Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

23ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ: Το Πολιτιστικό και Πολιτικό Γεγονός του Καλοκαιριού

Και αυτό το καλοκαίρι η ΕΔΟΝ είναι εδώ! Το 23ο Παγκύπριο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ θα είναι αναμφίβολα το πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός του καλοκαιριού. Την αυλαία του πολιτιστικού υπερθεάματος ανοίγουν οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχα την Πέμπτη 8 Ιουλίου, σε μια μοναδική συναυλία μετά από 10 χρόνια! Συνέχεια στο ταξίδι μας δίνουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας σε μία συνάντηση κορυφής, την Παρασκευή 9 Ιουλίου. Το Σάββατο 10 Ιουλίου ανανεώνουμε το ραντεβού μας με το βασιλιά της ελληνικής ροκ Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον αιώνιο έφηβο που συνδυάζει εκτός από την ευρεία αποδοχή, την ανθρώπινη αγωνία και την έμπρακτη συμμετοχή του στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες.


Παράλληλα στην Κεντρική εξέδρα οι επισκέπτες του 23ου ΠΦΝΦ της ΕΔΟΝ θα μπορούν να απολαύσουν στις 8/7 ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το μουσικό σχήμα «Μόνο γι’ απόψε» . Στις 9/7 θα συναντήσουμε έναν εξαιρετικό δημιουργό, τον Νίκο Καββαδία μέσα από ένα αφιέρωμα στα 100χρόνια από τη γέννηση του, που θα μας παρουσιάσει ο Δημήτρης Μακρής, ενώ στις 10/7 ο Δημήτρης Φανής με το σχήμα του, θα μας ταξιδέψει στις δημιουργίες του Μάριου Τόκα.

Στη Λαϊκή Ταβέρνα οι λάτρεις του καλού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού θα μπορούν να απολαύσουν μετά μεζέ και πόσης μια μουσική πανδαισία διανθισμένη από χορευτικές παρεμβάσεις. Στις 8/7 το μουσικό σχήμα «Εξ αδιαιρέτου» σε ένα αφιέρωμα στο Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι, υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά παρέα με τον Λαογραφικό Όμιλο «Γρηγόρη Ασσιώτη της Ομόνοιας Άσσιας, το χορευτικό σχήμα της ΑΕΜ Μουτταγιάκας και το χορευτικό χήμα των Παλαιστινίων. Στις 9/7 το μουσικό σχήμα «Χάρτινο Τσίρκο» της ΕΔΟΝ Λάρνακας και ΕΔΟΝ Αμμοχώστου θα μας ταξιδέψει μέχρι πρωίας με τα τραγούδια του. Στον ίδιο χώρο παρουσιάζονται σήμερα το χορευτικό συγκρότημα εργαζομένων μεταναστών από τη Σρι Λάνκα, το Χορευτικός όμιλος του Ερμή Αραδίππου και το χορευτικό σχήμα του πολιτιστικού ομίλου Αγίας Φύλας «Κοντά στην Παράδοση». Στις 10/7 οι Τσιτσάνης, Ζαμπέτας και Καλδάρας έχουν την τιμητική τους από το μουσικό σχήμα «Ανατολή» του Ηλία Κουλουμή με το αφιέρωμα «Σαν το παλιό καλό κρασί», στο χώρο της Λαϊκής Ταβέρνας! Στον ίδιο χώρο χορεύουν το σχήμα «ΠΡΟΣΩΠΟ» του Προοδευτικού Σωματείου Ποντίων και το δικοινοτικό χορευτικό συγκρότημα “Dance for Peace”.

Και το ταξίδι συνεχίζεται....Για όσους έχουν γερή κράση, στο χώρο του φεστιβάλ από τα μεσάνυχτα και μετά λειτουργεί η μπουάτ μας που προσφέρει μετά τις συναυλίες συνέχεια στη διασκέδαση με νεανικά ερασιτεχνικά σχήματα μαθητικά και φοιτητικά, όπως το σχήμα της Προοδευτικής κίνησης φοιτητών Θεσσαλονίκης, το σχήμα της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας, τα μαθητικά συγκροτήματα της ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας, το σχήμα “Deciver” και “e-legal” από την Πάφο και το μουσικό σχήμα “Faux - Vos”, εκ Λεμεσού ορμώμενο!

Επιπλέον στο φεστιβάλ μας θα παρουσιαστούν θεατρικές στιγμές – μονόπρακτα στο χώρο της μπουάτ, από έργα του Κώστα Μουρσελά και όχι μόνο... για πρώτη φορά στο φεστιβάλ μας προβολή ντοκιμαντέρ με αφιέρωμα στον «Εξάντας»!

Τέλος στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργεί παιδότοπος, διεθνούπολη, Θεματικά κέντρα, φοιτητικό και μαθητικό στέκι, στέκι επαναπροσέγγισης, γωνιά Λαϊκής παράδοσης με παραδοσιακά επαγγέλματα και εδέσματα από την κυπριακή παράδοση, παζαράκι και θα πωλούνται φαγητά και ποτά σε λαϊκές τιμές.







Δεν υπάρχουν σχόλια: