γίνονται αποδεκτά από την ΕΕΥ και τα ίδια τα αποδιδόμενα από τα ΤΕΙ πτυχία, να τυγχάνουν απόρριψης. Παγκόσμια πρωτοτυπία.
· Σχετικά τώρα με το νέο Σχέδιο Υπηρεσίας (35/2008) το οποίο αναφέρει αυτολεξεί στα απαιτούμενα προσόντα «Πανεπιστημιακό δίπλωμα ή τίτλος ή ισότιμο προσόν στην αντίστοιχη ειδικότητα», θεωρούμε ότι με βάση και το αποδιδόμενο από το ΚΥΣΑΤΣ ως πιο πάνω, «Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Ισοτιμίας και Αντιστοιχίας Τίτλου Σπουδών», σε συνάρτηση με τα όσα παλαιότερα προσμετρήθηκαν και οδήγησαν την ΕΕΥ στην ανακοίνωση της με αρ.127/03 - 25/2/2003, αποτελεί αυταπόδεικτη απάντηση στα σημερινά διλήμματα που προβάλλονται, αποτέλεσμα ουσιαστικά ενός «λογοπαίγνιου» και όχι βέβαια ζητημάτων επί της ουσίας.
· Προσμετρώντας σε αυτά, την θεμελιώδη αρχή της παροχής ίσων ευκαιριών και την θεμελιώδη αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες αυτού του Ευρωπαϊκού κράτους,

Ο Φορέας μας Θεωρεί,

· Ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά αδιανόητο το πτυχίο των Τ.Ε.Ι. που δεν είναι καθόλου θολό και αδιαβάθμητο, να αναγνωρίζεται από Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως πρώτος ακαδημαϊκός καταληκτικός τίτλος, να παρέχουν δυνατότητα στους απόφοιτους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές,
ορθότατα το αρμόδιο όργανο στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ να αναγνωρίζει αυτά τα Μάστερ και Διδακτορικά, αλλά το ίδιο δικαίωμα, το δυναμικά κατακτημένο από το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ, σε όλη την Ευρώπη, να μην αναγνωρίζεται στη Κυπριακή κοινωνία, στους ίδιους πτυχιούχους.
· Απαράδεκτη και προσβλητική για την Κυπριακή κοινωνία, τη στάση και πρακτική που ακολούθησε η ΕΕΥ και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το συγκεκριμένο ζήτημα, «επιλέγοντας»
ουσιαστικά τον χρόνο και τον τρόπο που έβγαλε προς τα έξω μια τέτοια σοβαρή απόφαση της, εμπαίζοντας τους αποφοίτους αυτής της κατεύθυνσης και όχι μόνο.
· Απαράδεκτη και προσβλητική για τα θέσμια, τη στάση της ΕΕΥ να μην λάβει υπόψη, παρ’ ότι υπήρχαν στη διάθεση της, τα όσα στο παρελθόν είχαν προκύψει σαν επακόλουθο της ψήφισης του νόμου 2916/2001 στην Ελλάδα και του 219(I)/2002 από την Βουλή των αντιπροσώπων της χώρας μας, ως επίσης και παλαιότερη απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας για το ίδιο θέμα, σαν αποτέλεσμα της επίσημης πληροφόρησης που ζήτησε και πήρε τότε και από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., όσο και από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, μέσω του ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. (Γιατί άραγε εφτά χρόνια μετά, μπήκε εκ νέου στην ίδια διαδικασία);
Θυμίζω την χαρακτηριστική απάντηση του τότε Ειδικού Γραμματέα ΤΤΕ στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Δελίδη, σε ανάλογα ερωτήματα του τότε Προέδρου του ΚΥΣΑΤΣ, όπου ξεκαθάριζε ότι, «σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος της Ελλάδας, υπάρχει διάκριση μεταξύ Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης και όχι μεταξύ Ανώτερης και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» και συνεχίζοντας και κάνοντας αναφορά στο άρθρο 1 του ν.2916/2001, καταλήγει ότι, «το διλημματικό ερώτημα σας, κατά πόσο το πτυχίο των ΤΕΙ είναι δίπλωμα Ανώτερης Εκπαίδευσης ή πτυχίο Πανεπιστημιακού επιπέδου, στερείται νοήματος», δίδοντας έτσι ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ενιαία και ισότιμη, είτε Πανεπιστημιακού, είτε Τεχνολογικού τομέα. (23/5/2002 – Αριθ. Πρωτ. Ε5/53364/Ε5).
· Αυθαιρεσία την αλλαγή των Σχεδίων Υπηρεσίας, χωρίς προηγουμένως την απαιτούμενη μέριμνα κατοχύρωσης όλων των επηρεαζόμενων και δει των ευρισκόμενων στην εκπαίδευση, αλλά και πρόνοια ενημέρωσης των αρμοδίων και άλλων ενδιαφερομένων, για πιθανές παρενέργειες που θα προκαλούσε αυτή τους η ενέργεια.
· Το λιγότερο αντιδεοντολογική και μη προσήκουσα σε αρχές και αξίες, τη στάση της ΕΕΥ, η οποία αντιβαίνει τους κανονισμούς λειτουργίας της και δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες διάκρισης σε βάρος μας. Ενέργειες που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με ζητήματα χρηστής διοίκησης.

Επισημαίνει,
· Την ευθύνη του κράτους και της πολιτείας στο σύνολο τους, για τη διασφάλιση της ισότιμης και ισόνομης εφαρμογής των θεσμών, ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των προθέσεων και το δίκαιο των αποφάσεων, ειδικότερα τώρα που η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ.
· Είναι ντροπή να εκτοξεύονται ανακρίβειες από άτομα που είτε δεν γνωρίζουν, είτε προσποιούνται άγνοια της υπάρχουσας πραγματικότητας και είναι ακόμη πιο λυπηρό να επιχειρείται αυτό από ακαδημαϊκούς δασκάλους και άλλους επιστήμονες.
· Η έλλειψη τόλμης από μέρους των πολιτειακών οργάνων να αντιμετωπίσουν ζητήματα που προκύπτουν από τη νέα τάξη πραγμάτων, δε νομιμοποιεί κανέναν από του να υποβάλλει τους πολίτες σε μια αχρείαστη και άδικη ταλαιπωρία με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις σε προσωπικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, προβάλλοντας μια απλή και φτηνή δικαιολογία του κάναμε λάθος και επανορθώνουμε επτά χρόνια μετά !!!!!, μια τακτική που αποτελεί και πάλι παγκόσμια πρωτοτυπία.
· Παρά την προσκόμιση στο παρελθόν από μέρους μας, επίσημων επιστολών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, το περιεχόμενο των οποίων αποτελεί αυταπόδεικτο στοιχείο τόσο του ακαδημαϊκού επιπέδου όσο και της ακαδημαϊκής ισοτιμίας παλιών και νέων αποφοίτων των ΤΕΙ, η ΕΕΥ θέλει να αναμοχλεύει το θέμα και αυτό ευνόητα δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων.
Καταγγέλλει,
· Την «εν κρυπτώ» διαδικασία προώθησης του νέου Σχεδίου Υπηρεσίας (35/2008) για Ειδικούς Εκπαιδευτικούς, καθώς και τις όποιες νοοτροπίες και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην αυθαιρεσία και την αναξιοκρατία, στην εκπαίδευση.
· Την καλοστημένη παράσταση, όπου κάποιοι παίζουν με το άγχος και την αγωνία των φοιτητών, αποφοίτων και υποψηφίων φοιτητών των ΤΕΙ, αφού χωρίς να έχει προκύψει κάτι νέο που να αφορά στο καθεστώς αυτών των πτυχίων, χωρίς να έχουν κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δικαιολογεί αυτές τους τις θέσεις, κινδυνολογούν και απλά υποθέτουν…
· Την αδικαιολόγητη άρνηση της ΕΕΥ, για παραλαβή αιτήσεων από ενδιαφερομένους απόφοιτους των ΤΕΙ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από τους επικείμενους διορισμούς με σύμβαση, με ανεπανόρθωτη βλάβη.
· Την αδικαιολόγητη αφαίρεση από τους καταλόγους διοριστέων, των ήδη ευρισκόμενων εδώ και πέντε χρόνια εκπαιδευτικών στην δημοτική εκπαίδευση, όπου μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση, έχουν δώσει σαν απόφοιτοι ΤΕΙ, την καλύτερη απάντηση στους αμφισβητούντες.

Καταδικάζει
· την οποιαδήποτε άδικη ή μεροληπτική απόφαση και αντιμετώπιση των χιλιάδων πτυχιούχων των ΤΕΙ στη χώρα μας, που αντανακλά στα ίδια τα Ιδρύματα αλλά και την πολιτεία γενικότερα, με βάση και τις διαδικασίες εισδοχής σε αυτά.
· οποιαδήποτε προβλήματα εκδηλώνονται και επηρεάζουν την επαγγελματική δραστηριοποίηση των αποφοίτων των ΤΕΙ, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ακαδημαϊκής ανάπτυξης τους.

Ερωτούμε τους αρμόδιους,

Πραγματικά, πόσο νόμιμο είναι:
· Η ΕΕΥ ενεργώντας αυτοβούλως και χωρίς την απαιτούμενη συνεννόηση με τα άλλα αρμόδια όργανα, φορείς και άμεσα επηρεαζομένους, χωρίς την απαιτούμενη επαρκή ενημέρωση και αντικειμενική αιτιολόγηση, τη διαφάνεια που επιβάλλει η σοβαρότητα τέτοιων ζητημάτων, ερμηνεύει κατά το δοκούν τα επίσημα πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν το “status” των ακαδημαϊκών μας προσόντων και αντιπαραβάλλοντας αυτά με τις πρόνοιες του σχεδίου υπηρεσίας, που ουσιαστικά προνοεί τα αυτονόητα ως και προηγουμένως, όπου με βάση παλαιότερη δική της απόφαση (127/03 - 25/02/2003), κατόπι γνωμάτευσης της Εισαγγελίας και πάλι, με δεδομένα τα ίδια ως και τα σημερινά, προχώρησε τότε στο διορισμό των σήμερα επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών ειδικής εκπαίδευσης και άλλων αποφοίτων των ΤΕΙ.

Πραγματικά, πόσο ηθικό είναι:
· Να μην υπάρχει μια ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των πολιτών σε θέματα αξιολόγησης των προσόντων του, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά αντίθετα να εφαρμόζονται κατά περίπτωση, επιλεκτικές διαδικασίες.
· Η ΕΕΥ να ενεργεί αλλοπρόσαλλα, χωρίς την αναγκαία διαφάνεια και να αθετεί δικές της και όχι μόνο αποφάσεις.
· Να αγνοεί τοπικές και διεθνείς εξελίξεις και να προσβάλει θεσμούς σε ζητήματα ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών.

Προσδοκούμε έστω και την υστάτη,
· Κάτω από το πρίσμα της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, το κράτος δια μέσου του αρμοδίου οργάνου του, να αντικρίσει με μεγαλύτερη ευαισθησία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα και δημοκρατικότητα το ζήτημα που μας απασχολεί, ώστε μακριά από σκοπιμότητες και συμφέροντα, να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των προθέσεων του και το δίκαιο των αποφάσεων του.
Χαιρετίζουμε,
· Την κατ’ αρχή στάση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας που συνήλθε εκτάκτως για να μελετήσει τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και εκτιμούμε ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει για πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους και βέβαια για νομικούς λόγους που συνδέονται με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της καλόπιστης συμπεριφοράς απέναντι στους πολίτες, καθώς και για βασικές συνταγματικές αρχές, τοποθετώντας έτσι τα δεδομένα στην πραγματική τους διάσταση.

Καλούμε,
· Την νέα κυβέρνηση και ειδικότερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να παρέμβει για να σπάσει επιτέλους τον φαύλο κύκλο της εσωστρέφειας που διακρίνει τα κατεστημένα της κοινωνίας και να επιβάλει την ανάγκη εφαρμογής στη πράξη θεσμών διαφάνειας που να διασφαλίζουν τις αρχές της χρηστής διοίκησης.
· Την νέα κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, να παρέμβουν και να διασφαλίσουν την ισότιμη και ισόνομη αντιμετώπιση για το σύνολο των αποφοίτων, παρατείνοντας παράλληλα την καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων, για τους καταλόγους διοριστέων με σύμβαση, ώστε να μη θυματοποιηθούν ανυποψίαστοι και ανυπεράσπιστοι, πολίτες .
· Την ΕΕΥ λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα αυτές τις μέρες έχουν ακουστεί από αρμοδίους του κράτους και της πολιτείας και μη, με νηφαλιότητα, ευαισθησία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα και δημοκρατικότητα, να αντικρίσει το ζήτημα επί της ουσίας του, ώστε μακριά από παραπλανητικές υποκειμενικές εκτιμήσεις και αντιλήψεις, σκοπιμότητες ή συμφέροντα, να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των προθέσεων της και το δίκαιο των αποφάσεων της.
Χωρίς άλλη καθυστέρηση, με πολιτικό θάρρος και τόλμη, να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και να τοποθετήσει τους αποφοίτους ΤΕΙ στη φυσική τους θέση, εκεί που δικαιωματικά βρίσκονταν, τερματίζοντας έτσι την αχρείαστη και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία τους, που παραπέμπει σε τραυματική εμπειρία παρωχημένων εποχών, για φοιτητές και αποφοίτους των ΤΕΙ.

Η Φορέας μας απεφάσισε,
· Να καταγγείλει στη κοινή γνώμη και στα αρμόδια όργανα, την αυθαίρετη, απαράδεκτη και αντιδεοντολογική στάση της ΕΕΥ και των αρμόδια υπευθύνων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
· Την ανάληψη πρωτοβουλίας για συντονισμό των αποφοίτων των ΤΕΙ, για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος, στη συνέχεια.
· Να ενημερώσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις θέσεις και απόψεις του και να τεθεί στη διάθεση κάθε αρμοδίου για ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα, δίδοντας μια οριστική λύση στο ζήτημα.
· Να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά ή άλλα πολιτικά μέσα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη καταγγελία των παρανομούντων, τη διασφάλιση των καλώς νοουμένων συμφερόντων των αποφοίτων ΤΕΙ και την άρση της αδικίας που διενεργείται σε βάρος τους.
· Σε κάθε περίπτωση αντίθετης της καθαρής λύσης, που περιγράφεται μέσα από τη νομοθεσία και συνοπτικά παρουσιάζεται στα έγγραφα που έχουμε κατά συρροή καταθέσει στο παρελθόν σε όλους τους αρμόδιους φορείς στη χώρα μας και εξακολουθούν να είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου, σας διαβεβαιώνουμε ότι οι υπεύθυνοι θα εισπράξουν τη μαζική κατακραυγή του συνόλου των πτυχιούχων των ΤΕΙ όλης της χώρας μας, αλλά και των οικογενειών των σημερινών φοιτητών σε αυτά, καθώς βλέπουν να χρηματοδοτούν σπουδές που μέσα από τέτοιες ενέργειες, καθίστανται μη κατοχυρωμένες.

Δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι,
· Στα πλαίσια του ρόλου του θα βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και συνεργασία με όλα τα μέλη της κοινότητας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε Κύπρο και Ελλάδα, προκειμένου να προασπίσει τη θέση τους, όπως αυτή έχει κατακτηθεί και αναγνωριστεί μέχρι σήμερα.
· Δεν πρόκειται να παρασυρθεί στο ανούσιο παιχνίδι των διαψεύσεων και των αντεγκλήσεων, αφού δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν, αλλά απλά προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας όσο καλύτερα μπορούμε. Οι δραστηριότητές μας, οι απόφοιτοί μας, η αγορά εργασίας αλλά και η αυξανόμενη αποδοχή του έργου των Ιδρυμάτων μας, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στους αμφισβητούντες.

Ισχυρά συνιστά στους αποφοίτους των ΤΕΙ ότι,
· Σαν απόφοιτοι Τεχνολογικής Κατεύθυνσης να συμπορευτούν στο σύνολο τους στην προσπάθεια που διενεργείται, ώστε συσπειρωμένοι στον ενιαίο φορέα εκπροσώπησης, να επιτυγχάνεται η συντονισμένη και συγκροτημένη δράση στη διεκδίκηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων μας. Άμεσα και ανεξάρτητα των εξελίξεων όλοι οι επηρεαζόμενοι εμπρόθεσμα να προχωρήσουν στη διαδικασία υποβολής ένστασης για την αυθαίρετη απόφαση αφαίρεσης ή μη συμπερίληψης τους στους νέους καταλόγους διοριστέων

Δεν υπάρχουν σχόλια: