Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και ο σεβασμός των αποφάσεων της Οργάνωσης



Αυτό που προέχει είναι  η ενότητα και ο σεβασμός των αποφάσεων της Οργάνωσης

Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι συσσωρευμένα και φαίνονται εντονότερα με την έναρξη της φετινής χρονιάς. Προβλήματα τα οποία επιβαρύνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, ενώ οδηγούν τον κλάδο σε πλήρη αβεβαιότητα για το τι ακολουθεί. Τα πλείστα των προβλημάτων έχουν γενεσιουργό αιτία την ύπαρξη «οροφής» στον αριθμό των εκπαιδευτικών που πρέπει να εργοδοτούνται στα δημόσια σχολεία.
Επιτέλους για πρώτη φορά βλέπουμε την ΠΟΕΔ να μην εγκαταλείπει πρόωρα τον αγώνα για διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων. Δεν θα μπούμε στην παράθεση επιχειρημάτων και στοιχειοθέτησης των θέσεων μας, αφού αυτό άλλωστε γίνεται εδώ και μήνες από την Οργάνωση.  
Καλούμε όλες τις Κινήσεις να σταθούν στο ύψος τους και να εφαρμόσουν τις ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της 26ης Μαΐου 2016. Συγκεκριμένα με ομόφωνη απόφαση της η ΠΣΓΑ, ανάμεσα στα άλλα, αποφάσισε πως δεν αποδέχεται την ύπαρξη «οροφών» σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των αναγκών στην εκπαίδευση και ότι θα απαιτήσει όπως η στελέχωση των σχολείων να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες, έτσι που να διασφαλίζεται επαρκής μέριμνα να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Παράλληλα ομόφωνα πάλι ψηφίστηκε η πραγματοποίηση Παγκύπριας Γενικής Συνέλευσης Μελών (ΠΓΣΜ) για εξουσιοδότηση για μέτρα αντίδρασης. Στην ΠΓΣΜ η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση ακριβώς αυτής της ομόφωνης απόφασης της ΠΣΓΑ, τα μέλη της Οργάνωσης έδωσαν δυνατή εξουσιοδότηση στο ΔΣ της ΠΟΕΔ για λήψη δυναμικών μέτρων αγώνα, μη αποκλειομένων των απεργιακών. Ακολούθησε ένα έντονο καλοκαίρι, κατά το οποίο όλες οι Κινήσεις και όλοι οι αξιωματούχοι της Οργάνωσης με μια φωνή αναδείκνυαν καθημερινά τα προβλήματα τα οποία διαφαίνονταν στον ορίζοντα και κυρίως της προβληματικής στελέχωσης λόγω της ύπαρξης της «οροφής» στον αριθμό των εκπαιδευτικών. Αυτή η προσπάθεια οδήγησε τελικά την Κυβέρνηση, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2016, να παραδεχθεί έστω και την υστάτη το πρόβλημα και να εγκρίνει καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού 147 νέες θέσεις στη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση. Τελικά το Υπουργείο είχε προωθήσει για έγκριση στη Βουλή μόνο 67 θέσεις, προκαλώντας μέχρι και σήμερα αλλαγές στο εκπαιδευτικό προσωπικό πάρα πολλών σχολείων, δημιουργώντας παράλληλα νέα απαράδεχτα καθεστώτα εργοδότησης εκπαιδευτικών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης με τις αποφάσεις του έχει κάνει πράξει όσα έχει εξουσιοδοτηθεί ομόφωνα από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων και το ανώτατο όργανο της ΠΟΕΔ, την Παγκύπρια Γενική Συνέλευση Μελών.
Καλούμε όλους τους αξιωματούχους της ΠΟΕΔ, τις Κινήσεις και τους εκπροσώπους τους να σεβαστούν τις δικές τους αποφάσεις και επιτέλους ενωμένοι να πείσουμε το Υπουργείο, την Πολιτεία, τους Οργανωμένους Γονείς και γενικά την κοινωνία για τα δίκαια αιτήματα και πώς όλα τα κακώς έχοντα στην εκπαίδευση επηρεάζουν τα παιδιά μας. Ενωμένοι και με μια φωνή να κάνουμε πράξη τα όσα έχουμε πει, ψηφίσει και παλέψει μαζί όλο αυτό το διάστημα. Μόνο έτσι θα υπάρξει δικαίωση και τέρμα στον διασυρμό του κλάδου που μας οδηγούν κάποιοι.
Καλούμε τον διδασκαλικό κόσμο να αντισταθεί, να αντιδράσει, να απαιτήσει και να διεκδικήσει τα αυτονόητα: ποιοτικότερη εκπαίδευση, δικαιοσύνη και νομιμότητα. Καλούμε την ΠΟΕΔ να σταθεί στο ύψος της και να ορθώσει ανάστημα σε όποιον προσπαθεί να πλήξει την αξιοπρέπεια του κλάδου. Σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας με στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρής, ενωμένης και δυνατής ΠΟΕΔ, η οποία δεν θα ανεχθεί πλέον άλλες υποχωρήσεις, για το καλό των παιδιών μας, της κοινωνίας και του κύρους των εκπαιδευτικών.

Γραφείο Τύπου Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών,
18/10/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: