Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΣΙΚΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΠΟ ΑΒΕΡΩΦ – ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

  • ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ
  • Ο ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΗΚΟ;
Σικέ επεισόδιο είχαμε το πρωί με πρωταγωνιστές το δίδυμο Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλο οι οποίοι πήγαν στη σύσκεψη για την οικονομία στο υπουργείο Οικονομικών και προσχεδιασμένα ανέδειξαν διαφωνίες τους με το πακέτο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, δημιουργώντας και την πρόφαση για να εγκαταλείψουν τη σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΝΩΜΗΣ, μεταξύ του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ και του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ υπήρξε προσυνεννόηση ενώ μετά τη φυγή τους ακολούθησαν όπως αναμενόταν και οι εκπρόσωποι της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των οικολόγων.

Μετά και αυτή την ενέργεια του Νικόλα Παπαδόπουλου επανέρχεται το θέμα του λεγόμενου Δεύτερου ΔΗΚΟ ή αλλιώς του κόμματος εντός κόμματος.

Ταυτόχρονα εγείρεται θέμα κατά πόσο ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν καλύπτει πολιτικά τις ενέργειες του κ. Παπαδόπουλου.

Η εντύπωση που τείνει να δημιουργηθεί είναι ότι αναβιώνει το φαινόμενο προ των βουλευτικών εκλογών της εμφάνισης του ΔΗΚΟ με δυο γραμμές πλεύσης , ή αλλιώς λειτουργίας δεύτερου κόμματος εντός ΔΗΚΟ.

Κυβέρνηση και πολιτικοί αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Προεδρικό στο 1ο πακέτο μέτρων για τη θωράκιση της κυπριακής οικονομίας.

Αναφορικά με την ατζέντα της σημερινής σύσκεψης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου επικαλέστηκε ως πρόφαση ότι ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε λιγότερα μέτρα από αυτά που είχαν αποφασιστεί. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ απέδωσε την ενέργεια του Χαρίλαου Σταυράκη στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ωστόσο, συνδικαλιστικοί κύκλοι εξέφραζαν την εκτίμηση ότι αιτία για το προσυνεννοημένο επεισόδιο ήταν το γεγονός ότι στη σύσκεψη αναμενόταν να τεθεί επί τάπητος η αύξηση της φορολογίας επί του τόκου των καταθέσεων από 10% σε 15% και η αναθεώρηση των συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας για περίοδο τριών ετών.

Τα μέτρα αυτά είχαν τεθεί και στο παρελθόν με νομοσχέδια που απέστειλε η κυβέρνηση στη Βουλή αλλά υπήρξε έντονη αντίδραση από τον ΔΗΣΥ ο οποίος σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να ενοχλήσει τους μεγαλοεισοδηματίες




Δεν υπάρχουν σχόλια: