Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Οι αγώνες κερδίζονται στους δρόμους…

Από την ημέρα που το Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων για τις «παράνομες» αποκοπές στις απολαβές κρίνοντάς τες ως αντισυνταγματικές, ακούσαμε και είδαμε πολλά. Είδαμε δάκτυλα να κουνιούνται απειλητικά και να προβλέπουν νέα κατάρρευση της οικονομίας, ακούσαμε προειδοποιήσεις για τροποποιήσεις του Συντάγματος, μάθαμε για πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση έτσι ώστε να μην δικαιωθούν οι εργαζόμενοι. Ακόμα και την παραμονή της έκδοσης της απόφασης, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, δήλωνε ότι η Δημοκρατία δεν πρόκειται να πληρώσει τον λογαριασμό, αν το Ανώτατο δικαιώσει τους δημόσιους υπαλλήλους. Να τονίσουμε πως ωμοί εκβιασμοί και παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης γίνονταν χωρίς αναστολές από ορισμένους, τόσο πριν την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, όσο και κατά την εκδίκαση της έφεσης της κυβέρνησης στο Ανώτατο,.
Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι σεβόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως θα απαιτούσαμε και θα θέλαμε από την Δημοκρατία να την σεβαστεί αν ήταν διαφορετική, παρά τα αισθήματα αδικίας και αμεροληψίας που προκαλεί. Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να σημειώσουμε τα εξής :
1.     Προκαλεί ερωτηματικά το χρονικό διάστημα που το Ανώτατο επέλεξε να εκδώσει μια τέτοια απόφαση, η οποία καθυστερούσε έξι και πλέον μήνες.
2.     Αποτελεί επιθυμία μας να μάθουμε με ποιο σκεπτικό οι δικαστές εξαίρεσαν το 2013 τους εαυτούς τους από τις αποκοπές, με ποιο τρόπο δικαίωσαν τις πολλαπλές συντάξεις ενώ τώρα απορρίπτουν παρόμοιες υποθέσεις.
3.     Δεν μας ξενίζει καθόλου ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Εξάλλου, είναι καθαρό, ότι μια τέτοια απόφαση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για αυθαίρετες μειώσεις στις απολαβές των εργαζομένων τόσο στον δημόσιο και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα.
4.     Αυτό που αναμέναμε από το Ανώτατο ήταν τουλάχιστον την προστασία των απολαβών των εργαζόμενων στην Κύπρο και την αποκατάσταση των μισθών. Οι μαζικές επιστροφές όλων των αποκοπών αναδρομικά δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα των εργαζομένων. Μια, εν μέρει, δικαίωση των προσφυγών, θα ήταν σημαντική ως προς την προστασία του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων στην Κύπρο, τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
5.     Πολλοί έσπευσαν αμέσως να δώσουν συγχαρητήρια στον Γενικό Εισαγγελέα για την επιτυχία σε μια δίκη κατά των δικαιωμάτων των  εργαζομένων, την στιγμή που κανένας από αυτούς δεν σχολίασε το γεγονός όταν το ίδιο πρόσωπο έχασε ΟΛΕΣ τις υποθέσεις εναντίον εκείνων που κρίθηκαν ύποπτοι και οδηγήθηκαν στα δικαστήρια για την κατάρρευση της οικονομίας. Δεν θα μας παραξένευε καθόλου αν τα ίδια άτομα έδιναν συγχαρητήρια και στα «Golden boys"  των τραπεζών για την πρόσφατη αθώωσή τους.

Εν κατακλείδι , σημειώνουμε ότι η απόφαση του Ανωτάτου είναι σεβαστή. Την ίδια ώρα όμως καλούμε ολόκληρο το εργατικό κίνημα στην Κύπρο να βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό, αλλά και εγρήγορση για προστασία και περιφρούρηση των εργατικών δικαιωμάτων. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση προς όλους τους εργαζόμενους στην Κύπρο, να κλείσουν τα αυτιά τους και να μην μπουν στον πειρασμό της διχόνοιας και της αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Απαίτηση μας είναι, αυτή τη φορά, την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο εργαζόμενος.
Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, το μήνυμα της απόφασης του Ανώτατου του Δικαστηρίου είναι ξεκάθαρο «Οι αγώνες κερδίζονται στους δρόμους». Τους φοβίζει ο δρόμος, τους τρομάζει η ενότητα. Ενωμένοι όλοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων
12/4/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια: