Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Δυναμικός Αγώνας μέχρι να φύγει η «οροφή» στον αριθμό των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση



Δυναμικός Αγώνας μέχρι να φύγει η «οροφή» στον αριθμό
των εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση

Σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις αρχής για δυναμικές κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου και απεργιακών μέτρων, στο τεράστιο θέμα που προκύπτει με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων συναδέλφων μας, με αφορμή για ακόμη μια χρονιά την ύπαρξη οροφή στον αριθμό των εκπαιδευτικών που εργάζονται στην εκπαίδευση.

Για την Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η ύπαρξη μιας τέτοιας οροφής, εγκλωβίζει και καταδικάζει την παιδεία του τόπου σε μνημόνιο για τα επόμενα χρόνια, παρά τις δημόσιες εξαγγελίες και πανηγυρισμούς περί εξόδου από το μνημόνιο. Αυτή η οροφή είναι η αιτία που ακόμα και σήμερα γίνονται αλλαγές εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, αυτή η οροφή είναι ο λόγος που σε αρκετά σχολεία μας, ακόμα και 20 μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, οι μαθητές μας δεν είχαν δασκάλους, αυτός είναι ο λόγος που σε αρκετές σχολικές μονάδες πέρασαν 3 ολόκληρες εβδομάδες για να πάρουν ωρολόγιο πρόγραμμα οι μαθητές μας, αυτή είναι η αιτία που δε μπορούν να προχωρήσουν οι όποιες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αυτή είναι η συχνή δικαιολογία της κυβέρνησης στην ανικανότητά της να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας στα σχολεία μας, παραβατικότητα, αναλφαβητισμός κλπ.

Κουραστήκαμε λοιπόν να ακούμε συνεχώς τις ίδιες δικαιολογίες. Κουραστήκαμε να βλέπουμε κάθε χρόνο τους νέους συναδέλφους μας, την νέα γενιά εκπαιδευτικών, να πλήγεται κάθε χρόνο και περισσότερο, με δικαιολογία αυτή την καταραμένη «οροφή». Κουραστήκαμε να δεχόμαστε κάθε καλοκαίρι απειλές για αύξηση των μαθητών ανά τμήμα γιατί οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς ξεπερνούν την οροφή. Κουραστήκαμε να παίρνουμε κάθε χρόνο γραπτές δεσμεύσεις από τον Υπουργό Παιδείας για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και θα τροχοιοδρομήσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας και στο τέλος να μην υλοποιούνται, γιατί  αυξάνουν τις ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικού και δεν τους το επιτρέπει η οροφή. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ταύτιση του Υπουργού της Παιδείας με την ύπαρξη αυτής της οροφής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και υπεύθυνη πολιτική. «Υπεύθυνη πολιτική» ο καθορισμός του αριθμού των εκπαιδευτικών βάση των αριθμών και όχι βάση των αναγκών, μόνον υποταγή στους δανειστές μπορεί να δηλώνει και τίποτα άλλο.

Ταυτόχρονα, θυμίζουμε ότι, από όλους τους κρατικούς υπάλληλους αποκόπτεται μηνιαίως επιπλέον ποσοστό 0,8-2 % των απολαβών τους για διορισμό έκτακτων υπαλλήλων στο δημόσιο, συμπεριλαμβανομένου και των εκπαιδευτικών. Στο τέλος της ημέρας, γιατί συνεχίζουμε να πληρώνουμε μηνιαίως για κάτι που δεν συμβαίνει; Ποιος θα ελέγξει επιτέλους αυτή την ασυδοσία στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης; Από πότε οι αριθμοί είναι πάνω από την παιδεία του τόπου; Τι επιδιώκουν οι κυβερνώντες τελικά;;;; να ευημερούν οι αριθμοί και να την πληρώνει η παιδεία του τόπου και κατεπέκταση οι επόμενες γενιές πολιτών; Αυτό είναι που επιδιώκουν; Χτυπούν αλύπητα το μέλλον της πατρίδας μας;

Καλούμε όλους, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Πολιτικά Κόμματα, Οργανωμένους Γονείς να ενώσουν τις δυνάμεις του με αυτές της ΠΟΕΔ στον αγώνα της για να φύγει η ύπαρξη οροφής στον αριθμό των εκπαιδευτικών από τον προϋπολογισμό του 2017. Αν η οροφή καταργηθεί τότε και τα υπόλοιπα θέματα θα πάρουν τον δρόμο τους και ειδικά το τεράστιο ζήτημα που προέκυψε με την αλλαγή στους όρους εργοδότησης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Η Προοδευτική δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στην προσπάθεια για κλιμάκωση των μέτρων αντίδρασης.

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δάσκαλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: