Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ανακοίνωση της Πλατφόρμας για την Έκθεση της Επιτρόπου

Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίωνκαι Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών«Ενωμένη Κύπρος»
Λευκωσία, 9 Ιουνίου 2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Έκθεση της Επιτρόπου καταδικάζει την πολιτική διακρίσεων της ΠΟΕΔ
Μετά από καταγγελία δύο συμπατριωτών μας [Νίκος Τριμικλινιώτης και Κωνσταντίνα Ζάνου], η Επίτροπος Διοίκησης συνέταξε και εξέδωσε έκθεση για εγκύκλιο της ΠΟΕΔ σχετικά με τις επαφές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών και μαθητών.Στην εγκύκλιό της προς τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής (ημερομηνίας 4.2.2009), η ΠΟΕΔ ουσιαστικά «απαγόρευε» στα μέλη της να διευθετούν επισκέψεις Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία. Με την έκθεσή της (Αρ. Φακ.: ΑΚΡ 24/2009/ ΑΚΡ 28/2009/ 5.6. 2009), η Επίτροπος Διοίκησης (υπό την ιδιότητά της ως Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων), καταρρίπτει το σύνολο της «επιχειρηματολογίας» την οποία επικαλείται η ΠΟΕΔ, σημειώνει τη σύγκρουση της εγκυκλίου αυτής τόσο με τον υπό έμφαση στόχο της χρονιάς του Υπουργείου Παιδείας, όσον και με ευρύτερες αξίες και καλεί την ΠΟΕΔ να αναπροσαρμόσει τη στάση της.
Η Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών «Ενωμένη Κύπρος» χαιρετίζει την έκθεση αυτή της Επιτρόπου ως ελάχιστη αντίδραση των θεσμών της Πολιτείας σε μια αμιγώς φοβική και ρατσιστική τοποθέτηση εκ μέρους μιας εκπαιδευτικής οργάνωσης. Την ίδια στιγμή όμως, η Πλατφόρμα θεωρεί ότι οι ελάχιστες αντιδράσεις σε μέγιστες αυθαιρεσίες δεν είναι πλέον αρκετές. Μέσα στο πλέγμα φανατισμού και επιβολής στερεοτύπων στο οποίο μια μερίδα της κοινωνίας βυθίζει το σύνολό της μέρα με τη μέρα, απαιτούνται πιο δραστικές αντιδράσεις απέναντι στα φαινόμενα αυτά.
Γι’ αυτό, η Πλατφόρμα καλεί
  • Τα ΜΜΕ να δώσουν την πρέπουσα σημασία στο ατόπημα της ΠΟΕΔ και να προβάλουν την ανάγκη αναπροσαρμογής της στάσης της.
  • Τα κόμματα να συζητήσουν το θέμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να ζητήσουν την αναπροσαρμογή της στάσης της ΠΟΕΔ
  • Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αναγνωρίσει επίσημα τη σύγκρουση της πολιτικής διακρίσεων που εφαρμόζει η ΠΟΕΔ με τους δικούς του στόχους. Είμαστε υπέρ της αυτονομίας του συνδικαλιστικού κινήματος και δε ζητούμε επιβολή θέσεων από το Υπουργείο. Είναι όμως απαραίτητο να διευκρινιστεί επίσημα ότι η πολιτική του ΥΠΠ είναι διαφορετική.

Η Πλατφόρμα έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία ενημέρωσης οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης στην Κύπρο και αφορούν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο αλλά και πολλά άλλα παρεμφερή ζητήματα. Η εξέλιξη και η μορφή την οποία θα προσλάβει τελικά αυτή η πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί τόσο από τη στάση της Πολιτείας, όσον και από τη στάση των υπολόγων. Είναι καιρός, όσοι επικαλούνται τις αρχές και αξίες της Ευρώπης (είτε από καλή πρόθεση, είτε με στόχο να αποτρέψουν τη λύση του Κυπριακού), να γνωρίσουν στην πράξη ποιες είναι τελικά αυτές οι αρχές και αξίες.

http://platformaenomenikipros.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: