Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΦΟΡΕΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Φορέας όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δημιουργήθηκε με σκοπό την αποτροπή της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης. Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στην εκπαίδευση. Αυτή η προσπάθεια παραγνωρίζει τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθηγητών, έτσι όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα στις 2 Φεβρουαρίου 2006 και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανησυχίες χιλιάδων νέων που οδηγούνται στην ανεργία.

Η επέκταση του ορίου πλήττει άμεσα τη νέα γενιά και την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Εάν το εν λόγο μέτρο εφαρμοστεί θα έχει ως αποτέλεσμα τη θυματοποίηση χιλιάδων προς τέρψη λίγων. Είναι φανερό πως αυτή η επέκταση είναι μόνο η αρχή, αφού ουσιαστικά δεν παρέχει μακροπρόθεσμη λύση στο ζήτημα των συντάξεων που ορισμένοι εντέχνως επικαλούνται. Το μέτρο θα έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, επιφορτίζοντας τα δημόσια οικονομικά και αυξάνοντας την ανεργία στους νέους. Παράλληλα πιθανόν να βρεθούν στους δρόμους αρκετοί εκπαιδευτικοί που ανέμεναν μονιμοποίηση και να παγοποιηθούν οι προαγωγές.

Θεωρούμε πως η συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα και είναι με πραγματική λύπη που βλέπουμε τόσο την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ αλλά και συγκεκριμένους βουλευτές να επαναφέρουν το ζήτημα. Είναι αδιανόητο για εμάς να γίνεται συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη νέα γενιά και να μην έχουν καλεστεί, για άλλη μια φορά οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας γίναμε μάρτυρες μιας τεράστιας υποκρισίας από πλευράς του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας ο οποίος προωθεί αυτό το μέτρο με ιδιαίτερο ζήλο. Είχε καλέσει στη συζήτηση τις οργανώσεις εκείνες οι οποίες ζητούν την αύξηση του ορίου αλλά παρέλειψε εντέχνως για ακόμη μια φορά να καλέσει πολλούς άλλους, άμεσα εμπλεκομένους. Θεωρούμε πως υπάρχουν ξεκάθαρα σκοπιμότητες πίσω από την κίνηση αυτή και προσπάθεια για φίμωση του Φορέα και τις οργανώσεις που τον αποτελούν.

Θεωρούμε απαράδεκτες και αντινεανικές τις δηλώσεις του κ. Νίκου Τορναρίτη που δηλώνει πως θα επιδιώξει να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ίδιος για επέκταση του ορίου στην εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαία η περίοδος που επέλεξαν για να επαναφέρουν το ζήτημα γνωρίζοντας ότι φοιτητές και μαθητές βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο με στόχο να βρει το νεολαιίστικο κίνημα αδύναμο να αντιδράσει. Δυστυχώς ο κ. Τορναρίτης με αστραπιαίες κινήσεις τερμάτισε τον διάλογο, ετσιθελικά, χωρίς να εισακούσει τις δικές μας απόψεις και την Τρίτη 8/6 κάλεσε την Γενική Εισαγγελία στη βουλή για τελικό νομοτεχνικό έλεγχο με στόχο να σταλεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Πέμπτης.

Μετά από συντονισμό που είχαν αρκετές Οργανώσεις οι οποίες συμμετέχουν, στο Φορέα αποφασίστηκε όπως αναλάβει δράση για την άμεση αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας. Θεωρούμε πως η μη αύξηση του ορίου είναι μια κατάκτηση του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος της Κύπρου και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε όπως την Πέμπτη 10/6, ώρα 16:30, οργανώσουμε έξω από τη Βουλή μαζική κινητοποίηση κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στην οποία θα καλέσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να τερματίσει κάθε προσπάθεια για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στην εκπαίδευση.


Έχουν ήδη σταλεί επιστολές για συναντήσεις σε όλα τα κόμματα για να μας μεταφερθούν οι επίσημες τους θέσεις και θα επιδιώξουμε να μεταπείσουμε τα κόμματα που διαφαίνεται να στηρίζουν επέκταση του ορίου στο 63ο έτος. Με το ΑΚΕΛ έχει πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Χαιρετίζουμε τη στάση του στο όλο θέμα και τη στήριξη του στις προσπάθειες του Φορέα.

Στο Φορέα συμμετέχει ένα πλατύ μέτωπο από οργανώσεις που αριθμούν πέραν των 120 χιλιάδων ανθρώπων. Οι Νεολαιίστικες Οργανώσεις (ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΚ, ΝΕΔΕΚ), Φοιτητικές Παρατάξεις (Προοδευτική, Αναγέννηση, Αγώνας), η ΠΟΦΕΝ, η ΠΣΕΜ, η ΠΟΕΔ, ο Σύνδεσμος Αδιόριστων Καθηγητών η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης και η Προοδευτική κίνηση δασκάλων – καθηγητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: