Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Πορεία για την ειρήνη και επανένωση της Κύπρου

Όλοι στη μεγάλη εκδήλωση Ειρήνης

Πορεία για την ειρήνη και επανένωση της Κύπρου διοργανώνεται την 1η Σεπτεμβρίου από οργανώσεις στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα, οι οποίες την ίδια ημέρα θα επιδώσουν επιστολές στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων με τα αιτήματά τους όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού. Στις Οργανώσεις αυτές συμμετέχει και η ΠΟΕΔ.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας αναγνώστηκε δήλωση από τον εκπρόσωπο της Πλατόφορμας Ε/κ και Τ/κ Εκπαιδευτικών ''Ενωμένη Κύπρος'' Παύλο Παύλου και τον εκπρόσωπο της Πλατφόρμας Ειρήνης Κύπρου Σαλίχ Ουγκούρογλου.

Οι επιστολές θα επιδοθούν την 1ην Σεπτεμβρίου, στις 10:00 στον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στις 12:00 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Στη δήλωση γίνεται αναφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκίνησε με την κατοχή της Πολωνίας την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 και στο ό,τι η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης για να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστροφές.

''Οι Κύπριοι, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των λαών του κόσμου, έχουν υποφέρει και αυτοί πολλά από τους πολέμους. Οι πληγές που προκάλεσαν τα απάνθρωπα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη ιστορία μας, δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Σε όλο αυτό διάστημα που έχει περάσει από τις συγκρούσεις, όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί η ειρήνη, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ούτε καν η επίσημη κατάπαυση του πυρός'', αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ''όλοι οι Κύπριοι ζουν κάθε στιγμή με τον κίνδυνο του πολέμου, ακόμη και αν δεν το σκέφτονται συνέχεια'' και ότι ''για την επίτευξη της ειρήνης χρειάζεται ένας μαζικός, αποφασιστικός και αποτελεσματικός αγώνας''.

''Ολοι οι φιλειρηνιστές που ζουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή, πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία, να συντονιστούν και να προωθήσουν τον κοινό αγώνα για την ειρήνη και την ενωμένη Κύπρο, υψώνοντας τις φωνές τους με αποφασιστικότητα'', αναφέρεται.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί πορεία την 1η Σεπτεμβρίου στις 19:00. Στις ελεύθερες περιοχές η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας και στα κατεχόμενα από Κουγκουλού Παρκ. Οι δύο πορείες θα συναντηθούν στο Λήδρα Πάλας, όπου οι συμμετέχοντες θα ανάψουν κεριά για την ειρήνη. Δίνουμε όλοι μαζικά το παρόν μας στην πλατεία Ελευθερίας, τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00

''Μαζί θα διαδηλώσουμε την κοινή μας απαίτηση για ειρήνη. Μαζί θα τραγουδήσουμε και θα γιορτάσουμε την έναρξη του κοινού μας αγώνα. Για αυτό καλούμε όλους τους Κύπριους, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, να έρθουν να ανάψουν ένα κερί για την ειρήνη και να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα για την ενωμένη Κύπρο''

Δεν υπάρχουν σχόλια: