Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

«Λεφτά για την Παιδεία;» ΤΑ ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ! (Για το «καλό» της...)

Σταύρωσαν τα κονδύλια για τη μεταρρύθμιση. Ποιοι; Αυτοί που κόπτονται για τους αργούς ρυθμούς υλοποίησης των κεφαλαίων της (ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ). Αυτοί που στα Συμβούλια Παιδείας, όπου συζητείται η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, επικρατούν, κάνουν εισηγήσεις, γίνονται όλες αποδεκτές (όταν έχουν θέσεις διαφορετικές, και ας μας πουν ποια εισήγησή τους δεν υιοθετήθηκε) αυτοί που συμφώνησαν σε όσα κεφάλαια έκλεισε ο διάλογος και άρχισε η υλοποίησή τους, αυτοί που συναντήθηκαν με τον κ. Τσιάκαλο (επικεφαλής της επιτροπής για τα Αναλυτικά Προγράμματα) και έμειναν έως και ενθουσιασμένοι, γιατί ΟΛΕΣ οι εισηγήσεις τους έγιναν αποδεκτές. Θα έλεγε κάποιος, τότε γιατί; Μήπως διαφωνούν με την Εκθεση για τη Μεταρρύθμιση; Μα αυτή συγγράφηκε από ομάδα 7 επιφανών Ακαδημαϊκών τους οποίους όρισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος μάλιστα ένα χρόνο αργότερα, σε πανηγυρική εκδήλωση (2004) θα σημάνει την έναρξή της, εκθειάζοντας όλους τους εμπλεκομένους. Αρκετές από τις εισηγήσεις και πρόνοιες της Εκθεσης για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση έχουν ήδη δρομολογηθεί και άπτονται των «σταυρωμένων» κονδυλίων. Αλλαγές που από όλους χειροκροτήθηκαν, ιδιαίτερα από την εκπαιδευτική κοινότητα. Τώρα που θα σταματήσουν ή θα ακυρωθούν ή θα υπάρξει (εκ των πραγμάτων) αναστολή ή καθυστέρηση των αλλαγών, αλήθεια ποια θα είναι η αντίδραση των συγκεκριμένων κομμάτων; Ας αναζητήσουν πειστική επιχειρηματολογία, τέτοια που να πείθει, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, γονιούς… την κοινωνία ολόκληρη. Η εκπαίδευση δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση ή ημικρατικός οργανισμός, που μπορεί και να αναστείλει προγραμματισμούς ή σχέδια που αν δεν γίνουν φέτος και γίνουν την επόμενη χρονιά δεν χάθηκε ο κόσμος. Εδώ κρίνεται το μέλλον των παιδιών μας, του δημόσιου σχολείου. Και τι υποκρισία! Για την άμυνα ούτε το συζητούσε κανείς. Μα η άμυνά μας είναι οι νέοι μας, η μόρφωσή τους, η καλλιέργειά τους και δεν έπρεπε να το συζητούμε καν, ούτε αυτό. Φανταστήκατε όλα αυτά, όμως, να έγιναν για μικροκομματικές σκοπιμότητες;
Κρίμα! Θυματοποιούνται τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας που τις μέρες αυτές δέχτηκαν από κάποια κόμματα το χειρότερο… μάθημα. Το παράδοξο όμως και το εξύμορφο θα έλεγε κάποιος, είναι ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία κάποιοι χαρακτήρισαν και ως μίνι εκπαιδευτικό πραξικόπημα, που στόχος είναι το δημόσιο σχολείο, έρχεται σε μια στιγμή, όπου άρχισε η μεταρρύθμιση να μετρά τα πρώτα (μικρά έστω) επιτεύγματά της. Τους τελευταίους μήνες (της νέας διακυβέρνησης) έχουν γίνει όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τη Μεταρρύθμιση σε μια πιο σταθερή πορεία πλεύσης. Ενδεικτικά κάποιος θα μπορούσε ν’ αναφέρει τα εξής:
* Ιδρυση Ιατρικής Σχολής.
* Εισαγωγική επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
* Δημιουργία Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης.
* Επέκταση και στήριξη Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).
* Επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος στην Α’ Γυμνασίου.
* Επέκταση ολοήμερου σχολείου.
Ακόμα, έχουν συσταθεί Επιτροπές για την προώθηση σημαντικών θεμάτων της μεταρρύθμισης όπως:
1. Επιτροπή για τη διαμόρφωση νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων.
2. Επιτροπή Ειδικών για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
3. Επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό και την ενοποίηση της νομοθεσίας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
4. Το κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης.
5. Επιστημονικό Συμβούλιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής (και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ) Μάριος Κάρογιαν θα δικαιολογηθεί λέγοντας πως το κόμμα του έχει ανησυχίες για τον τρόπο που επιχειρείται η διαδικασία για τα αναλυτικά προγράμματα. Μα κ. Καρογιάν δεν σας έχουν ενημερώσει ότι με αυτή τη διαδικασία συμφωνήσατε και σεις!!! Κάπου αλλού έχετε πει ότι «το σταύρωμα (των κονδυλίων) σημαίνει δικαίωμα και δυνατότητα ενημέρωσης των κομμάτων…». Μα η ενημέρωση των κομμάτων γίνεται στα Συμβούλια Παιδείας όπου και συμμετέχετε και συναποφασίζετε. Απόφαση τότε (πολύ σωστή) του Τάσσου Παπαδόπουλου. Περιμένουμε να ακούσουμε - επί της ουσίας - λόγους σοβαρούς για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Αλλιώς, τόσο εσείς, όσο και η ΕΔΕΚ είστε εκτεθειμένοι και υπόλογοι στην κοινή γνώμη. Η μεταρρύθμιση είναι υπόθεση καθολική. Δεν αφορά μόνο κάποια κόμματα ή ηγέτες κομματικούς. Αφορά και τον τελευταίο φορολογούμενο, σκεπτόμενο, πολίτη που αναμένει για τα παιδιά του μια καλύτερη εκπαίδευση, ένα καλύτερο μέλλον.
Σωτήρης Χαραλάμπους - Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Δεν υπάρχουν σχόλια: