Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Θέμα αρχών, επαγγελματισμού και αξιοπρέπειας - Θέμα ουσίας

Θέμα αρχών, επαγγελματισμού και αξιοπρέπειας

Θέμα ουσίας

Έχει κάθε δικαίωμα ο Υπουργός Παιδείας να πηγαινοέρχεται στη βουλή και να επιχειρεί να αλλάξει με «κατεπείγουσες» διαδικασίες κανονισμούς για να νομιμοποιήσει τις μονομερείς του αποφάσεις, τόσο για την λήξη της φετινής χρονιάς όσο και για την έναρξη της νέας. Εξάλλου, είναι πλέον ηλίου φαεινότερον, ότι αν δεν είχε νομικό πρόβλημα με τις αποφάσεις του δεν θα  ζητούσε τροποποίηση των κανονισμών, δεν θα πηγαινοερχόταν στην βουλή για να πείσει, δεν θα εκβίαζε, δεν θα απειλούσε ούτε θα κινδυνολογούσε με παραπλανητικές ερμηνείες  

Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα μέσα από αυτή του την προσπάθεια,  να μειώνει, να μηδενίζει και να εξεφτελίζει όλη την δουλειά που έκαναν οι δάσκαλοι εξ αποστάσεως όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη ημέρα αναστολής της φοίτησης και να προσβάλλει ολόκληρο τον κλάδο με μειωτικές αναφορές περί απώλειας διδακτικού χρόνου ο οποίος πρέπει να αναπληρωθεί εξ ολοκλήρου ακόμα και τον Ιούλιο και Αύγουστο. Η δε αναφορά του για νέα απώλεια διδακτικού χρόνου μετά την 21η Μαΐου λόγω της εκ περιτροπής φοίτησης, μόνον ως επιεικώς άστοχη και απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δεν λέει την αλήθεια, επίσης ο Υπουργός όταν παραπλανητικά αναφέρει ότι έχει προηγηθεί «συμφωνία» με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, την στιγμή που ούτε καν διάλογος δεν έχει διεξαχθεί. Ενημερωτικά και οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις με ανακοίνωσή τους διαψεύδουν τον Υπουργό.

Δεν είναι λοιπόν θέμα πέντε ή δέκα περισσότερων ημερών εργασίας, αν και ετσιθελικά παραβιάζει εργασιακά μας δικαιώματα (έστω για μια χρονιά), δεν είναι θέμα αν θα έρθουν ή όχι οι μαθητές πέντε μέρες πιο γρήγορα στο σχολείο τον Σεπτέμβρη…. Είναι θέμα Αρχής γιατί ο Υπουργός, αρνείται πεισματικά να κάνει διάλογο. Είναι θέμα Επαγγελματισμού, γιατί ο Υπουργός, μειώνει όλη την δουλειά που εξ αποστάσεως έκαναν οι δάσκαλοι όλο αυτό το διάστημα, αφού την θεωρεί απώλεια διδακτικού χρόνου. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, γιατί ο Υπουργός, χρησιμοποιεί ψευδώς συνέχεια το όνομα της ΠΟΕΔ για να πείσει την κοινή γνώμη και να επηρεάσει τις αποφάσεις της βουλής. Κυρίως όμως, είναι θέμα ουσίας γιατί ο Υπουργός, αρνείται να καταλάβει ότι δεν είναι η ποσότητα των ημερών αλλά η ποιότητα (Αναλυτικό και Ωρολόγιο Πρόγραμμα, ενισχυτική διδασκαλία, λειτουργικός αλφαβητισμός, έγκαιρη στελέχωση και πολλά άλλα τα οποία είμαστε έτοιμοι να του απαριθμήσουμε).

Όσο λοιπόν, ο Υπουργός, συνεχίζει να αγνοεί τα σημαντικότερα γρανάζια του εκπαιδευτικού συστήματος και συνεχίζει να προσβάλλει με αυτό τον τρόπο την κινητήριο δύναμη του δημοσίου σχολείου, η ατμόσφαιρα στον χώρο της παιδείας θα συνεχίσει να μυρίζει «μπαρούτι». Με κάθε σοβαρότητα, καλούμε τον Υπουργό να αφήσει τις εξαγγελίες, να σταματήσει τώρα να ανακατεύει νομοθεσίες και νομολογίες και να δει τα ουσιαστικά και πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά μας που φοιτούν σε αυτά. Για πολλοστή φορά, απλώνουμε χέρι συνεργασίας και τον καλούμε, να επιδιώξει την συναίνεση μέσα από τις θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες για την νέα σχολική χρονιά.

Απόστολος Σκουρουπάτης

Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ

Μέλος Κεντρικής Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Δεν υπάρχουν σχόλια: